Domácí játrová paštika
Lahůdka za pár korun a trochu vložené práce. Ta bude zapomenutá v okamžiku, kdy si namažete hotovou domácí paštiku na čerstvé pečivo. Ať již na svačinu, nebo k večeři, budete potřebovat brzy vařit další, protože je prostě výborná.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 686 kJ / 4 227 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 216,34 g |
| Tuky | 337,55 g |
| Vláknina | 8,56 g |
| Cholesterol | 2,55 g |
| Sodík | 22,70 g |
| Sůl | 58,03 g |
| Sacharidy | 77,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Najprv si pripravíme vývar. Do 1 l vody dáme 2 špikové bravčové kosti tak, aby boli zakryté vodou, hodíme dva hoväzie bujóny s 1 lžíce Vegety.
Krok 2: Necháme variť asi 40 minút, neskôr pozbierame vytvorenú penu a necháme vychladnúť.
Krok 3: Na panvičke rozpustíme 100g masti (bravčovej, alebo husacej), pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme dozlatova. Cibuľa sa nesmie pripáliť, inak bude paštéta horká.
Krok 4: Medzitým si zomelieme bravčové mäso, pečeň a slaninu tak, aby sme dosiahli výslednú ružovkastú pastu. Robila som to v klasickom mixéri.
Krok 5: Do mäsovej zmesi pridáme precedenú masť - výpek z cibule - cibuľu nepoužijeme. Takto ochutená masť má úžasnú cibuľovú arómu.
Krok 6: Pridáme 3 dl vychladnutého vývaru, 1 a pol lžíce vegety, pažítku a 3 vajcia.
Krok 7: Ponorným mixérom všetko dobre premiešame a rozmixujeme na hladkú kašu. Viditeľná by mala byť iba požítka.
Krok 8: Mäsová masa by mala mať redšiu konzistenciu, asi ako cestíčko na vyprážanie rezňov. Túto masu plníme do zaváraninových pohárov, iba do polovice ! Dobre uzavrieme.
Krok 9: Sterilizujeme (varíme v neustále vrúcej vody) 1 a pol hodiny, vodu podľa potreby dolievame tak, aby stále zakrývala paštétu v pohároch - paštéta sa týmto spôsobom uvarí.
Krok 10: Po uvarení necháme v tejto vode vychladnúť do druhého dňa. Takto pripravená paštéta je na nerozoznanie od kupovanej, nie tak slaná, bez pridaných konzervantov, teda zdravšia a je výborná.
Krok 11: Z tohto množstva mi vyšlo 5 pol litrových pohárov, s tým, že sú naplnené do polovice, čiže cca 1,25 kg paštéty. Paštéta by mala vydržať aj 2 mesiace, ja ju dávam do chladničky, i keď je sterilizovaná, pre istotu, predsa len, je to mäso. Podávame najlepšie s domácim chlebíkom a čerstvou zeleninkou, hoci na raňajky.
Zveřejněno 31. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vw9L
Moje poznámka
Domácí játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vw9L
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 12 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 12 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 13 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 14 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 14 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 15 hodinami
Tématické fráze:
játrová domácí paštika recepty,
recepty dity p.jatrova pastika,
domaci jatrova pastika,
recept na výrobu domácí paštiky,
domaca pecenova pasteka,
domáca pečeňová paštéta,
pečeňová pašteka,
domaca pasteka,
pečeňová paštéta,
pecenova pastika,
játrová paštika podle dity p.,
dom pastika,
paštika podle dity p,
domaca paštika,
domáca paštéta,
pecenova pasteta do poharov,
dita p paštika,
pasteky recepty,
dom.paštika,
jatrova pastika
Suroviny:
maso vepřové,
slanina,
játra hovězí,
cibule,
tuk,
vegeta,
pažitka,
vejce,
bujón hovězí,
kosti vepřové
Komentáře (8)