Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 367 kJ / 5 824 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 456,29 g |
| Tuky | 136,33 g |
| Vláknina | 126,96 g |
| Cholesterol | 520 mg |
| Sodík | 833 mg |
| Sůl | 2,00 g |
| Sacharidy | 630,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uzené kosti uvaříme do měkka, maso obereme, nakrájíme a dáme do mísy.
Krok 2: Uvaříme i fazole, které jsme den předem namočili ve vodě. Nesolíme. Uvařené přidáme k masu.
Krok 3: Taktéž uvaříme kroupy, které jsme řádně oprali a den předem namočili do vody. Vaříme v osolené vodě, po uvaření vodu slejeme a přidáme k masu a fazolím.
Krok 4: Ke všemu ještě přidáme sádlo a promícháme.
Krok 5: Podle chuti ještě osolíme, opepříme a můžeme přidat utřený česnek. Opět promícháme.
Krok 6: Jíme jen tak a nebo s chlebem.
Zveřejněno 16. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šumajstr podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLL3
Moje poznámka
Šumajstr podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLL3
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 11 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 16 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 7 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 8 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 9 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 10 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 10 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 11 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 11 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 11 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 12 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 12 hodinami
Tématické fráze:
sumajstr se škvarkama,
šumestr,
šumaistr,
šumajtr,
sumajster,
šulmajstr,
sumastr,
sulimajstr,
fazolový šumajstr,
šumejstr,
jidla z krup,
jak se vaří šumajstr,
jídlo šumajstr,
šmajstr,
šumastr recept,
šumajstr s rýží,
mail sumaj.com loc:cz,
sumajstr s uzenym,
šomjstr recept,
recept na sumestr
Suroviny:
kosti uzené,
kroupy,
fazole,
pepř mletý,
sůl,
sádlo,
česnek
Komentáře (21)
Tak s touto pochutinou jsem postoupil mezi 40 finalistů (asi z 300 přihlášených receptu) soutěže v pochoutkovém roce. Přijel k nám Patrik Rozehnal a další dva ve 13 hodin a odjížděli po 18 hod. Sice jsme nevyhráli při vyhodnocní v divadle R. Brzobohatého, ale zážitek velký.
U nás se tomu říká také šumajzl a nebo manželstvo.
Dělám jej velmi podobně, ale dávám dva druhy tmavých fazolí, menší i větší, kroupy 10, oškvarky uzené maso a nebo zabíjačkový kabanos.
Kroupyi namočím řes noc, uvařím v lehce osolené vodě. a zcedím,. Fazoli vařím 5 minut a vodu sleju (předejdu tak nadýmání) a pak v uvařím na skus.
Osmažím na sádle do zlatova červenou cibuli, a všchno smíchám včetně naškrábaného česneku.
Tmavé fazole,cibule a oškvarky s osmaženým kabanosem krásně barví a snoubí se s kroupy, které po uvaření samozřejmě lehce omastím máslem kvůli jemnosti a nelepivosti.
Samozřejmně osolím a dochutím včetně majoránky.
Jako příloha sterilované okurky nebo kvašené zelí, případně zelí s červenou řepou.
Je to starodávné jídlo chudých, ale bohaté svou chutí, vůní i pohledem, navíc když se ozdobí zelenou natí z cibule či petrželí. Chleba se u nás k tomu nedává, neb je to dost tak samé syté.
,,TOŠ TAK,,
Bibinka:Ovzduší je po tomto jídle hm..výbušné
Myslím že šumajstr je dobře, jen se tam nedává uzené, ale škvarky, to mám v poznámce
To jsem našla: http://forum.ekucharka.net/krajove-jidlo-ze-slovac...