Domácí hrnkový pšenično-žitný chléb

marta2119 Kuchařka: marta2119

Slané pečivo 0 názorů

Suroviny

2 plné hrnky pšeničné hladké mouky
1 plný hrnek žitné mouky
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička kmínu
1 vejce
1 polévková lžíce oleje
1/2 kostky čerstvého droždí
špetka cukru
1 hrnek vlažné vody
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny smícháme, uděláme důlek a vlijeme vodu, rozmělníme do ní droždí a trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Pak vmícháme vejce a olej. Vypracujeme těsto a dáme na hodinu do tepla vykynout.

  2. Rozehřejeme troubu na 250 st. a nahřejeme v ní zapékací mísu i s víkem. Těsto dáme na pečicí papír, který lehce posypeme moukou, vložíme ho do nahřáté mísy a potřeme slanou vodou. Přiklopíme a dáme do trouby na 25 minut péct.

  3. Po 25 minutách odklopíme víko, teplotu snížíme na 200 st. a pečeme odkryté ještě asi 5 minut kvůli kůrce. Pak vyndáme, lehce potřeme slanou vodou a necháme vychladnout.

Poznámka

Kůrka je krásně křupavá, ale ne tvrdá a chléb se dá jíst i třetí den, i když samozřejmě nejlepší je čerstvý a ještě teplý.

Může se nechat kynout i přes noc, to jsem zkusila taky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí hrnkový pšenično-žitný chléb

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: domácí chleba z droždí hrnkový pšeničnožitný domácí chléb top recepty pšeničnožitný chléb z droždí

Zapomněl/a jsem heslo