Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malinová huspenina - želatina

Pokud máme v létě přebytek malin, můžeme vyzkoušet výrobu této sladké dobroty. Její využití bude všude tam, kam se maliny hodí. K vanilkové zmrzlině, na polití nepečeného dortu, nebo moučníku, pokud chceme pěknou barvu, nebo jen tak na lžičku.

Hodnocení receptu je 3,9 (6×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 27 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 7 min

27 min (20 min příprava + 7 min tepelná úprava)

2. 7. 2011 15:08

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie19 458 kJ / 4 651 kcal
Bílkoviny12,20 g
Tuky6,00 g
Vláknina64,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 105,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept je z rodinné kuchařky, dodnes cítím vůni zavařovaných malin, které můžu jakkoli a v jakékoli podobě.

Fotky nedodám, neb maliny už nemáme, kupovat je kvůli ceně se nevyplatí. Lze i v podobě DIA, místo cukru dáme želírovací cukr pro diabetiky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

18. 7. 2011 16:24

Mamaládka: huspenina tenkrát byla fakt ze všeho, co zůstalo tuhé, nicméně uznávám, že dnešní svět to chápe jinak ;-)

Mamaládka

18. 7. 2011 16:16

Ahá, tak to jo. Tedy sice v dobách prababičky neměli ani Internet ani Wikipedii ale myslím že i tenkrát byla huspenina z vepřového a želatina z kostí a šlach. ;-) Ale rodinný recept je rodinný recept, to plně chápu. Nicméně je to zavádějící název, to je celé :-)

spagetka spagetka

18. 7. 2011 16:12

rebeka: udělalas mi radost a těžce záááááávidííím ;-(;-(;-(:-D:-D:-D;-):yes::yes:

Mamaládka (neregistrovaný/á) - jak uvádím, je to rodinný recept a pod tímto názvem ho mám uvedený po prababce, tedy z konce 19.století, kdy o Wikipedii a Internetu fakt nikdo nevěděl nic ani v Americe a kvůli tomu měnit název nebudu.
Když už - slovo želat, huspenina - je ze staroslověnštiny a převzaté do staročeštiny a znamená hustý, neroztékající se (už z konce 18.st.) ;-);-) - přepisuju dle dnešní výslovnosti, opět je to jen o názvu, který ale plně vystihuje vlastnosti - t. zn. - želatina, huspenina, rosol - vždy výrobek, jenž se neroztéká a drží tvar - bez ohledu na to, z čeho je vyroben a na co se používá ;-)

rebeka rebeka

18. 7. 2011 14:33

špagi,dnes jsem dělala podle tebe:-K
děd nasbíral jednu z posledních misek malin,půlku jsem ztrestala:-D do moučníku a ze zbytku udělala toto;-):-p:yes:
fotečku jsem ti přidala,je na ní vidět,že jsem právě sundala z plotny:-D:-D
až budeš mít lepší,tak tu moji smázni;-):-)

Mamaládka

18. 7. 2011 12:48

Mělo by se to nazývat spíše malinový rosol, nějak mě ten název trknul a Wikipedie potvrdila, že:
Huspenina (lidově sulc) je pokrmem převážně z vepřového masa, který po uvaření a vychladnutí dostane rosolovitou strukturu. Obsahuje velké množství kolagenů, které tvoří hlavní složku vazivové tkáně živočichů - včetně člověka.

Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny.

Myslím že ani jedna z těchto definic na recept malin s cukrem nějak nepasuje... ;-) Co myslíte? :-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 7. 2011 17:33

spagetka: fakt jo. No, já mám každý rok nějaký problém, ale vždycky to nějak spravím-viz naposledy třešně;-) Já dělám většinou nějaké mixy. Třeba vynikající na džemy je angrešt smíchat třeba s třešněmi, nebo třešně s rebarborou, rybíz s broskvemi atd. Každý rok toho mám tolik a každý rok to někam zmizne..:-O, dělám i s dia cukrem, no, džemy, marmelády, to je super. Když se podívám na ceny v obchodě, je mi z toho zle. Takový malinový džem za 30-40 kč malá sklenička, to si s tím ráda pohraji.;-)

spagetka spagetka

2. 7. 2011 17:28

Jana Remkova: prosímtě, jak blbé zkušenosti? Nasypeš želírovák a jede to samo :-O:-O
Kecáš, půlkila malin za 36? :-O:-O:-O, jo to bych brala

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 7. 2011 17:26

spagetka: Já mám blbé zkušenosti i s želírovákem!:-D Holt je to asi rukama. Jo a u nás prodávali maliny, nejsem si jistá gramáží, ale skoro bych řekla půl kila-venku soukromníci za cca 36 kč;-). Já nikdy nepřemýšlím nad tím, jestli se to oplatí, nebo ne. Okurky se taky prodávají za 18-19 kč a v obchodě stojí pakatel už zavařené. Jenže udělané doma je vždy hned pryč. ;-)

spagetka spagetka

2. 7. 2011 17:24

Jana Remkova: s krystalovým jasně, dřív jiný ani nebyl, ale klidně použij želírovací, tím si budeš jistější ;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 7. 2011 17:22

Fakt to ztuhne s tím obyčejným cukrem?:-O

AniCiz

2. 7. 2011 15:35

klára: přece nebudeme zavařovat z drahých malin..recept je pro ty,kteří je mají,nebo nasbírají v lese..
Taky bych je nekupovala,fotku dodá někdo jiný..:yes:

spagetka spagetka

2. 7. 2011 15:34

Klára: sorry, ale je řada lidí, kteří ty maliny u baráku mají. Pro ně je ten recept. já bohužel za 250 g 55,- dávat nebudu.

Klára

2. 7. 2011 15:29

To je fakt hloupé ta poslední věta - kupovat se je kvůli ceně nevyplatí. Všichni nemáme keř malin u baráku, takže recept úplně na nic - když se to kvůli ceně nevyplatí..:no:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: želatina recept jak se dělá želatina malinový rosol domácí želatina recept na želatinu zavařené maliny želatina na sulc želatina recepty želatina do džemu želatina z čeho je želatina jak uvařit želatinu recepty zelatina recepty z želatiny recept želatina želatina do sulcu jak udělat želatinu recepty ze zelatiny huspenina recept zavařovaný angrešt

Suroviny: maliny, cukr krystal

TopRecepty.cz

Malinová huspenina - želatina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oAJz