Vepřový perkelt / pörkölt /
Připravte si letní oběd po vzoru maďarské kuchyně. Pravý perkelt – pörkölt se ničím nezahušťuje a správnou chuť mu dodává kromě koření pouze vložená vyzrálá zelenina, koncentrovaná pasta a cibule. S těstovinami bude pokrm opravdu top!
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 458 kJ / 1 066 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 116,40 g |
Tuky | 34,23 g |
Vláknina | 23,24 g |
Cholesterol | 214 mg |
Sodík | 316 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 64,90 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 23. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřový perkelt / pörkölt /
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q6x5
Moje poznámka
Vepřový perkelt / pörkölt /
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q6x5
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 22 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka s rybízem
Kateka před 44 minutami
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 9 hodinami
Kure pecene
raelggg před 10 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 11 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 11 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 12 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 13 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 15 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 17 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 17 hodinami
Tématické fráze:
perkelt z vepřového masa recept,
perkel,
vepřový perkelt se smetanou,
pörkölt,
perkelt,
perkelt recept,
výborný perkelt,
drzkovy perkelt,
perkelt z vepřového masa,
madarský vepřový perkerlt,
recept perkel,
drzkovy gulas,
vepřový perklet,
gulaš perkel,
maďarský perkelt,
maďarský vepřový perkelt,
madarský perklet,
nokedli,
porkolt recept,
perkel recept
Suroviny:
maso vepřové,
cibule,
paprika čerstvá červená,
rajče,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
pasta perkelt,
sádlo,
sůl
Komentáře (40)
Pörkölt se dělá výhradně z rajčat, papriky, feferonek, cibule a HOVĚZÍHO nebo BARANÍHO masa!
I celý ten váš recept je nějakej divnej...
Především, pörkölt je jídlo hunskejch a turkotatarskejch nomádů. Nechovali prasata a byli to muslimové. Tudíž jejich jídla vepřové maso postrádaly!
Cibule. Základem pörköltu je cibule nakrájená buď na centimetr a půl tlusté měsíčky nebo na hodně velké čtverce (klidně i 2x2 cm). Žádná "nadrobno pokrájaná..."
Cibule se smaží na hovězím loji nebo kachním či husím sádle na nejnižší teplotě i dvě hodiny... Půlku času otevřená, půlku přikrytá. Pak se přidá hodně mleté papriky, velice krátce, asi minutu, minutu a půl, se na prudkém ohni smaží, pak se přilije voda a rychle se míchá, aby nezhořkla. Pak se k ní přidají na hrubé kusy nakrájená rajčata s paprikou a na tenké kolečka nakrájené feferónky a dusí se pod pokličkou až do momentu, kdy se začnou oddělovat slupky paprik a rajčat. Pak se tam vloží maso, zesílí se oheň na maximum a maso je nutno otáčet, aby se zatáhlo. Když se zatáhne, dolijete vody do půlky masa, zavřete hrnec pokličkou, uberete oheň na minimum a necháte maso pomalu dusit i 3 hodiny.
Pak maso vyjmete a dáte na desku trošku schladnout.
Ořežete z nej všechno trčící, plus viditelný loj. Tyto části nakrájíte na drobno a vrátíte k zelenině. Odkryté dusíte až do rozvaření masa. Úbytek vody a rozvařené maso tak zahustí zaklad lépe než jíška nebo škrob.
Rajčata a papriky by už měly mít svlečenou kůži a ta by měla být zkroucena. Cibule by měla být "ztracena" - nevidíte ji, ale cítíte její kusy a chuť.
TOHLE je pörkölt! Zeleninové hlavní jídlo nebo zaklad dalších jídel (při vrácení na kostky nakrájeného masa a dušení s černým pepřem, majoránkou, tymiánem, rozmarínem, dobromyslí,... získáte kupříkladu maďarský guláš).
Přeji hezký zbytek dne.