Špenát
Což takhle dát si špenát? Ať už z čerstvých listů nebo mraženého protlaku, špenát se v českých rodinách připravuje už celá desetiletí a každý má ten svůj oblíbený recept. Připravte si jej na Zelený čtvrtek, podle pranostiky se budete po celý rok těšit plnému zdraví.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 790 kJ / 667 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,88 g |
Tuky | 50,13 g |
Vláknina | 8,53 g |
Cholesterol | 294 mg |
Sodík | 911 mg |
Sůl | 2,21 g |
Sacharidy | 36,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zmražený špenát necháme lehce povolit.
Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm cibuli a špek. Jakmile je cibule dozlatova opečená, přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku.
Krok 4: Přidáme mléko a dobře rozmícháme, až vznikne hladký bešamel.
Krok 5: Přidáme špenát a na mírném ohni mícháme, až se úplně povolí a spojí s bešamelem.
Krok 6: Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do špenátu.
Krok 7: Směs osolíme, opepříme a na závěr vmícháme vejce. Vše necháme ještě asi 5 minut provařit.
Krok 8: Podáváme s vařeným vejcem a bramborami.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špenát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pRX
Moje poznámka
Špenát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pRX
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 8 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 8 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 9 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 9 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 21 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Řezy se zakyskou
Koffi před 1 hodinou
Bábovka...
Marcela0123 před 1 hodinou
Plovdivské maso
Barunka1 před 2 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 3 hodinami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 3 hodinami
Africké kuře
Hypnos před 3 hodinami
Šťouchané brambory
Benetka před 3 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 3 hodinami
Pizza Valencia
Alena194 před 3 hodinami
Tématické fráze:
špenát,
špenát recept,
recept na špenát,
recept špenát,
spenat recepty,
špenát z protlaku recept,
špenát z protlaku,
recepty ze špenátu,
špenátový protlak recept,
recepty špenát,
špenátové recepty,
špenat top recepty,
špenátové mufiny,
recepty se špenátem,
recepty na spenat,
spenat jako priloha,
hrníčkové mufiny,
špenát do mrazáku,
špenát příloha,
špenát příloha
Suroviny:
protlak špenátový,
mouka hladká,
vejce,
mléko,
pepř mletý,
sůl,
česnek,
cibule,
špek,
olej
Komentáře (14)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Strouhanka je ideální vychytávka, stačí dát na cibulku špenát, až se rozmrazí, zalít trochu mlékem a přidat strouhanku. Za chvíli je to hotovo. Vajíčko už je zbytečné a podle mého názoru i masox, stačí dobře okořenit.