Mexický guláš z Malé strany

Drobek Kuchař: Drobek

Doba přípravy: podle masa 4 porce Hovězí maso 3 názory

Suroviny

600 g zadního hovězího masa
1 větší plechovka rajského protlaku
1 větší cibule
1 až 3 stroužky česneku, utřené nebo jemně nakrájené
2 špetky pepře
1 lžička soli
tuk - sádlo, olej
strouhaný sýr na posypání, nejlépe čedar
rýže jako příloha
zelený koriandr nebo petrželka na ozdobení
Můžete přidat:
papriky na nudličky nakrájené, konservu kukuřice, hrášku, pórek, fazole z konservy (už jsou uvařené), ale i zelené fazolky
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a usmažte na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidejte česnek a ještě osmahněte. Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a rajský protlak, zprudka po dobu asi 2-4 minuty opékejte za stálého míchání. Pokud použijete hrubě mleté hovězí, snadno si pomůžete šťouchadlem na brambory. Posolte, v tuto chvíli už by maso mělo pouštět šťávu. Ne-li, podlijte trochu vřelou vodou. V tuto chvíli můžete přidat další zeleninu. Duste zhruba 40 minut a výborně to jde i v pomalém hrnci, sám ho na to používám.

  2. Guláš nejlépe zahustíte rozstrouhaným chlebem.

  3. Z rýže udělejte na talíři věnec, doprostřed nalijte guláš, zasypte sýrem, ozdobte nakrájenou zelenou a voňavou dobrotou a podávejte.

Poznámka

Mexický guláš

Příspěvek od drobek » 08 led 2011, 23:40

Nebojte se, nelekejte se, jmenuje se to takhle, ale je to jídlo naveskrze české. Poprvé jsem ho jedl v Malostranské restauraci U Schnellů. Bylo to místo opravdu vyhlášené, ani nevím, zda dnes ještě existuje, a zda je cenově přístupné jako kdysi. To jsem tenkrát podlehl názvu, U Schnellů by měl česky být U Rychlých, že ano.

Protože už době oběda minula a já měl hrozný hlad, usoudil jsem, že nejlépe bude zajít k Rychlým. Lokál byl nabitý navzdory odpolední době a jediné volné místo bylo u dveří do kuchyně. Hurá, aspoň to dostanu dřív. Byl to hrubý omyl, rychlí číšníci restaurace U Rychlých prolétali kolem mě tak rychle, že než jsem se nadechnul, abych na něj houknul, už je nebylo vidět. Pomalu už jsem si připadal jako v tom vtipu, kde host volá na číšníka „pane vrchní, můžu si zavolat?" „Jistě, pane!" „Tak fajn - DRŠŤKOOOVOUUUU!" Bohužel, abych to mohl provést, potřeboval jsem toho číšníka a to byl právě ten problém...

Když po dlouhé předlouhé době konečně u mě jeden zabrzdil, nechtěl jsem se ptát po jídelním lístku a riskovat další čekání, i ukázal jsem na prázdný talíř vedle sedícího hosta a objednal si to, co měl tenhle pán. A tak takhle jsem poprvé potkal ten správný český Mexický guláš.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 159 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mexický guláš z Malé strany

  • Blazenka Blazenka

  • zdenka.s zdenka.s

    Moc hezký příběh, pobavil mě :-D a guláš vypadá hodně dobře, takže brzy bude na stole

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Dnes jsem zkusila tento recepis. Mohu jen pochvalit . Urcite budu delat znovu. Ja osobne jsem ho udelala trochu ostrejsi.

    Odpovědět

Tématické fráze: mexický guláš pravý mexický guláš mexický guláš recept recept na mexický guláš mexický guláš v pomalém hrnci mexický gilas recepty z vedle gulas mexický guláš přiloha brambory mexický guláš s hráškem mexicky guláš s bramboraky mexicky gulas v pomalý hrnec recept - mexický guláš mexicy gulas mexický branborový guláš mexicky gulas s brambory mexický guláš z v pomalém hrnci giláš recepty mexický guláš pravy meksicky gulaš pravý mexický guláš s hráškem