Zapečená tarhoňa

Jenda1 Kuchař:

Těstoviny 15 názorů

521

Suroviny

cca 300 g tarhoně (maďarská přílohová těstovina ve formě drobných kuliček)
anglická slanina
salám Gothaj
cibule
uzený sýr
slunečnicový olej
Niva
4 vejce
cca 0,5 dcl mléka
libeček
sůl
pepř čtyř barev
na přílohové saláty:
1/4 hlávkového zelí
kopr
balzamikový ocet (bílý)
mletý cukr
olivový olej
2 mrkve
1 jablko
citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit tarhoňu v mírně osolené vodě. Na oleji do skolovata orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou, gothajík a zarestujeme.

  2. Uvařenou tarhoňu na cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  3. Nivu a uzenou cihlu nakrájíme na kostičky, libeček najemno.

  4. Nyní tarhoňu opepříme, promícháme s anglickou, gothajíkem a libečkem. Přidáme Nivu s uzenou cihlou a promícháme.

  5. Touto směsí naplníme sádlem vymazanou a strouhankou vysypanou formu na biskupský chlebíček. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem, směs mírně utlačíme a dáme do rozehřáté trouby zapéct asi na 3/4 hodiny. Vyklopíme z formy a naporcujeme.

  6. Zelový salát: zelí nakrouháme na kerlubovém(kedlubnovém) struhadle (použil jsem 27 let starý robot), přidáme kopr, zastřikneme olivovým olejem, balzamikovým octem a dochutíme cukrem. Mrkvový salát: mrkev nastrouháme na mrkvovém, jablko na kerlubovém, zakápneme citrónovou šťávou a promícháme.

Poznámka

Těstovinová rýže neboli "tarhoňa" je speciální maďarská těstovina. Pravá tarhoňa se v Maďarsku i dodnes ještě dělá většinou po domácku a jejím domovem je segedínský kraj. Dělá se z těsta, do kterého se na 1/2 kg mouky přidávají 2 čerstvá vejce. Uhnětené těsto se protlačí velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky. Těstovina, z které si hospodyně dělají najednou větší zásobu, suší se rozestřená na slunci a pak se uchovává na vzdušném místě v sáčcích z řídké tkaniny.

Pak je zapotřebí již jen lžíce dobrého sádla, trochu sladké papriky a špetky soli, abychom tuto těstovinu pražili nejprve do zlatova, podlili vařící vodou a udusili a tak získali velmi chutný pokrm. Musíme ovšem dávat pozor, abychom nepřidali příliš mnoho vody, protože by se nám tarhoňa rozvařila na kaši. Zrníčka se musí od sebe dobře oddělovat jako u správně připravené rýže. Ani s pražením to nesmíme přehánět, protože pohled na připálenou, zčernalou nebo zhnědlou tarhoňu není pěkný. Tarhoňa musí být pěkně do zlatova načervenalá a po uvaření ji musíme ihned podávat.

Já tarhoňu používám i ke kuřecímu, slepičímu i hovězímu vývaru.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zapečená tarhoňa

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tarhoňu kupuji už dlouho v Lidlu,používám jí třeba jako zavářku do polévek a je moc dobrá:yes:

    Odpovědět

  • saris2 saris2

    Vyborny recept. Tarhonu jsem sehnala v Lidlu. :-p:yes::yes::yes::-p

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Díky Jani:-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Jeníku, v knize 100x těstoviny od Topreceptů jsem našla tento recept. Nevěděla jsem, čí je, až jsem si ho tady našla. Doufám, že ti nebude vadit fotka, ikdyž není tak načančaná, jako tvá fota;-). Já jsem to dělala v klasickém pekáčku a zapoměla jsem to vysypat strouhankou:-8. Na chuti to však nic nezměnilo. PLUS;-):yes:

    Odpovědět

  • sumafka sumafka

    Tarhoňu jsem si objednala v int. obchodě http://www.obchod-erli.cz/. Jsou to maďarské speciality!:-))

    Odpovědět

  • nmarta nmarta

    Mě vozí tarhoňu bratr ze Slovenska;-)Vždy jednou za půl roku doveze krabici a já se obdaruji potřebné.:-D Vím, že ji kupuje v Kauflandu.Na pytlíku je i český popis, tak by se na našem území měla dát koupit!!!Vím, že kolem V.Meziříčí se tarhoňa prodávala.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    No, ale nemůžu poprosit o tarhoňu a doufat, že ji bude někdo ještě kupovat. To ty těstoviny, to jo, pořád jen ty tenké nudle a flíčky člověku už lezly na nervy, ale můžu si zajít i jinam, třeba do toho Orla. Je to o zvyku, kam člověk chodí nejčastěji nakupovat.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Je to fakt v zásobování, protože jsem se schválně dneska v Albertu dívala, jestli jsem nekecala a - nekecala ....;-)ptala jsem se i šéfové a pravda je, že oni mají povinný sortiment a pak tzv. nahlašovaný sortiment - když minimálně 2 lidi sháněj něco, co nemají, tak to na zkoušku objednají a pak měsíc hlídají, pokud jde na odbyt, zařadí do trvalého. Jo a sortiment obměňují, doplňují 1 do měsíce

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Spagi, na obranu pipre ti musím zdělit, že chodíme do stejného Alberta a Jani, myslím, že jsem ji tam taky neviděla. Nikdo nám skrátka nevěří, že tady mají kulové. Psala jsem stížnost a manažerka mi volala, strašně se omlouvala a odůvodňovala to tím, že na takové věci není odbyt. Tady na Severomoravském kraji lidé nemají tolik peněz a mnohé věci se stávají téměř neprodejné. Na mou prosbu objednali aspoň různé druhy těstovin a mouky. Teď tady mají i špaldovou, ale nebyla.

    Odpovědět

  • maris maris

    pipre, nic si z toho nedělej, já jsem tarhoňu taky nikde neviděla a to můžu říct, že " prolézám " regály / ale asi špatně:-(:-)) /. Musím se kouknout líp, protože bych ji taky chtěla:-p

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Spagetko, díky. Vůbec mne nenapadlo, že je u nás na trhu a protože jsem ji nesehnala tehdy ani na Slovensku, tak jsem to vzdala. Určitě jsem to přehlédla, možná i proto, že kupuji převážně své jiné oblíbené těstoviny a ostatní moc nezkoumám. Už se budu dívat pozorněji :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pipre - tarhoňu mají v Albertu, Kauflandu,Tescu Intersparu - ale musíš se dobře dívat, je to mrňavý a aspoň tady na Jablonecku to ani nemají pořádně označené.Ale na sáčku to je - bývá to u těch drobných těstovin

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jídlo s tarhoňou jsem jedla v Bardejovských lázních několikrát po dobu léčení a v různých obměnách a jídla mi moc chutnala. Pátrala jsem po tom, kde bych ji mohla sehnat, bohužel se mi to nepodařilo. Na tomto jídle bych si určitě smlsla. Dávám bodík:-*:yes::yes:

    Odpovědět

  • lovie lovie

    MMM, tarhoňa je můj miláček už od malička, připravovala se u maminky na Slovensku. Tvůj receptík budiž mi zdrojem inspirace hlavně pro rodinu, sama si ji přizpůsobím svým bezmasým návykům:) ...ale bodík spolu s díkem patří tobě;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tarhoňu mě naučila používat moje kamarádka Maďarka a dělá z ní neskutečné věci, ne přímo toto, podobně znám, takže Jendo :-p:-p:yes::yes: a ukládám ;-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo