Křupavé kuřecí řízečky
Nejlepší řízky jsou ty dozlatova usmažené, s křupavou krustičkou. Vynechte klasický trojobal a zkuste kuřecí maso obalit v těstíčku s kypřícím práškem a octem. Právě tohle těstíčko se totiž postará o dokonalé křupnutí v každém soustu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 405 kJ / 2 248 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 340,35 g |
Tuky | 21,00 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 770 mg |
Sodík | 928 mg |
Sůl | 3,16 g |
Sacharidy | 172,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 17. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křupavé kuřecí řízečky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANqO
Moje poznámka
Křupavé kuřecí řízečky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANqO
Nejnovější recepty
Cuketový sachr
Přidáno před 6 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 22 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno 2. 9. 2025 16:28:03
Rýžová kaše s jablky
Přidáno 2. 9. 2025 10:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 1 minutou
Cuketovo-zeleninová směs
MonikaP. před 49 minutami
Domácí kečup
Mistrova před 1 hodinou
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 2 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
anna.s před 2 hodinami
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 5 hodinami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 5 hodinami
Buchta Rafaelo
Alicia8 před 5 hodinami
Špenátová polévka s mlékem
Kajkajak před 6 hodinami
Krkovička po farářsku
Tamarilka před 7 hodinami
Tématické fráze:
kuřecí řízečky,
testicko na kureci rizecky,
čínské kuřecí řízečky,
čínské řízečky,
kureci rizecky v testicku,
kuřecí řízečky v troubě,
kuřecí mini řízečky v těstíčku,
obalované kuřecí řízečky recept,
čínské křupavé kuře,
kuřecí řízečky z kfc,
křupavé kuře,
kuřecí řízečky recepty,
kuřecí řízečky z trouby,
křupavé kuřecí řízky,
krupave testicko,
rizecky,
rizecky v troube,
křupavé kuře z kfc recept,
řízečky z trouby,
křupavé kuře recept
Suroviny:
prsa kuřecí,
mouka kukuřičná,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
ocet,
voda,
sůl,
pepř mletý,
česnek granulovaný,
olej
Komentáře (33)
Tak pozdě, ale přece: Kukuřičnou mouku si raději pořiď, je jí tam víc než pšeničné a bez ní by to asi bylo dobré, ale nikoli křupavé.
Posílám 8bod
Tenhle recept si ukládám a posílám bodíka jak pro Elizu,tak pro Iljusu
Vysvětlení (stručné):
Složení:
Těstíčko obsahuje jako hlavní složky: mouku (= polysacharid), kypřící prášek(ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku=polysacharid), dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.
Princip reakce:
Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu
Složky reakce:
hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí
Závěr:
díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko
Podobný příklad je i u "Langošů" přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto
Ale vlastně ani nevím, mám ten recept už dlouho odkudsi opsaný. Řekla bych, že ocet nějakým způsobem aktivuje kypřící prášek a proto je obal tak křupavý.
Třeba by nám to vysvětlila Iljuša - tedy její syn...