Domácí šunka z vepřového plecka
Opravdu poctivou šunku, plnou masa, můžete připravit v pohodlí vašeho domova. S naším podrobným receptem to zajisté zvládnete, není to tak složité, jak se na první pohled může zdát.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 912 kJ / 1 174 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 199,00 g |
Tuky | 42,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 650 mg |
Sodík | 3,70 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřovou plec nakrájíme na kostičky (ne moc velké, ne moc malé). Kostičky smícháme s Pragandou, se solí a vodou.
Krok 2: Hněteme zhruba půl hodiny v kuchyňském robotu nebo promačkáváme ručně. Po uhnětení dáme do chladu na 24 hodin.
Krok 3: Druhý den plníme buď do šunkovaru, nebo můžeme silně vmačkat do tlačenkového sáčku.
Krok 4: Takto připravené "vaříme" ve větším hrnci, aby se do něho šunka ponořila celá na 1,5-2 hodiny. Hlídáme stupně. Voda se musí pohybovat kolem 70-80 °C (nesmí dojít k varu!).
Krok 5: "Uvařenou" šunku vytáhneme na talíř a necháme vychladit. Poté se šunka může konzumovat.
Zveřejněno 6. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí šunka z vepřového plecka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lL9j
Moje poznámka
Domácí šunka z vepřového plecka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lL9j
Nejnovější recepty
Panenka v kopru
Přidáno před 44 minutami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 23 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno 15. 6. 2025 17:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 37 minutami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 1 hodinou
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 1 hodinou
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 2 hodinami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 3 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 5 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 5 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 8 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 9 hodinami
Tématické fráze:
řeznická nakládací sůl,
řeznická solící nakládací směs,
domácí šunka bez pragandy,
domaci sumka,
řeznická nakládací solící směs,
řeznická nakládací solící směs,
kde koupit pragandu,
řeznicka sul kde koupit,
řeznická sůl,
domácí sunka recept,
domácí šunka,
řeznická sůl praganda,
domaci sunka s pragandou,
recept na domácí šunku,
kde koupit reznickou sul,
zavarena sunka,
paštika ze šunkovaru,
domaci sunka se syrem,
kde koupit řeznickou nakladací sůl,
řeznická solící směs
Suroviny:
plec vepřová,
praganda,
sůl,
voda
Komentáře (26)
Zdraví Vás Milan P.
Tak se nezlobte, že jsem se před tím tak rozepsal. Klidně si můžeme po meilu vyměnit zkušenosti.
No uvidíme. Napíšu pak, jak to dopadlo
Šunce zdar
Neberte to na sebe a hlavně ve slzém. Je to příklad z praxe.
"... přidáváme lžičku moučkového cukru..."
Pokud používám PRAGANDU (obsahuje cukr), tak už cukr nepřidávám...
Já to párkrát dělal v ŠUNKOVARU a měl jsem to ještě trošku víc děravější než jsou tady prezentované domácí šunky...
Ale když říkáte že v té nohavici to bylo OK, tak jsem jako hrob
To máte odzkoušené (a pokud ano, chutnalo, chutnalo?) nebo nás jenom zkoušíte...