Bezinková šťáva z květů
Květy bezu jsou darem přírody. Po celé generace se z nich připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezu se tak perfektně hodí pro ochucení domácí limonády, míchaných drinků s ledem, sodovky a jiných osvěžujících nápojů.
Suroviny pro 6 litrů
6litrů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 84 475 kJ / 20 191 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,78 g |
| Tuky | 2,16 g |
| Vláknina | 12,42 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 42 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 5 032,94 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citrony oloupeme, nakrájíme na kolečka a zbavíme jader. Vodu svaříme a necháme vychladnout.
Krok 2: Květy prosypeme kyselinou citronovou, přidáme kolečka citronů a zalijeme převařenou vodou. Necháme 24 hodin stát. Můžeme i déle, ale směs nesmí zkvasit.
Krok 3: Tekutinu přecedíme přes plátýnko, přisypeme cukr a zahříváme až na 85 °C. Průběžně mícháme a sbíráme z povrchu pěnu.
Krok 4: Horký sirup ihned plníme do nahřátých čistých lahví, hrdla otřeme čistou utěrkou, okamžitě uzavřeme a lahve alespoň na 30 minut položíme dnem vzhůru.
Krok 5: Nejlépe se hodí lahve se šroubovacím víčkem. Ale můžeme použít i klasické zavařovací sklenice a sirup v nich sterilovat při 80 °C, aby déle vydržel.
Zveřejněno 3. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
Moje poznámka
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 15 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 22 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 6 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 8 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 9 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 11 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 11 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 11 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 11 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 11 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 12 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 12 hodinami
Tématické fráze:
bezinková štáva,
šťáva z bezinkových květů,
bezinkova stava recept,
bezová štáva,
šťáva z květu bezinek,
recept na bezinkovou šťávu,
šťáva z bezinek,
stava zbezinek,
recept bezinková šťáva,
domaci bezinkova stava,
bezinková štáva za studena,
bezinkové víno z květů,
bezinková šťáva bez vaření,
bezová šťáva recept,
bezinková s,
stava z bezinkoveho kvetu,
bezinkový šťáva,
stava z bezinek kvetu,
stava z kvetu bezu,
šťáva z květů bezinek recept
Suroviny:
bez černý,
citron,
voda,
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (41)
Přidávám foto a body a díky za recept 🌺
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.
Moc díky za odpověď