Čokoládový dort Pavlova
Tento zákusek klame vzhledem. Vypadá složitě, ale na přípravu je jednoduchý a zvládnou ho i úplní začátečníci. Musíte jen vyšlehat tuhý sníh a dortový základ sušit v troubě při nižší teplotě delší dobu. Ozdobte šlehačkou a malinami.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 147 kJ / 3 381 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,40 g |
| Tuky | 150,30 g |
| Vláknina | 50,30 g |
| Cholesterol | 375 mg |
| Sodík | 546 mg |
| Sůl | 1,17 g |
| Sacharidy | 424,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bílků ušleháme sníh a pomalu po malých dávkách přidáváme cukr. Přidáme balsamico, díky tomu se vytvoří tvrdá krusta a vevnitř přitom dort zůstane měkký.
Krok 2: Přidáme prosypané kakao. Nastrouháme čokoládu a kousky vmícháme do sněhu. Hmotu dáme buď do dortové formy vyložené pečicím papírem nebo navršíme na plech vystlaný pečicím papírem.
Krok 3: Troubu předehřejeme na 180 °C, vložíme dort a hned potom stáhneme na 150 °C a pečeme 1 hodinu a 15 minut. Troubu mezitím neotvíráme.
Krok 4: Vychladlý dort naplníme ušlehanou šlehačkou a ozdobíme malinami. Můžeme ozdobit čokoládovými hoblinkami.
Zveřejněno 3. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový dort Pavlova
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mMWE
Moje poznámka
Čokoládový dort Pavlova
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mMWE
Nejnovější recepty
Vanilkové pralinky
Přidáno před 3 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 6 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 7 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Sýrová pomazánka podle ČSN
Přidáno před 11 hodinami
Vánoční oplatky
Přidáno 17. 12. 2025 13:26:45
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina čočková polévka
pesmax před 17 minutami
Bramboráky
jahodp před 49 minutami
Zapečené vepřové plátky
jahodp před 53 minutami
Kilimandžáro
jahodp před 57 minutami
BeBe střecha
jahodp před 59 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
jahodp před 1 hodinou
Vídeňské brambory
poirotka před 1 hodinou
Nepečené Lotus kuličky
Mich4el před 2 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
ZoeRumpikova před 4 hodinami
Kokosovo-pomerančové crinkles sušenky
veronika_straka před 4 hodinami
Tématické fráze:
pečený dort z bílků pavlova,
nigella lawson dort pavlova,
top recepty dort pavlova,
pavlova nejlepší recept,
pavlova recept podle nigelly lawson,
dort z bílků,
dort pavlova,
nejlepší dort pavlova,
dort pavlova wikipedie,
dort pavlovova,
dort pavlovova,
dort ze snehu,
nigella lawson čokoládový dort,
čokoládový dort z bílků,
dorty recepty,
pavlova,
dort z vaječných bilků,
dort ze šlehaných bílků,
dort pavlova pecení,
pavlovova dort
Suroviny:
bílek,
cukr krystal,
ocet balsamiko,
kakao,
čokoláda hořká,
smetana ke šlehání,
maliny
Komentáře (9)
Pro informaci: Pavlova je dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem populární zejména v Austrálii a na Novém Zélandu. V obou zemích je považován za národní jídlo a obě země se přou o jeho původ. Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anně Pavlové která v roce 1926 a 1929 navštívila Austrálii a Nový Zéland. O původ tohoto dortu se oba státy přou. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu. Keith Money, autor životopisu Anny Pavlovy, uvedl že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu kde Anna Pavlova žila. Šéfkuchař se inspiroval její tutu (baletní sukní) ze světlezeleného hedvábí. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy, stejné jako balerínino tutu, ozdobil kuchař dort kiwi.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavlova