

Nadýchaný jahodový (nebo višňový) koláč který se rozplyne na jazyku
Suroviny cca 8, podle toho, jak si koláč rozkrájíte
- 100 g moučkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 2 velké lžíce hladké mouky
- 3 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání (stačí i jeden kelímek)
- 400 g jahody či jiného sezónního ovoce
- máslo
- mouka na vymazání formy
Postup přípravy receptu
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vejce spolu s cukrem řádně ušlehejte (nejméně 15 min, opravdu to nejde ošidit!)
Do směsi přidejte mandle, mouku a pomalu přilévejte smetanu. Pečlivě zamíchejte.
Část ovoce položte na dno formy a přelijte těstem (pokud používáte jahody, velmi pořádně je osušte, jinak se vám stane to, co vidíte na fotu níže, koláč se promočí a bude nízký!).
Zbytek ovoce položte navrch.
Pečte na 180°C cca 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Koláč je opravdu úúúúúúúúúúúúžasný, ale opravdu nezapomeňte vysušit jahody, jinak bude tak nízký jako u nás. Ale i přes to byl táááááááákhle neodolatelný :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nadýchaný jahodový (nebo višňový) koláč který se rozplyne na jazyku
-
Dnes jsem vyzkoušela, přidala jsem tam ještě našlehaný sníh, krásně se mi to nabobtnalo a je opravdu výborný (nahoru jsem přidala domácí šlehačku). Takový dietní zákusek je z toho
-
Taky se mi zdá na pouhé dvě lžíce mouky moc tuku. Mandle jsou mastné a o šlehačce nemluvě. Takže já bych určitě prášek do pečiva nebo sodu dala taky, lžičku na tohle množství
-
jahoda:nech na hlavě..komu čest...tvé moučníky hovoří za vše
-
nejsem ani moučníkářka, ani jinak zkušená cukrářka
. Jen se vždy držím přesně rozpisu a tady si myslím, že "přiléváním" šlehačky by to nemuselo být nadýchané. Já si počkám na reakce zkušenějších.
Z tří vajec toho sněhu až tak moc nebude.
-
jahoda:právě,že ty jsi zkušená"moučníkářka"
tak jsem chtěla slyšet tvůj názor..kdyby se míchaly ty žloutky s tím ostatním a nakonec se vmíchal sníh..cooo
-
rebeko, co já vím. Jen vím, že pr.do peč. se nemusí dávat do klasického piškotu - vejce, cukr, mouka. Pokud se ale přidá mléko, olej, máslo nebo i ta šlehačka, chce to něčím zvednout-nadýchat. Třeba se ozve autorka
Jinak koláček s jahodami bude -
jahoda:no,já bych asi místo prášku do pečiva dala ušlehaný bílkový sníh..to by taky tak šlo,ne
-
Taky bych řekla, že trochu prášku do pečiva by tam mělo být
-
Fantom:
nestraš
na to jsou paragrafy
-
je krásnej+
-
rebeka:nezdrhneš
-
hezký koláčiček
a ně už zase honí mlsná
,ale já jí zdrhnu
ty máš další bodík -
-
Místo tuku je zde zřejmě smetana a já posílám za pěkný koláček 1. boďana
-
Mhh, to vypadá moc dobře. Opravdu žádný tuk ani prdopeč? Díky, vyzkouším!