Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 588 kJ / 858 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 24,38 g |
Tuky | 4,38 g |
Vláknina | 19,08 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,43 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 170,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Večer před pečením smícháme v míse kvásek (50 g), žitnou chlebovou mouku (200 g) a vodu (300 ml) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána.
Krok 2: Ráno (po 10-12 hodinách) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin (dělala jsem robotem) a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.
Krok 3: Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře pomoučněný) přibližně na 1-1,5 hodiny kynout do ošatky.
Krok 4: Rozehřejeme troubu na 250°C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a asi 35-40 minut dopečeme.
Zveřejněno 3. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celokváskový pšenično-žitný chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nmJ7
Moje poznámka
Celokváskový pšenično-žitný chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nmJ7
Nejnovější recepty
Rychlý borůvkový koláč
Přidáno před 1 hodinou
Letní dort s tvarohem
Přidáno před 1 hodinou
Rychlé řezy se zakysankou a ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Listové koláčky s krémovou náplní a džemem
Přidáno před 2 hodinami
Broskvové knedlíky vařené v páře
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová panenka s omáčkou s cuketou a sušenými rajčaty
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z mletého masa - oblíbená ze školní jídelny
Leiinka před 45 minutami
Sendvič caprese
Runser před 58 minutami
Katův šleh a bramboráčky
Berdey před 1 hodinou
Vepřové plátky s česnekem a majoránkou
stefi.f47 před 1 hodinou
Segedínský guláš
Marus28 před 1 hodinou
Meruňkové řezy s tvarohem
Ryskova7 před 1 hodinou
Vepřové maso na mrkvi
mafinka888 před 2 hodinami
Vepřové kostky se smetanou
mafinka888 před 2 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Jan Nemec před 2 hodinami
Jednoduché zapékané těstoviny
Jan Nemec před 2 hodinami
Tématické fráze:
proč praská chleba,
proč praská chleba při pečení,
pšenicno zitny chleba,
proč praská při pečení chleba,
žitný chléb recept,
pšenicno žitny chleb,
recept na chleba,
robot na chleba,
proč praská chléb,
psenicno zitny chleb recept,
celokvasovy chleba,
celokváskový,
žitný chleba recept,
pšenično žitný chleba recept,
chleba při pečení praská,
proč chleba praská,
recept na žitný chleba,
proč mám u chleba vzduchovou bublinu,
proč při pečení praská chleba,
proč při pečení praská chléb
Suroviny:
voda,
kvas žitný,
mouka žitná chlebová,
mouka hladká,
sůl,
kmín celý
Komentáře (68)
Děkuji
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_...
Někdy se mi v chlebu pod kůrkou po upečení objeví vzduchová bublina,
Zdenko, jiný chleba než je tenhle nepeču
Děkuji za fotopostup, snad opravdu někomu pomůže. A že "obyčejný" chleba tak úžasně voní? To proto, že není obyčejný, ale kváskový - delší kynutí pomůže rozvinout všechny vůně a chutě
BILKOVAI: Ivet, tuhle závislost znám převelice dobře
Jinak bych chtěla konstatovat,že tak krásně vonící chléb,jsem ještě neměla,a to pouze za použití soli a kmínu.Opravdu to stojí za to,to vyzkoušet
Robot nemám tak jsem těsto mísila v pekárně - program těsto, ale trošku jsem mísení pomáhala, když jsem to tužší těsto posouvala zhora vařečkou a mírně přitlačila tak, aby ho mísily oba háky
Dovolím si přidat fotky, ale nejsou moc podařené
Chleba mi praská ať dám vodu nebo ne, už jsem vyzkoušela i několik způsobů motání bochníku, různé kombinace mouk a nakonec jsme se s kamarádkou, která peče ještě víc, než já, shodly, že to bude troubou.
Je pravda, že by se prostor s pečeným chlebem měl v prvních minutách zapařit. Pak vyvětrat a dopéct, takže kdo může, měl by vyzkoušet a pak takhle dělávat
takový chleba s máslem a ředkvičkou je mana nebeská
Celožitný chlebík tu mám taky, však se koukni a porovnej: http://www.toprecepty.cz/recept/33553-zitny-zrnick...
Kdybys dostala do ruky kus silného kvásku, na další (krmení, přechovávání, pečení chleba) už by sis troufla