Chuťovka - slaninové tyčky (vrtulky)
Slané tyčky nemusí být pouze sypané kmínem nebo mákem a solí. Zkuste pro změnu tyčinky z listového těsta, obalené plátkem hezky prorostlé slaniny. Uvidíte, jak výborně se tyto "vrtulky" budou hodit k vínu nebo k misce s chutným dipem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 442 kJ / 106 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 8,68 g |
| Tuky | 7,56 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 99 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 0,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Listové těsto rozválíme na tenký plát, který rádýlkem nakrájíme na proužky široké 4-5 cm a dlouhé asi 20 cm.
Krok 3: Plátky slaniny upravíme podle tvaru a velikosti proužků těsta. Na každý pruh těsta položíme dlouhý plátek slaniny, který slabě posypeme ostřejší mletou paprikou.
Krok 4: Plátky těsta přehneme podélně (viz foto). Okraje stiskneme prsty a několikrát přetočíme, abychom dosáhli tvaru vrtule.
Krok 5: Slaninové tyčky rozložíme na připravený plech. Každému kousku uděláme dostatek místa, protože těsto během pečení nabude.
Krok 6: Tyčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a celým kmínem, případně oblíbenou bylinkou.
Krok 7: Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 °C asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme do zlatova 10-15 minut.
Zveřejněno 13. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chuťovka - slaninové tyčky (vrtulky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNOG
Moje poznámka
Chuťovka - slaninové tyčky (vrtulky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNOG
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 7 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 7 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 7 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 7 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 8 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 9 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 9 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 10 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 10 hodinami
Tématické fráze:
vrtulky z listového těsta,
tyčinky z listového těsta se slaninou,
listové těsto slanina,
slaninové tyčinky,
vrtule z listového těsta,
vrtulky z těsta,
tycinky z listoveho testa s anglickou,
listove tycinky se slaninou,
slaninové tyčinky z listového těsta,
kroucené tyčinky z lístkového těsta,
tyčky z lístového těsta,
listové těsto, slanina,
listove těsto ze slaninu,
kroucené tyčinky z listového těsta,
chuťovky z listového těsta,
tyčky z listového těsta se slaninou,
slaninové tyčinky recept,
listové chuťovky,
chuťovky z lístkového těsta,
vrtulky z lístkového těsta
Suroviny:
těsto listové,
slanina anglická,
vejce,
paprika sušená pálivá,
kmín celý,
sůl hrubá
Komentáře (28)
Podle zdravého rozumu by to mělo vyjít nastejno,ale mně se to zdálo rychlejší. Tak kdyby chtěl někdo vyzkoušet. . . Hezký den
Tak tomu říkám vytuněný twistr
vypadá to hezky