Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 209 kJ / 1 723 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,29 g |
Tuky | 69,03 g |
Vláknina | 23,89 g |
Cholesterol | 96 mg |
Sodík | 7,27 g |
Sůl | 19,38 g |
Sacharidy | 201,57 g |
Postup přípravy
Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem. Krok 2: Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).
Zveřejněno 13. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Moje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Nejnovější recepty
Cuketový sachr
Přidáno před 1 hodinou
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 17 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 21 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno 2. 9. 2025 10:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 1 hodinou
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 1 hodinou
Buchta Rafaelo
Alicia8 před 1 hodinou
Špenátová polévka s mlékem
Kajkajak před 2 hodinami
Krkovička po farářsku
Tamarilka před 2 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
alus.s před 3 hodinami
Cikánské řízky
hd.monthy před 3 hodinami
Pečená švestková povidla
Katerain před 4 hodinami
Minutková krkovička (křehká)
lunav1 před 4 hodinami
Kuřecí kung pao z letáku Albert
Radka61 před 5 hodinami
Tématické fráze:
gratinované brambory,
gratinované brambory recept,
gratinované brambory se smetanou,
gratinované,
brambory gratinovane,
gratinovací misky,
recept gratinované brambory,
recepty gratinované brambory,
recept na gratinovane brambory,
výborné gratinované brambory,
gratinované smetanové brambory,
gratinované brambory příloha,
mandolína na brambory,
brambory se smetanou,
jak se dělají gratinované brambory,
klasické gratinovane brambory,
zapečené brambory dauphinois,
francouzske gratinovane brambory,
gratinovaný brambor,
francouzské brambory z ranných brambor
Suroviny:
brambory,
smetana,
bujón,
česnek,
máslo,
pepř černý,
sůl,
sýr strouhaný
Komentáře (20)
Takto jednoduše pečené brambory mě moc lákaly a jsou opravdu super.
Dělala jsem z raných brambor, na dno 4 stroužky česneku na plátky, dala jsem ale jen 50ml zeleninového vývaru, proložila bazalkou a sýr už jsem nedávala. Strouhala jsem na struhadle, aby byly co nejvíce tenké. Opravdu chce dodržet dobu pečení.
Jsou chuťově strašně dobré a ten česnek a pepř je dělají pikantní.