Moravské koláčky
Nepostradatelné dokonalé dvojctihodné koláčky, které pekly už naše prababičky. Máte je rádi? Moravské koláče jsou náročnější na přípravu, ale věřte, že stojí za to. A jistě je ocení i všichni u stolu, kteří je ochutnají.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 711 kJ / 5 189 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,12 g |
Tuky | 213,96 g |
Vláknina | 21,56 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 703 mg |
Sůl | 1,65 g |
Sacharidy | 682,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve přichystáme kvásek z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic vlažného mléka a necháme vzejít.
Krok 2: Oba druhy mouky prosejeme do mísy, vmícháme sůl, přidáme cukr a vykynutý kvásek. Dále vmícháme zbývající vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo a 3 žloutky.
Krok 3: Uhněteme hladké těsto, mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme kynout.
Krok 4: Mezitím připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh utřeme s cukrem a pudinkovým práškem, přimícháme rozinky a rum.
Krok 5: Zároveň připravíme drobenku, na kterou smícháme cukr, mouku a na menší kousky nakrájené máslo, promačkáme na kousky do drobivé konzistence.
Krok 6: Po vykynutí těsta z něj odkrajujeme lžící malé kousky, které zakulatíme a vytvoříme z nich na lehce podsypaném vále placičky.
Krok 7: Naplníme je přichystaným tvarohem, uzavřeme a klademe na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Necháme na plechu ještě překryté utěrkou chvilku nakynout, cca 10 minut.
Krok 8: Středy koláčků pak vytlačíme důlkovačem a do vzniklého důlku dáme povidla. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou.
Krok 9: Pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 °C asi 35 minut. Vychladlé koláče pocukrujeme.
Zveřejněno 31. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Moravské koláčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G90Q
Moje poznámka
Moravské koláčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G90Q
Nejnovější recepty
Kuřecí sendvič
Přidáno před 47 minutami
Křupavé wrapy z HF
Přidáno před 47 minutami
Jahodový mixík
Přidáno před 10 hodinami
Rebarborový koláč s posypkou
Přidáno před 10 hodinami
Rebarborový koláč se sněhem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlovka z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Langoše z jogurtu
Kacenecka před 3 minutami
Chleba ve vajíčku jinak
martiline před 46 minutami
Bramborová polévka s klobásou a smetanou
wimra před 1 hodinou
Opravdu křupavé vafle
xxxVendy před 3 hodinami
Mrkvové muffiny nebo koláč
kimil před 4 hodinami
Anglické palačinky
Layoo před 9 hodinami
Brokolice v sýrové omáčce
Jan236737488 před 15 hodinami
Víťovi muffiny
VitaKuchar20 před 15 hodinami
Tématické fráze:
moravské koláče,
moravske kolacky,
moravské koláče recept,
moravské koláčky recept,
nejlepsi moravske kolace,
recept na moravské koláčky,
koláčky moravské,
recepty moravske kolace,
moravsky kolace,
moravské svatební koláčky,
recept na moravské koláče,
koláčky,
moravské koláče s tvarohem,
moravské koláče z hladké mouky,
moravské tvarohové koláče,
kolačky z hladke mouky,
kolacky z polohrubé mouky,
moravské kynuté koláče,
moravské koláče bez kynutí,
moravké koláče
Suroviny:
mléko,
cukr krupice,
droždí čerstvé,
mléko,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
žloutek,
tvaroh,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
rozinky,
rum,
cukr krupice,
máslo,
mouka polohrubá,
povidla švestková,
žloutek,
cukr moučkový
Komentáře (49)
teď jsem dopekla. Jsou nádherné, úžasné a všichni jsou nadšeni. Do těsta jsem pro jistotu dala špetku soli. Potřebovala jsem trochu víc mouky, neb se lepilo těsto, ale prostě nádhera. Jinak pekla jsem je poprvé. Díky za inspiraci.
A proč cpát do tvarohu pudink, když není nic lehčího než večer ho zabalit do utěrky, aby se odsála přebytečná voda a ráno je krásně hustý!
Po třech letech bych na komentáři z 19. 10. 2013 17:02:09 neměnil ani slovo
No, snad bych jen doplnil, že do těsta na koláče se dává SŮŮŮŮŮŮL
Cukru stačí, mouky netřeba, mléka může být víc
(tady dávám kostku droždí na kilo mouky)
Kačka
Odpověď by měla znít: VADÍ! Vyzkoušejte
Já peču z těsta, kde jsou mouky v poměru 1:1 a oproti kynutému pouze z hladké mouky, jsou koláče (buchty, táče) kypřejší a vydrží i déle "čerstvé"
Přidávám fotku
Prosím, prosím, vymaž jednu mou fotku, dala jsem 2x stejnou