Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V posledním díle pořadu Buchty po ránu nám Josef Maršálek dokázal, že i s minimálním množstvím ingrediencí se dá v kuchyni čarovat. S Terezou Bebarovou připravil rovnou čtyři moučníky. Jedním z nich byl snadný čokoládový dort zdobený šlehačkou, který si nyní můžete upéct sami. A určitě vám přijdou vhod i rady samotného cukráře.

Dort jen ze tří surovin

Máte pocit, že dort je jen náročný moučník, na který potřebujete velké množství surovin a jeho příprava vám zabere hodně času? Pokud jste sledovali nejnovější díl Buchet po ránu, přesvědčil vás slavný cukrář Josef Maršálek o opaku.

Jen ze tří ingrediencí totiž upekl úžasný a úžasně vláčný čokoládový dort. Vzhledem k tomu, že jeho chuť je úžasná sama o sobě, stačí ho jen ozdobit šlehačkou a můžete je směle servírovat klidně i na narozeninové oslavě a nebo třeba jako efektní svačinku pro koledníky o Velikonocích. Po náročných přípravách a pečení mazanců a beránků vám taková sladká rychlovka určitě přijde vhod. 

Moučník pro milovníky čokolády

V tomto dortu se čokoládou nešetří. Nejzajímavější je na něm hlavně to, že v něm vůbec není mouka, což jistě ocení ti, kteří nesmějí lepek. Jak říká Josef Maršálek: „Je to jeden z nejvíc jednoduchých a efektivních čokoládových dortů na světě.“ Vzhledem k minimálnímu množství surovin je jasné, že příprava dortu nebude nijak složitá. 

Nejprve je nutné rozpustit čokoládu ve vodní lázni. „Čokoládu hlavně musíme míchat, aby se nepřipálila,“ doporučuje Josef Maršálek. Druhým krokem je rozklepnutí vajec a oddělení bílků od žloutků.

K bílkům se pak přidá sůl, „aby se lépe vyšlehaly,“ jak zmínila Tereza Bebarová. „Hlavně nám ale dochutí ten dort,“ dodává Josef Maršálek. Bílky se šlehají do polopevna, jak potvrzuje slavný cukrář, důležité je „hlavně bílky nepřešlehat, protože tam nedáváme žádný cukr,“ upozorňuje Josef Maršálek. 

Jak udělat těsto bez mouky?

Pak už nastává příprava samotného těsta. Rozpuštěná čokoláda, která nesmí být horká, ideálně by podle Josefa Maršálka měla mít do 45 °C, se nalije do mísy a nejprve se k ní přidají žloutky.

„Žloutky obsahují silný emulgátor lecitin, který umožní, aby se spojily žloutky, našlehané bílky, což je zase vodní emulze, a čokoláda,“ říká  známý cukrář. Poté se již přidá trocha našlehaného sněhu. „Jde o to, aby konzistence čokoládové hmoty a toho sněhu byla přibližně stejná, než tam zbytek sněhu zabalíme," radí Josef Maršálek. Zbytek sněhu se opatrně jen vmíchá stěrkou, aby se příliš neztratil objem, neboť sníh u tohoto dortu funguje jako kypřidlo. 

Dávejte si v tomto případě pozor, aby čokoláda nebyla příliš studená. „Když bude chladnější, tak hmota bude rychleji tuhnout, což nechceme,“ upozorňuje Josef Maršálek. Pak už zbývá jen malou dortovou formu vyložit pečicím papírem, dno i boky, což usnadní vytahování dortu z formy. 

Na ozdobení dortu stačí šlehačka

Korpus je poměrně hutný, proto je třeba ho něčím nadlehčit, Josef Maršálek zdobí dort jen ušlehanou šlehačkou. „U smetany platí, že by měla být správně vychlazená, ideálně 8-10 °C. Nejdříve ji šleháme na stupeň 1-2, teprve, až když máme objem, tak přidáme na trojku nebo naplno a vyšleháme dopevna,“ radí ještě Josef Maršálek. 

Pokud by vám dort přišel takto chudý, doporučuje jej cukrář ještě případně potřít meruňkovým džemem nebo rybízovou domácí zavařeninou. Výborně se na něm vyjímají i čerstvé maliny nebo jahody, zkrátka vše, co se hodí k čokoládě. A jak tedy dort připravíte?

Budete potřebovat: 255 g hořké čokolády, 4 vejce velikosti M, 1 g soli a na dozdobení 250 g smetany ke šlehání.

  1. Čokoládu nejprve rozpusťte ve vodní lázni. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků a soli ušlehejte polotuhý sníh. 
  2. Čokoládu nalijte do mísy a přidejte žloutky. Metličkou prošlehejte, směs začne tuhnout. Pak přidejte část sněhu z bílků, zašlehejte metličkou dohladka a nakonec přidejte zbylý sníh. Ten už jen opatrně zabalte do směsi stěrkou. 
  3. Malou dortovou formu vyložte pečicím papírem. Rozetřete těsto rovnoměrně stěrkou a ihned vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 15-20 minut. To, zda je dort upečený zkontrolujte špejlí. 
  4. Hotový dort nechte vychladnout. Mezitím si vyšlehejte smetanu ke šlehání dopevna. Dejte ji do cukrářského sáčku a naneste ji po obvodu na dort.  

Postup přípravy čokoládového dortu si může připomenout v naší fotogalerii

Fotogalerie - Dort plný čokolády podle Josefa Maršálka: Stačí vám na něj tři ingredience, je bez mouky a nejdůležitější je na něj sprá

Ukázat 6 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Komentáře

pohoda.b@post.cz

14. 4. 2023 14:41

Krémové moučníky jsou příliš těžké a kalorické, není nad místo krému lehkou šlehačku!

Přidat komentář