Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 606 kJ / 2 057 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 56,00 g |
Tuky | 32,30 g |
Vláknina | 30,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,03 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 370,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 1. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ošatkový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vlpm
Moje poznámka
Ošatkový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vlpm
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 9 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 9 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 9 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři
Kacabenka před 39 minutami
Krupicová kaše
Veronika_1 před 45 minutami
Kakaová bábovka s tvarohem
Sluncejasne před 1 hodinou
Boloňské špagety
Toxic runner před 1 hodinou
Chilli hovězí
Antonausprag před 1 hodinou
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 2 hodinami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 4 hodinami
Ořechová bábovka
SUMAVA před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 6 hodinami
Rebarborový koláč
tara23 před 7 hodinami
Tématické fráze:
kynutí chleba v ošatce,
chleba bez kynutí,
chlebová ošatka kde koupit,
kynutí chleba,
ošatka na pečení chleba,
slané pečivo recepty,
chléb bez kynutí,
osatky na peceni chleba,
pečení chleba v ošatce,
chléb,
ošatky na kynutí těsta,
kynutý chléb,
recept na chleba bez kynuti,
jak se peče chleba,
ošatka na kynutí,
kde koupit slamene osatky na peceni chleba,
maminčiny recepty chleba bez hnětení,
recept na chleba,
maminčina kuchyně kuchyně mirka,
slané pečivo
Suroviny:
voda,
sůl,
cukr,
olej,
ocet,
mouka žitná chlebová,
mouka hladká,
droždí sušené,
kmín celý
Komentáře (149)
Upravil jsem recept tím, že jsem žitnou mouku a vodu částečně nahradil kváskem (260 ml vody, 125 g žitné mouky a 165 g kvásku), dal jsem trošku méně kvasnic a jen 1,5 lžičky soli (2,5 lžičky se mi zdá fakt moc) a myslím, že se velice povedl. Všem velmi chutnal. Dokonce i synovi, který jí chleba jen v sebeobraně
Příště přidám i nějaké semínka...
Jen musím sehnat ošatku, zatím nechávám kynout v jakési misce..
Dělala jsem bez ošatky-kynout jsem to nechala přímo na plechu a byl nádherně nakynutý do vrchu. Pak jsem jej, trdlo, v dobré víře potřela vodou před strčením do trouby
Chlebík jsem upekla, musela jsem přidávat mouku a dala jsem tedy žitnou. Jinak chlebík jsem pekla na 10min a pak zmirnila a za dalších 15 min byl hotov. Příště to zkusím ještě s tou bramborou. Je moc dobrý.
Na Maminčiny recepty chodím dost často
Pokud chlebík nepřečnívá ošatku, musí se mu trochu pomoci rukou, aby nespadl z výšky na plech.
Gabi, jeste jednou ti moc dekuji za tenhle recept. Dala bych ti za nej aspon 10 bodu, ale to bohuzel nejde, tak posilam aspon deset kyticek
Asi priste pridam te mouky vice
Chtela jsem se zeptat, mohla bych te zitne dat mene
Posílám obrázky a ty poslední jsou speciálně pro Ivanku 79 a Špagetku...
Posílám obrázky a ty poslední jsou speciálně pro Ivanku 79 a Špagetku...
Gabi, moc dekuji za tenhle recept, urcite budu opakovat
Taky jeste jednou dekuji Mirce75 za rady a podporu
A díky za pochvalu
S hustotou těsta se to má tak, že by mělo být jako tužší koule, nelepivá, pružná. Pekárničky právě takovou konzistenci krásně udělají, samosebou je potřeba to ohlídat a případně upravit suroviny, dosypat mouku a tak podobně.
Pak by se nemělo stát, když kyne chleba v ošatce, že se rozjede po překlopení a plech. Ošatky je potřeba lehce vysypat, nebo těsto ve válečku lehce obalit moukou.
Ošatky se dají koupit v mnoha velikostech, např. zde:
http://www.pekarskyraj.cz/inshop/scripts/shop_NF.a...
No a nebo, pokud máte římský hrnec, je bezvadné upéct chlebík v něm. Já to zkusila poprvé v neděli a jsem tím nadšená. Chlebík v nádobě dokyne a upeče se také v ní a nemusí se nic překlápět, rosit vodou během pečení a výsledek je famózní.
http://foto.dama.cz/foto.php?f=717154 a to se přichytil
http://foto.dama.cz/foto.php?f=717202 po rozkrájení je to vidět, že je nadýchaný.
Jinak, pokud bych mohla doporučit pekárnu, tak já mám 4, nejradši asi Etu Delicca, ale ta je poměrně malá. No ale která mi přijde fakt dobrá, tak Bielmeier 395, ačkoliv je nová, no a nebo Eta Duplica, což je její věrná kopie (nebo naopak
Obě by měly zvládnout chleba kolem 1500 g.
Nebo zkus napsat Cathleen, ta je opravdu zdejší expert na pečení, má i svoje stránky
Není zač děkovat, já to taky čerpal z netu, i když ledasco jsem věděl
O pedigu
V dnešní uspěchané a přetechnizované době čím dál více lidí pociťuje potřebu kontaktu s přírodou a přírodními materiály jako je proutí, sláma, šustí. Mezi ně patří i pedig.
Pedig je u nás hned po vrbovém proutí nejpoužívanější materiál pro pletení košů. Je to vnitřní část liany Calamus rotang, kdy po oloupání povrchové vrstvy se vnitřní porézní jádro používá k výrobě pedigu. Je vyráběn v různých průměrech od 1mm až po 10mm. Jeho výborné vlastnosti jako je pružnost, snadné barvení a rovnoměrná tloušťka jej činí oblíbeným materiálem pro výrobu košíků, ošatek, podnosů a dalších dekoračních i užitných předmětů.
Před prací je nutné pedig namočit na krátkou dobu do vody, aby se stal pružným. Jeho vnitřní houbovitá struktura umožňuje rychlé nasátí vody a tím i rychlou přípravu pro práci.
Pedig se dodává v přírodní barvě, ale velmi snadno ho lze barvit do různých odstínů pomocí běžně dostupných barev na textil, jako je například Iberie, Duha nebo Cheds.
Jinak jasně, je to hlavně na kynutí těsta... ale stejně ti naši prapředci uměli.....přidám foto...
Ošatka se do trouby určitě nedává, od toho se to jmenuje ošatka na kynutí chleba ... takže chleba v něm jen kyne, peče se třeba na plechu