

Slunečnicové kostky (celokváskové)
Suroviny 9 kusů
- 40 g kvásku
- 160 g vody
- 200 g žitné mouky celozrnné
- Dále:
- 200 g vody
- 25 g oleje
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 3-4 (podle chuti) lžíce slunečnicových semínek
- 200 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 150-160 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
Kvásek, vykvašený po 12 h, přidáme k ostatním surovinám a vymícháme těsto, které necháme nakynout (asi 2 hodiny). Pak opatrně a lehce propracujeme, na pomoučené desce vyválíme na plát, silný asi 2 cm a rozkrájíme na čtverce - u nás jich bylo 9.
Všechny naskládáme na plech s pečící fólií nebo papírem, necháme v teple znovu nakynout (asi 1-1,5 h), potřeme vejcem, můžeme nakrojit, posypeme slunečnicí a upečeme (200°C/asi 25-30 minut).
Poznámka od kuchařky
Kostky jsou měkounké, s pevnou kůrkou a velice pružnou střídou.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Slunečnicové kostky (celokváskové)
-
Kocky upečené. Vyzerajú veľmi dobre. Musia ešte vychladnúť a uvidíme ako budú chutiť. Vychladnuté a už sme ich aj ochutnali. Priznám sa, že ja sama mám pečivo radšej z droždia, ale tieto kocky sú veľmi jednoduché a chutné. Ak chce niekto skúsiť upiecť kváskovē pečivo určite odporúčam.
Majú ešte jednu výhodu. Fakt veľmi dobre zasýtia. Na to aby ste boli najedený vám stačí zjesť jednu kocku
-
zizala:
-
Když potřebuju upéct z kvásku nějaké menší kusy "do ruky", vždycky sáhnu po tomhle receptu. Hotové kostky jsou skvělé na svačinu, promazané a naplněné šunkou nebo sýrem. Bod i fotku ode mne už máš, jen jsem Ti je chtěla znovu pochválit
.
-
slunecnice: promiň, prosím....na tvůj dotaz jsem zapomněla.
No, celokváskové pečivo hnětu raději kratší dobu, mám pocit, že mu delší hnětení nedělá dobře.
A pocit je to prý správný - kamarádka, která se o kváskování zajímá mnohem delší dobu, říká, že dlouhé hnětení a následné dlouhé kynutí způsobí převyvinutí lepku.
(Při delším intenzivním hnětení se vyvine napjatá lepková struktura, která se při dlouhém kynutí nebude moct dál vyvíjet a začne řídnout, slábnout a trhat se.) -
zizala:
jsi šikula
Celokváskové pečivo nepatří k nejsnadnějšímu, kostky máš moc hezké
-
Potvrzuju, že jsou vynikající, přidávám fotku a bod
-
krása, když já se toho kvásku bojím, ještě jsem ho nezkoušela
-
Mohu vědět proč hnist kratsi dobu.Dekuji
-
Krasne, jako vse, co Vase zlate ruce vytvori!!
-
slunečnice: sel. Taky ale vypnout chvili po prohneteni. A mrkni, ktery z nich ma kratsi hneteni - ten bude vhodnejsi. Kvaskove testo je dobre hnist radeji kratsi dobu
-
program těsto by nešel.
-
slunečnice: pekarna testo hodne ohriva, proto celokvaskove delam robotem.
Pokud chces presto pekarnu zapojitpouzij Zakladni program a po umichani, 1. kynuti, promichnuti a asi 5 minutach 2. kynuti pekarnu vypni a testo nech vykynout nebo prendej na vykynuti do misy.
-
cathleen,mohu těsto udělat v domácí pekárně.Kostky jsou nádherné.
Děkuji. -
Joooj, to je kraasa zase
a ta uzasna struktura na rezu. . .haleluuuuujaa, buz zehnej zadny americe s hnusnejma hamburgerama, ale nasi cat s jejimi nadhernymi receptiky