

Hrášková polévka se smetanou
Suroviny 3-4 porce
- 450 g mraženého hrášku
- 1 litr vývaru (masový nebo zeleninový)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- špetka muškátu
- pažitka nebo petrželka
Postup přípravy receptu
Mražený hrášek propláchneme na sítu a necháme okapat, 3 lžíce dáme stranou. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Mírně osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zalijeme studeným vývarem, promícháme a provaříme za občasného míchání, aspoň 10 minut.
Přidáme okapaný hrášek (bez 3 lžic) a vaříme ještě 5 minut, pak rozmixujeme. Vlijeme smetanu, přidáme odložený hrášek, ochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku, solí a čerstvě mletým pepřem. Přivedeme k varu, ale již nevaříme. Polévku podáváme s krutonky, posypanou sekanou pažitkou nebo petrželkou.