Vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou
Vařený bílý chřest je opravdovou delikatesou, a podle ověřeného receptu ho lehce zvládne připravit i úplný začátečník. V kombinaci s jemnou krémovou sýrovou omáčkou bude jeho chuť neodolatelná.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 397 kJ / 1 290 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,57 g |
Tuky | 80,12 g |
Vláknina | 24,74 g |
Cholesterol | 276 mg |
Sodík | 9,18 g |
Sůl | 23,00 g |
Sacharidy | 66,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Chřest oloupeme škrabkou na brambory a odlomíme zhruba třetinu jeho délky, spodní zdřevnatělou část. U bílého chřestu je dobré oloupat celý povrch (na rozdíl od chřestu zeleného, kde je lepší špičky ponechat v původním stavu).
Krok 2: Očištěné stonky rovnáme po pěti kusech a svazujeme je podélnými proužky pórku nebo slaniny.
Krok 3: Do hrnce dáme vařit vodu, osolíme ji, přidáme cukr a kolečko citronu.
Krok 4: Do vroucí vody vložíme svazky bílého chřestu a za mírného probublávání vaříme přibližně 10 minut. Po vyjmutí z vody chřest přelijeme rozpuštěným máslem.
Krok 5: Mezitím nastrouháme sýry.
Krok 6: V kastrolku necháme rozpustit máslo, zasypeme moukou, prosmahneme, zalijeme mlékem a metličkou rozmícháme dohladka.
Krok 7: Přidáme nastrouhané sýry a omáčku vaříme asi 15 minut. Průběžně promícháváme.
Krok 8: Dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčkou přeléváme porce vařeného chřestu na talíři.
Zveřejněno 18. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m230
Moje poznámka
Vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m230
Nejnovější recepty
Bramborové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno 16. 5. 2025 19:25
Horký zeleninový salát
Přidáno 16. 5. 2025 16:46
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno 16. 5. 2025 11:01
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
PetuleLevandulka před 8 hodinami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Petranela před 8 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 9 hodinami
Plněná vepřová svíčková
Pavel2001 před 10 hodinami
Kuřecí kari po belizsku
Antonausprag před 10 hodinami
Sváteční koláčky
Koffi před 11 hodinami
Bábovka s větrníkovou příchutí
pajuska1511 před 11 hodinami
Bůčková tlačenka asi jinak
Vladatlaca před 12 hodinami
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Napalsko před 12 hodinami
Krkovička pro vítanou návštěvu
Naja2801 před 12 hodinami
Tématické fráze:
chřest s omáčkou,
omáčka na chřest,
chřest recepty,
vařený zelený chřest,
recept na bílý chřest,
chrest recepty s holandskou omackou,
omáčka k chřestu,
vaříme z chřestu,
vaříme chřest,
bílý chřest recept,
jak oloupat chřest,
zelený chřest s omáčkou,
recepty na bíly chrest,
chřest v sýrové omáčce,
chřest omáčka,
recepty z chřestu,
omacky na chrest,
zelený chřest s holandskou omáčkou,
bílý chřest,
bílý chřest recepty
Suroviny:
chřest bíly,
citron,
cukr,
sůl,
máslo,
pórek,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
sýr s modrou plísní,
sýr chedar,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (10)
Je to vlastně základ z mouky, másla a zředěný do požadované hustoty a teprve přidáním dalších surovin jsou z toho omáčky