Suroviny
Porce: čte se šomlóji galuška
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 092 kJ / 5 758 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 151,17 g |
Tuky | 144,24 g |
Vláknina | 26,30 g |
Cholesterol | 2,36 g |
Sodík | 1,11 g |
Sůl | 2,39 g |
Sacharidy | 889,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: KORPUSY: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a vmícháme prosetou mouku (s kakaem, ořechy). Rozetřeme na vyložený plech. Pečeme při 200°C cca 10 minut.
Krok 2: KRÉM: V trošce mléka rozmícháme mouku se žloutky. Zbytek mléka svaříme se 150g cukru. Za stálého míchání přilijeme žloutky a vanilku. Směs povaříme a po vychladnutí přimícháme vyšlehané bílky.
Krok 3: ZÁLIVKA: Vodu s cukrem povaříme a dochutíme rumem.
Krok 4: Na dno pekáčku položíme piškotový plát, pokropíme 1/3 zálivky, potřeme 1/3 krému a posypeme 1/2 ořechů a rozinek. Položíme kakaový plát, postup zopakujeme a navrch dáme plát ořechový. Potřeme zbylým krémem a posypeme přes sítko kakaem. Necháme přes noc proležet. Podáváme ve skleničkách, ozdobené šlehačkou a polevou.
Zveřejněno 3. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dezert Somlói galuska
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q7lR
Moje poznámka
Dezert Somlói galuska
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q7lR
Nejnovější recepty
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 3 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno před 9 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 21 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno 18. 10. 2025 18:14:36
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pivovarská bašta
oopicka před 23 minutami
Bratislavská buchta
Wikki před 1 hodinou
Měkké skořicové šneky (Cinnamon rolls)
Verca_recepty před 2 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
Sarinkad před 2 hodinami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 3 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 5 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 5 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Terina309 před 6 hodinami
Terezčiny ořechové muffinky
Drauska před 6 hodinami
Tématické fráze:
maďarské dezerty,
somloi halušky,
madarský dezert,
šomlo halušky,
madarské halušky,
šomloj halušky,
kakaový korpus,
halušky šomloi,
zákusek šomlo,
maďarské deserty,
kakaový piškotový korpus,
halušky šomlo,
maďarský desert,
somloy haluška,
maďarské dezerty recepty,
šomlo haluška,
kakaový dezert,
piškotový korpus kakaový,
dezert,
šomló halušky recept
Suroviny:
vejce,
mouka hladká,
cukr krupice,
vejce,
kakao,
cukr krupice,
mouka hladká,
vejce,
mouka hladká,
ořechy vlašské,
cukr krupice,
mléko,
mouka hladká,
cukr krupice,
vejce,
cukr vanilkový,
voda,
rum,
cukr,
ořechy nastrouhané,
rozinky,
kakao,
šlehačka,
poleva čokoládová
Komentáře (4)
Galuškami sa to volá preto, že sa po uležaní v chladničke lyžicou vykrajujú "halušky" - maďarsky "galuška", obyčajne sa servírujú na tanierikoch s kopou šľahačky. Somló je kraj v Maďarsku - teda halušky z toho kraja.
Pekný večer!