Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

American pie

Křehké máslové těsto plněné šťavnatými jablky se skořicí je symbolem domácí pohody i tradiční americké kuchyně. Koláč, který provoní celý dům a chutná nejlépe ještě vlažný s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kanyla

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby chlazení

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 kus

koláčová forma - průměr 23 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 620 kJ /
4 211 kcal
Bílkoviny45,87 g
Tuky220,62 g
Vláknina35,16 g
Cholesterol 653 mg
Sodík 3,25 g
Sůl8,10 g
Sacharidy493,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vychlazené máslo pokrájíme na kostičky, přidáme mouku, cukr, sůl a tolik ledové vody, kolik pojme mouka, abychom vypracovali nelepivé těsto. Krok 2: Těsto rozdělíme na 2 části, zabalíme do folie a necháme hodinu chladit v lednici. Krok 3: Jablka nakrájíme na silnější plátky, smícháme se všemi ingrediencemi kromě másla a škrobu. Necháme odležet 30 minut až 3 hodiny. Krok 4: Obě části těsta vyválíme na placku o průměru 30 cm. Jednou z nich vyložíme koláčovou formu. Dál chladíme v lednici. Krok 5: Slijeme šťávu z jablek a spolu s máslem ji na prudkém plameni zredukujeme na hustý sirup - ten nalijeme zpět k jablkům. Jako poslední přimícháme škrob. Krok 6: Včas zapneme troubu na 220 °C. Krok 7: Jablka nasypeme na těsto do formy, pořádně přitlačíme, přikryjeme druhou plackou těsta. Na okrajích opět přitlačíme. Nakrojíme zářezy, aby mohla ucházet pára. Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 220 °C asi 45 minut. Řídíme se vlasní troubou. (Pokud bude koláč rychle tmavnout, zakryjeme ho alobalem.) Krok 9: Krájíme nejdříve po 3 hodinách.

TIP: Jablečný páj - oblíbený americký koláč

Zveřejněno 1. 10. 2012

Poznámka autorky Kanyla

http://luciedvorakova.blogspot.cz/

TIPY:

- jablka ideálně odrůda Granny Smith (při použití "obyč" červených sladkých jablek to bude chutnat skoro jako štrůdl!)

- pod mřížku s formou doporučuji na dno trouby ještě plech a na něj alobal - zachytí příp. odkapávající šťávu

Je to pekelně dobré, kopečkem zakysanky při podávání nic nepokazíte ;-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

American pie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vn5M

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

American pie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vn5M

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Pekla jsem včera a je výborný. :yes:

Spiritkad: Jsem moc ráda!!! :-K

Výborný koláč. Dnes jsem ho udělala už po druhé a má velmi zvláštní a lahodnou chuť. Už vidím, že bude zase hned půlka pryč :yes: :-)) Moc děkuji:-K

Jana Rie: Odpovídám jako u lístkového koláče "mám radost, děkuji :-8"

Naprosto výborná věc tento koláč. Muž ho prohlásil za jednu z nejlepších buchet, co kdy jedl a když jsem to upekla tátovi k narozkám, tak slavil taky velký úspěch. Určitě budu dělat i dál ;-)

U.S.A. kvalita, bod hezký, český:-D:-D;-):-p:yes::yes:

Kanyla:Ty pekany je dobré krátce opéct v troubě, ne na pánvičce.Rozvoní se a mají lepší chuť.

chocolate: Ooo, skvělý tip, dám příště!!! ;-)

Znám a je výborný, v USA jsem dva semestry studovala a mám podobný recept, jen je tam část javoráku a pekanové ořechy.Bod posílám:yes:.

Ano, jsem Váš oddaný fanoušek, už pro tu invenci a odvahu při výběru rcp. Děkuji, Kanylo, že jste se mě zastala, neb komentík rozhodně nebyl vůči Chez Lucii myšlen zle, byl to jen vtip, znám její skvělé recepty a nádherná fota, pro mě je nedostižná meta.
Obdivovatelem jsem též, blogu Lucie Chez. Nedomyslela jsem možnou dvojí interpretaci. Snad je omluva dostačující. Kanylo, těším se na nějakou pecku od Vás i při té dietce něco jistě vymyslíte. Třeba jako ty úžasné ravioli. Krásný den.

Lucie (Chez Lucie): nemyslím, že byl koment myšlen nějak zle, recet je výborný, ještě jednou za něj díky! A podepisuji se ke komentu na blogu: "Upečeno, snězeno, fantazie, díky za recept!!!" :-8

Lucie (Chez Lucie) 1. 10. 2012 21:46
olahok: ja jsem na svuj blog ale umistila fotku sveho vytvoru, jak muzete videt. Jen jsem ten kolac nefotila "jen tak", ale na prostirani a s ubrouskem, co maji evokovat americkou vlajku...

olahok: Vy jste prostě můj skalní fanoušek :-K Teď bude trochu víc času, takže by mohlo něco přibýt ;-) Ovšem nastolila jsem si dietku, takže... no, uvidíme! Jinak děkuju za pochvalu a rozhodně to zkuste, je to fakt výýborné!

Veronika.Hrozna: Též štrůdl zbožňuju, ale tak pro jednou změna neuškodí, což? ;-)

spagetka: jablka jsem nechala odležet při pokojové těplotě - už po 40 min tam bylo šťávy dost, stačilo to. 30min-3hod píše blogerka Lucie v originálním receptu ;-)

Tématické fráze:
pie recept, pie, recept pie, recept na pie, recepty na pie, apple pai, testo na pai, pie recepty, americký pai, apelpai, pravy apple pie, pravý americký apple pie, recepty pie, apple pai s pudingem na plech, american apple pai, shepsherd’s pai, key lime pai, vepřové vy pecky, americký pie recept, applepai

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sůl, cukr krupice, voda, jablko, cukr krupice, cukr třtinový, skořice mletá, šťáva citronová, ořech muškátový, sůl, máslo, škrob kukuřičný

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu