Domácí uzený sýr
Hledáte delikatesu, která je nevšední, a přitom ji snadno vyrobíte doma? Vyzkoušejte domácí uzený sýr. Můžete experimentovat s dochucením a z obyčejného sýru bez příchuti vykouzlíte skvělou pochoutku na oslavu nebo jen tak k televizi.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 502 kJ / 2 510 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 225,00 g |
Tuky | 150,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 600 mg |
Sodík | 10,00 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 65,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sýr nakrájíme na kostičky 1x1 cm.
Krok 2: Punčochu nastříháme jako rukáv. Dáme do sebe tři rukávy a na konci zavážeme provázkem.
Krok 3: Do vytvořené punčochy nasypeme nakrájené kostičky sýru.
Krok 4: Pokud chceme, tak můžeme přidat šunku, bylinky, česnek nebo cokoliv dle fantazie a pevně zavážeme. Vznikne tak koule. Z 1 kg sýra budou pak koule dvě.
Krok 5: To vše pověsíme do udírny vyhřáté na 50 °C a udíme tak dlouho, až se vše spojí v celistvou hmotu. Potom je hotovo.
Krok 6: Z koule vznikne taková velká kapka. Necháme pověšené vychladnout.
Zveřejněno 15. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí uzený sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MW3A
Moje poznámka
Domácí uzený sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MW3A
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 5 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 19 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 22 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 4 minutami
Buchta Fešák
LuccHansel před 27 minutami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 43 minutami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 1 hodinou
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
perseus před 1 hodinou
Šťavnaté zapečené kotlety
librz před 3 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Ashelin před 3 hodinami
Bramborové knedlíky
essinKa před 3 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Ellen1 před 4 hodinami
Tématické fráze:
uzení sýrů,
jak udit sýr,
domácí uzený sýr,
uzený sýr,
uzený sýr v punčoše,
uzení sýra,
jak vyudit sýr,
recept jak udit syr,
domácí uzený sýr recepty,
jak dlouho udit sýr,
uzeny syr recept,
domaci uzený sýr recept,
uzený domácí sýr,
udíme sýr,
recept na uzený sýr,
recept na domácí uzený sýr,
recepty na uzeni syru,
recepty jak udit syr,
uzený sýr recepty,
v čem udit sýr
Suroviny:
sýr eidam,
šunka,
pepř zelený sterilovaný,
bylinky
Komentáře (41)
V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
Důležité si stále hlídat teplotu.
Udím 7hodin.
První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
Čtvrtou hodinu na 50°C
Pátou hodinu na 60°C
Následujících 30 minut na 70°C
Zakončuji 90ti minutami na 80°C
Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne.
PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/
Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.
MarS:
Udiareň nemám, takže závidím...