Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem podle Zdeňka Pohlreicha

Nadýchané máslové dukátové buchtičky podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si snadno připravíte i doma. Jsou doplněné poctivým žloutkovým krémem s rumem a vanilkou, a jakmile je ochutnáte, nebudete moci přestat.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marianna.Va

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min + 90 minut kynutí

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, + 90 minut kynutí)

Suroviny pro 1 plech

pekáč o velikosti 30 × 25 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a vše zalijeme trochou vlažného mléka. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj zbylé mléko, přidáme vejce, kvásek a nakonec rozpuštěné, vlahé máslo. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Krok 4: Vykynuté těsto přesuneme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyválíme z něj 3 válečky o průměru asi 3 cm. Ty pak nakrájíme na 3 cm kousky a krouživým pohybem dlaně z nich vytvarujeme kuličky. Krok 5: Pekáč o rozměru 30 × 25 cm s vyšším okrajem vymažeme máslem a naskládáme do něj kuličky těsta. Hezky vedle sebe, s pravidelnými rozestupy, aby měly prostor na kynutí. Pak je potřeme máslem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě ještě 30 minut vykynout. Krok 6: Mezitím předehřejeme troubu na 160 °C. Krok 7: Pekáč vložíme do trouby a pečeme dozlatova 20–30 minut (podle zkušenosti s vlastní troubou). Krok 8: Mezitím připravíme vanilkový krém. Mléko a smetanu nalijeme do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něj semínka. I s luskem ji přidáme do hrnce a pozvolna přivedeme k varu. Ihned odstavíme. Krok 9: Žloutky rozšleháme s cukrem a přilijeme k nim 1/3 mléčné směsi a rum. Dobře promícháme a celý obsah přelijeme do hrnce se zbytkem mléčné směsi. Vaříme na velmi mírném ohni do zhoustnutí a mícháme, aby se krém nepřipálil. Krok 10: Hotový krém odstavíme a ještě chvíli mícháme, aby se nesrazil. Krok 11: Buchtičky podáváme v hlubokém talíři, přelité vanilkovým krémem.

TIP: 16 nejoblíbenějších receptů na sladká jídla

Zveřejněno 21. 2. 2026

Poznámka autora Marianna.Va

Zdroj: oficiální Youtube kanál Zdeňka Pohlreicha

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADOVz

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADOVz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

:-)<3:yes::yes: Já sladká jídla moc nemusím ale dětem i vnoučatům jsem je dělávala a vždy jim chutnaly. Recept i foto se mi líbí. :-K

Suroviny:
droždí čerstvé, cukr krupice, mléko plnotučné, mouka hladká, sůl, kůra citronová, máslo, vejce, máslo, rum, mléko plnotučné, smetana ke šlehání, lusk vanilkový, žloutek, cukr krupice, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]