Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem

Jednoduché tenké placky z bramborového těsta jsou známé například pod názvem laty, lokše či patenty. Tyto placky můžeme podávat naslano i nasladko. Výborné jsou plněné povidly, posypané cukrem a mákem.

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Suvicka Suvicka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 765 kJ /
422 kcal
Bílkoviny10,80 g
Tuky0,54 g
Vláknina11,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 32 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy87,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vychladlých najemno nastrouhaných brambor, soli a mouky zpracujeme těsto. Z něj vytvoříme váleček, nožem z něj ukrajujeme kousky a pomocí válečku rozválíme placky asi jako palačinky. Krok 2: Smažíme na pánvi na trošce oleje po obou stranách dozlatova. Krok 3: Poté mažeme povidly podle chuti, sypeme mákem smíchaným s cukrem a srolujeme. Posypeme cukrem moučkou.

Zveřejněno 22. 6. 2011

Poznámka autorky Suvicka

Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Je to původně jídlo chudých, neboť placky se smažily na sucho na kamnech na plotýnce. Po usmažení se mazaly z obou stran sádlem a sypaly se mákem. Všechny suroviny měli lidé doma, nebo na zahradě. Dnes už nemusíme dělat bramborové těsto nutně sami (stačí polotovar), mák i povidla si zakoupíme v obchodě, takže příprava je jednodušší. Jen už to rozhodně není jídlo chudých.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rgXE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rgXE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (43)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Ještě malá poznámka k litinovým plotýnkám na plynový sporák: Máme sklokeramickou desku s indukčním ohřevem - TESCOMA vyrábí a prodává přídavné plotýnky na indukci, jde to použít perfektně.

Já si patenty z polotovaru nedovedu představit. U nás se říkalo přesňáky, u babičky 12 km od nás patenty a u druhé babičky 25 km od nás lokše, nebo spíš vuokše. V dědině kousek od nás laty bez á. Olipy jsem v životě neslyšela, magaše ano.
Děda si je dával s česnekem. Babička měla litinový tál přes dva plynové hořáky a dokázala udělat pro 4 vnoučata a dědu. Já je mám nejraději s povidly.

Jsou vynikající, také je máme moc rádi.:yes::-K

Tož toto zemákové placky byly vedle pukačů moje nejoblíbenější jídlo od babičky. Klidně by se to mohlo zaregistrovat jako naše národní potravina. Myslím krajová specialita moravského národa. V Čechách se to asi tak nedělalo.
Pro tu opravdovou chuť se to musí dělat nasucho na kvalitní pánvi s tlustým dnem.
Nejlepší to chutná ve vylepšené variantě s potíráním máslem.

Přátelé,
udělali jste mi velikou radost nad tímto receptem a také velikou chuť:-p. A to že su z rodného Slovácka můžu jen potvrdit toliko názvů nad takovou dobrůtkou :-p:-K.

Do bramborového těsta na ,,patenty - laty,,přidávám vždy špetku soli...peču na plynovém sporáku na teflonové pánvi na sucho,musí se samozřejmě stírat mouka z pánve...těsta se nesmí udělat mnoho,protože řídne,raděj si ho udělám na dvakrát...:-))

My jsme jim jako malí říkali papuče, protože se při pečení krásně nafukují. Abych to vysvětlila - nevím, kdo to vymyslel, ale bylo to podle přirovnání "nafúklý jak papuč", tzn. hrozně uražený. Takže jsme mívali papuče s mákem. :-D

Jana Beníčková - co jsi napsala v komentáři jsem já napsala v poznámce, proto název receptu opravovat nebo měnit nebudu. ;-) Pocházím od Kyjova, proto laty. A část Kyjova odkud pochází má rodina se řadí k Moravskému Slovácku. Tak mi to bylo řečeno tatínkem. Tolik k názvu receptu. :-K
Jinak všem děkuji za komentáře a doplnění dalších názvů. :-K:-K:-K

Na Slovácku jsou to také přesňáky.:-K

Jana Beníčková: a u nas na hornim slovacku jsou to magaše

Jana Beníčková 13. 9. 2012 11:02
přihazuji do sbírky: olipy, patenty, lokše :-)

Jana Beníčková 13. 9. 2012 11:01
recept znám, je výborný. Jen potřebuji poupravit název receptu. Na Slovácku to jsou olipy, na Horňácku patenty, na Slovensku lokše. Láty jsou na Kyjovsky. Názvy jiné, recept stejny :-)))

Ježiši, tohle jídlo já miluju a to že na 100% :-8:-K:yes:

Všem moc děkuji za komentáře. :-K
Tolik jmen pro jedno jídlo a určitě ještě nejsou všechna. :-K
Máme krásnou řeč. :-K
A výbornou kuchyni. :-K

Sůvičko tyhle placky znám ještě pod názvem Magaše :-) nasucho pečené, maštěné domácím sádlem, sypané mákem s cukrem :-) Koukám, že názvů je přehršel...začnu je asi sbírat :-p:-D

Olipu jsem ochutnal v květnu v Rožnově na farmářských dnech. Skvělá chuť:-p a nezvyklý tvar;-). V hlavě nosím nápad na zajímavou technologii zpracování, pokud se povede, určitě vložím recept:-). :-!:-)):yes::yes::-K +15

perfektní, miluju je, u babičky si je vždycky objednávám, bydlí u Strážnice na Hodonínsku a tam se jim říká "patenty" :yes:

cathleen: Přesně tak a ještě bych dodala - nebylo nad rozpálený kachláky ve kterých voněly polena....:-*:-*

zizala: jestli to nebylo tou "zapečenou láskou" našich maminek a babiček, co v nich byla.;-)

Ještě jsem chtěla dodat, že nevím, čím to je, ale takové placky, jako jsme mívali za mého dětství doma, já nějak nedokážu:-K Už jsem to zkoušela mockrát, s bramborovým těstem nemám potíže, ale ty placky z dětství nějak lépe chutnaly:-p:yes:

U nás na střední Moravě se dělaly "hertepláky" - pekly se na kamnech, teď je dělávám na suché pánvi. A doma je všichni milujeme.:-p:yes:

Iveto (neregistrovaná) - použila bych těsto z tohoto receptu
http://www.toprecepty.cz/recept/21184-vyborne-loks... ;-) - mouku dávám napůl hladkou a polohrubou :-)

Jo jo, výborné:-p A nejlepší nám kdysi dělávala babička:-( laty, pečené nasucho, na plotýnce kamen na dřevo.....

No jo, ale jaké je to bramborové těsto? To se udělá jak? :-//. Jako na bramboráky, nebo na brambor. špalíčky?

Prosím si 3 kusy na talířek ;-);-);-)

Plotýnku měla babička u sporáku, já už mám elektrický. ;-) Brala jsem to podle sebe. ;-)
Snad není špatně, že jsem zmínila obě možnosti, aby se každý mohl rozhodnout, jak chce placky připravovat. :-)
Žížalko, ty jsi zmínila další, tak teď už je to úplné. :-K

Suvicka: to opravdu nemá chybu!!:-O:yes:

Suvicka: Ale lze i na suché teflonové pánvi nebo je naskládám na suchý plech a peču v troubě. Kdo má starší plynový sporák, ví, že se k němu prodávala (nevím, zda ještě nyní) litinová plotýnka, která šla nasadit na hořák. Je to moc šikovná pomůcka a rozdíl ve výsledku téměř nepoznáte;-)

Všem děkuji za milé komentáře a bodíky. :-K:-K:-K

Tématické fráze:
bramborove laty, bramborové patenty, laty recept, bramborove placky s povidlim, olipy, patenty s mákem, patenty s povidly, laty, recept na laty, bramborové placky patenty, magaše, patenty recept, slovácké laty, olipy recept, bramborove placky, slovácké patenty, recept laty, bramborova lata, patenty z bramborového těsta, moravské bramborové placky

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, olej, povidla švestková, mák mletý, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu