Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby ve slaném nálevu podle Marty

Nasbírali jste doslova hromadu hub a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte je zavařit ve slaném nálevu. Sklenice hub zajisté přijde vhod nejen za dlouhých zimních večerů. Pokud k houbám přidáte i koření, máte hotovou směs do omáčky raz dva.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

13. 10. 2010 00:21

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Skleničky používám šroubovací od marmelád, od tatarky apod. Pro tuto úpravu použijeme pouze houby tvrdé, měkčí raději spotřebujeme nebo dáme sušit. Takto naložené houby můžeme použít jako čerstvé na všechny způsoby úpravy, např. na polévku, smaženici, do rizota, do fleků, na karbanátky, do omáčky, na guláš, pod maso atd. Zavářet můžeme houby jednodruhové i ve směsi. Pokud chci houby mít už připravené na omáčku, tak je vařím již s kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček) a toto koření rozdělím i do skleniček.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Nadja Nadja

10. 9. 2022 19:30

keijei: na škodu to určitě nebude, ale vaří se 2x - 10 minut v osolené vodě a 20 minut sterilace a houby se mi nekazily. Jak je to s enzymy, nevím. ;-)

Jana Pá

8. 9. 2022 13:16

keijei: 20 min. vařit a pak je nechám ochladit a do sáčku viz mrazák, v pohodě až do jara, já už nezavařuji, pokud do nejde hned zpracovat na vaření, tak to musíme <3

keijei

8. 9. 2022 11:46

Neměly by se takto připravované houby vařit 2x? Uvolněné enzymy to totiž mohou kompletně zabít. Já převařuji vždy ještě po 48 hodinách 1 hodinu mírným varem.

Nadja Nadja

6. 9. 2017 19:05

Petronela: Přesně tak, jak píše Simča.
:-8 Símo, děkuji.

Simona Skolakova Simona Skolakova

6. 9. 2017 14:23

Petronela: já ukládám do špajzu všechny sterilizované zavařeniny,houby,okurky,čalamády,džemy,kompoty.Až když sklenici otevřu a nespotřebuji celou tak jí dám do lednice!!!;-)

Petronela

6. 9. 2017 06:46

Prosím, mám dotaz: vhodné uchovávání již hotových sterilizovaných sklenic je např. ve špajzu? Nebo raději v lednici? Díky.

Alena

27. 7. 2016 22:34

Nadja: Moc Vám děkuji za odpoověď.

Nadja Nadja

26. 7. 2016 21:14

Alena: se žampiony nemám žádnou zkušenost, ale barva nálevu není rozhodující. Když houby předvářím, je voda barevná podle druhu použitých hub - lišky zbarví vodu do žluta, modráci ve větším množství až do černa.

Alena

26. 7. 2016 16:09

Dobrý den. Zavařovala jsem žampiony ve slaném nálevu. Předem jsem je nepovařila. Voda mi ve sklenici trochu zežloutla . Musím žampiony napřed povařit? Prosím poraďte. Moc děkuji Alena

spagetka spagetka

18. 9. 2013 14:05

Petr Jelen: jednoduché - propláchnout proudem vody

Petr Jelen

18. 9. 2013 14:00

Mám prosbu, nevíte, prosím vás, jak by se dalo zbavit příliš velké slanosti již zavařených hub ve sklenici. Byl použit koupený nálev v litrovém balení a je to příšerné. Je mi líto vše vyhodit. Děkuji a můžete-li napište mi prosím na můj soukromý e-mail : petrjelen@centrum.cz

Moc děkuji za případnou pomoc.

Nadja Nadja

14. 1. 2013 13:15

magdalenka: určitě se bude hodit v létě. Snad porostou.

magdalenka magdalenka

14. 1. 2013 11:52

Škoda, že som tento recept objavila až teraz...:yes:

Terka

7. 10. 2012 11:21

Tak jsem právě ve fázi zavařování a už se těším, až v zimě uděláme rizoto a omáčky.....moc děkuji za receptík :yes:

Nadja Nadja

13. 10. 2010 10:53

Spagetko, množství soli je těžko definovatelné, protože nedělám nálev, ale do každé naplněné skleničky dám trochu, tak na špičku lžičky. Jde o to, aby houby byly slané jenom tolik, aby se po otevření daly bez proplachování konzumovat - doplnila jsem do receptu.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zavařování hub nálev na zavařování hub zavařování žampionů zavařujeme houby zavařování hub recept houby v soli houby naložené v soli zavařené žampiony nálev na žampiony zavařování hub recepty naložené houby v soli houby zavařovaní žampiony v nálevu zavarene houby recept na zavařováni hub houby recepty zavařování naložené houby žampiony zavařovani recepty zavařování hub nejlepší nakládané houby

Suroviny: houby, sůl, sůl, voda

TopRecepty.cz

Houby ve slaném nálevu podle Marty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R1DL