Roláda s ovocem

Suroviny

6 vajec
100 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
50 g Hery
Krém:
2 vejce
1 citrón na šťávu a kůru (nejlépe v bio kvalitě)
180 g krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
200 ml smetany ke šlehání (nejméně 30%)
200 g čerstvých malin (borůvky nebo jahody )

Postup přípravy receptu

  1. Troubu rozehřejeme na teplotu 180°C.

  2. Vaječné bílky oddělte od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Nádoba na bílky by měla být čistá a suchá. Pokud vám k bílkům spadne kousek žloutku nebo použijete mastnou misku, vyšlehat sníh se vám nepovede.

  3. Bílky našlehejte šlehačem nebo metlou. Správně vyšlehaný sníh poznáte tak, že při vytažení metly drží sněhová špička nahoru (nebo že když nakloníte misku se sněhem nad hlavu, tak vám nespadne). Pokud se ohýbá, je sníh potřeba ještě došlehat. Do mísy ke žloutkům nasypte cukr a vše vyšlehejte na hustou, světle žlutou pěnu.

  4. Ke žloutkové pěně pak ještě krátce zašlehejte prosátou mouku a rospuštěnou a vychladlou Heru.

  5. Potom k ní přidejte sníh a stěrkou nebo vařečkou vše jemně promíchejte. Postupujte opravdu opatrně abyste ze sněhu nevyhnali všechny vzduchové bublinky, které jste do něj přemístili.

  6. Plech vyložte pečicím papírem.

  7. Na papír vylijte těsto a stěrkou ho rozetřete až k okrajům. Pečte v troubě 15-20 minut. Povrch těsta by měl být zlatavý a pružný.

  8. Hotový plát těsta stáhněte z plechu na pracovní plochu.

  9. Posypte ho moučkovým cukrem a překryjte dalším čistým pečícím papírem. Celý plát těsta opatrně otočte, aby byl čistý papír vespod.

  10. Původní spodní pečicí papír, který je teď nahoře, opatrně sloupněte, ale zase jej na těsto vraťte.

  11. Ještě teplou roládu na širší straně zarolujte a nechte vychladnout.

  12. Krém: v ohnivzdorné misce prošlehejte vejce, přidejte k nim citronovou šťávu, kůru, cukr a škrob.

  13. Misku položte na kastrol s vodou a ten postavte na sporák zapnutý na střední teplotu.

  14. Zahřívejte a šlehejte do zhoustnutí. Bude to trvat asi 8 minut.

  15. Krém nechte vychladit.

  16. Chladnou smetanu vyšlehejte do tuha a promíchejte s citronovým krémem.

  17. Piškotový plát rozviňte a potřete jej krémem.

  18. Po celé ploše rozprostřete ovoce a plát znovu zarolujte.

  19. Roládu nechte vyvhladit a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Ne každý umí udělat krém. Můžete klidně použít krém z prášku, nic se nestane...

Komentáře k receptu Roláda s ovocem

  • Gurmanky Gurmanky (autorka receptu)

    Vím, fotila to kámoška a zapoměli jsme, jinak moc děkuju...;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Maruško,máš hezkou roládu i webovky;-):yes:jenom škoda,že roláda je jen shora a tudíž ji není vlastně vidět tak říkajíc na řezu;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: roláda s ovocem roláda jak vyšlehat sníh rolady s ovocem roláda z vaječných bílků jak správně vyšlehat šlehačku jak správně vyšlehat šlehačku jak nejlépe vyšlehat sníh jak správně udělat sníh jak správně udělat roládu jak spravně vyšlehat sníh jak spravne vyslehat smetanu jak vyslehat bilky s cukrem jak správně vyšlehat bílky těsto na roládu sníh z bílků roláda s ovocem recept jak správně vyšlehat šlehačka sněhová roláda s citronovým krémem jak nejlépe vyšlehat smetanu