Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký švestkový koláč (rychlý, snadný, bez vážení)

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hanule

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 65 min

65 min (65 min příprava)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 841 kJ /
4 025 kcal
Bílkoviny80,09 g
Tuky155,21 g
Vláknina15,90 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 307 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy558,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvé vypeckované švestky lehce osladit- asi 1/2 lžíce cukru, (kdo má rád, použije vanilkový). Hodně zralé nebo kompotované ovoce není třeba sladit vůbec. Krok 2: Obě mouky smíchat s oběma cukry, citrónovou kůrou a práškem do pečiva, přidat vejce, olej, rum a tolik mléka, aby po vyšlehání vzniklo pomalu tekoucí hustší těsto. Krok 3: Dno vymazané a vysypané dortové formy poklást půlkami švestek, zalít 1/2 těsta, rozetřít stěrkou a dát další vrstvu švestek, zalít zbylým těstem a opět rovnoměrně rozetřít. Krok 4: Velmi pozvolna péct v předehřáté troubě na 150´C asi 50-55 min. Krok 5: Koláč je výborný i ještě teplý, takže stačí ho nechat chvíli vychladnout, (aby nebyl úplně horký a cukr se na něm nerozpouštěl), lehounce pocukrovat a podávat nejlépe se silným ovocným čajem.

Zveřejněno 15. 10. 2009

Poznámka autorky Hanule

Pokud Vám nestačí rum v koláči a nemáte v plánu řídit, můžete si ho v sychravých dnech dát kapičku i do čaje na zahřátí ;-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VPgM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VPgM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dala jsem na plech a už necukrovala, pro nás dost sladký a výborný 🤩

rihana: ted už vím že to je blbost péct takovýhle koláč na tak nízkou teplotu,příště tak na 180 st určitě....

m.lumicek: taky si myslím, že upéct takový koláč na 150 st je nemožné. Já mám dobrou multifunkční troubu a určitě bych ho musela péct na vyšší teplotě. No, třeba se ozve ještě někdo, kdo koláč upekl. Ale recept vyzkouším.

Koláč byl dobrý vlahý :-p jak píšeš i studený ale až tak druhý den,pěkně rozleželý.Akorát to pečení,při udané telotě sem místo 55 min musela péct skoro 1h20min,ptž uprostřed byl pořád syrový i přes mé dokonalé rozetření :-) posílám bodík a přispívám i fotkou..

Hanule dělala jsem dnes tento koláč,musím se přiznat že ne přesně podle receptu, jelikož jsem neměla hrubou mouku, dala jsem trochu polhrubé doplnila hrnek ovesnými vločkami a oříšky a přidala jsem ještě trochu skořice, ale je moc dobrý:-pPosílám bodík:yes:

parádní recept ... nemám sicě švestky,ale zkusím a jahodama :-)

No, vypadá to moc hezky!:yes:

Já dělám tentýž, akorát místo vanilkového cukru dávám skořicový a když se mi chce, dělám navrch drobenku...Jinak je fakt moc dobrej!!!!!!:-p

Krásný, jednoduchý a rychlý recept. Fotečka povedená. Bodík:yes:

Tématické fráze:
rychly svestkovy kolac, rychlí švestkový koláč, snadné recepty, křehký koláč, snadné moučníky, švestkový koláč rychlý, peceni bez vazeni, švestkovy rychly dezert, švestkový koláč s vločkami, švestkový koláč s ovesnými vločkami, křehký koláč se švestkami, švestkový koláč z křehkého těsta, snadné a rychlé moučníky, jednoduchý švestkový koláč, recepty bez vazeni, rychlé a snadné moučníky, svestkovy kolac, švestkový koláč bez vajec, rychly kolac bez prasku do peciva, koláč s ovesnými vločkami

Suroviny:
mouka hrubá, mouka hladká, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, olej, rum, kůra citronová, kypřící prášek, švestky, tuk hera, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu