Postup přípravy
Krok 1: Když nám těsto vykynulo na dvojnásobek původního objemu, je čas ho zpracovat a upéct (nemáme-li možnost to udělat hned, těsto jen propracujeme a necháme znovu kynout).
Krok 2: Vyklopíme těsto z mísy na mírně! pomoučenou desku stolu.
Krok 3: Pořádně ho propracujeme, prohněteme (přetužíme ho), aby se nám s ním lépe pracovalo.
Krok 4: Nakrájíme ho na potřebné dílky.
Krok 5: Z každého dílku PŘED vlastním tvarováním uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout - těsto pak bude mírně nadýchané a při tvarování nebude tolik pružit, bude se s ním lépe pracovat.
Krok 6: Začneme tvarovat - vyválíme, utvoříme z bulky potřebný tvar a z něj zformujeme výrobek, který necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout.
Krok 7: Po nakynutí zlehka potřeme vejcem (vejcem s vodou, mlékem - podle toho, jak máme psáno v receptu) a plech vložíme do dobře vyhřáté trouby.
Krok 8: Pokud bude trouba málo horká, těsto bude kynozt spíš do stran (rozleje se) než vzhůru a výsledkem bude širší a plošší (byť stále dobré) pečivo.
Upečeno, můžeme servírovat. Krok 9: Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy, psané u receptů, ale na vlastní oči a nos.
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.
Upečeno, můžeme servírovat. Krok 9: Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy, psané u receptů, ale na vlastní oči a nos.
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.
Zveřejněno 24. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jak zpracovat a upéct kynuté těsto
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M5YA
Moje poznámka
Jak zpracovat a upéct kynuté těsto
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M5YA
Nejnovější recepty
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 12 minutami
Gravlax vejce
Přidáno před 15 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 10 minutami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 20 minutami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 47 minutami
Makronky Danča
Malickakucharka před 1 hodinou
Rebarborový koláč
JitkaJS před 2 hodinami
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 3 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 4 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 4 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 5 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 6 hodinami
Tématické fráze:
jak dlouho kyne testo,
jak dlouho péct kynuté těsto,
jak péct kynuté těsto,
jak na kynute testo,
co z kynutého těsta,
kynute testo,
co upect z kynuteho testa,
jak dlouho má kynout těsto,
co upect,
jak dlouho se pece kynute testo,
kynute testo se trha,
na kolik pect kynute testo,
jak pracovat s kynutým těstem,
těsto se trhá,
pečení kynutého těsta,
jak má vypadat kynuté těsto,
jak dlouho kyne kynuté těsto,
co s kynutym testem,
jak dlouho kyne těsto?,
co upect na vikend
Suroviny:
vejce
Komentáře (25)
Je tam i olej docela malé množství a já ho do těsta vážim váha oleje do těsta je 47 gramu ,protože tak malé množství se odměrkou těžko změří! Vyjde z toho vláčné nadýchané těsto se kterým se dobře pracuje a po upečení nemá konkurenci.Co já jsem se jenom natrápila s kynutým těstem,než jsem tady našla tenhle recept!
S úsměvem vzpomínám na rodiče, kdy maminka zadělala těsto a tatínek hnětl. Vždycky mu říkala aby hnětl tak dlouho, dokud se nebudou navrchu dělat bublinky. Tatínka bolela ruka, ale k bublinkám se vždy překonal
Ty máš Cathleen 9.boda