Oukrop nejen starodávný - pro mysak21

Nadja Kuchařka: Nadja

Polévky 16 názorů

Suroviny

brambory oloupané v množství o něco větším než potřebujeme na hlavní chod
voda
sůl
kmín (množství podle chuti a podle množství brambor)
Do každého talíře dát:
1 čajová lžička sádla
špetku majoránky podrcené v dlaních
1 menší stroužek česneku utřeného či prolisovaného (nebo podle chuti)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
chleba nakrájený na kostičky - osmažit
tuk nejlépe sádlo
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oukrop je jen jiný název pro česnečku.

    Většinou se nevaří samostatně, ale když se uvaří brambory s kmínem (=hlavní chod), tak se voda z nich slije do hrnce.

  2. Do každého talíře se dá trocha sádla, rozdrcená majoránka, utřený česnek, pár kousků brambor a zalije se vařící vodou z brambor.

    Je možno přidat i osmažené kostičky chleba.

    Kdo chce, přidá si i něco zeleného (petrželku, pažitku) - dříve se oukrop připravoval hlavně v zimě, tak nic zeleného nebylo.

    Česnek se nevaří - varem ztrácí na síle.

Poznámka

Kdo nemůže syrový česnek, nechá ho raději povařit.

ČL = čajová lžička

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Oukrop nejen starodávný - pro mysak21

  • Eliza Eliza

    Nadja: Já jsem dnes dělala vepřový vývar (z kolena), ale dala jsem tam dost česneku, takže taky na způsob česnečky...a aby to byla plnohodnotná večeře, byly přidané i játrové knedlíčky. S dobrým chlebem...paráda dobrounká...:-p

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Eliza: Eli, krásné fotky, jako vždy a děkuji za ně. Já byla teď venku (takže bez PC) a oukrop byl zase dnes, ale bez foťáku.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Naděnko, moje babička dělala oukrop vždy, když vařila brambory a od ní mám tu tendenci nikdy nevylít žádný vývar...Tvůj recept je velmi přesný tak, jak ho vařili kolem Budějovic.
    Nějak se nemůžeš dostat k vyfocení, tak posílám obrázek a až budeš mít vlastní, ten můj posuneme dozadu. Jinak bodík posílám a ten se měnit nebude...:yes:

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    zizala: :yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    felixa: oukrop je staročeský název pro jednoduchou vodovou polévku, jejíž hlavní součástí byl chléb, kmín a česnek. Bez brambor, vylepšení mohlo být díky slité vodě z vařených brambor a přidání trošky sádla. Současné česnečky z původního oukropu vycházejí ;-)

    Odpovědět

  • felixa felixa(neregistrovaná)

    Nadja: Každopádně je to mňamka, ať už s česnekem nebo s osmaženou cibulkou :-p, jednoduché, levné a hlavně zdravé, většina vodu plnou vitamínů z brambor vylévá, což je škoda. Ale nápad podávat česnečku z vody z brambor jako polévku k hlavnímu jídlu se mi líbí.. dvě mouchy jednou ranou :-D

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    felixa: u nás ano a podával se jako polévka. Ale jak jsem zjistila tady, tak česneček je hodně druhů, u některých bych řekla, že už to je bramboračka.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    srettka: název lomenice sice neznám, ale můj dědeček si dělával totéž - do velikého hrnku - kafáče s bílou kávou z melty si nalámal chleba a vyjídal lžicí. Ale já si myslela, že to dělal proto, že už neměl zuby.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Naďko, děkuju za info.. to jsem nevěděla;-):yes::-):-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Frantiska:přesně tak to dělala naše bábinka, občas místo sádla dala kousek másla:-p
    taky dělala lomenici..starý chléb nalámaný do hrnku bílé kávy..sladké vzpomínky:-*

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Frantiska: Takto dělávala oukrop moje babička i maminka - přidávaly ještě sůl :-p. K tomu jsme jedli šťouchané maštěné brambory, které byly zvlášť :-p Do oukropu se brambory nedávaly :-S Každý kraj má své zvyklosti, proto je pro většinu jídel mnoho variací :yes:

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    :) a nebo jen horka voda, cesnek, kousek sadla a stary nalamany chleba

    Odpovědět

  • felixa felixa(neregistrovaná)

    felixa:ještě jsem zapomněla dodat, že oukrop se jedl lžicí z hrnků - koflíků - takových kafáčů :-))

    Odpovědět

  • felixa felixa(neregistrovaná)

    Nemyslím, že oukrop je jiný název pro česnečku (pokud to není ovšem krajové, což si netroufám tvrdit). Dělávala ho moje babička a jedlo se po lžicích v průběhu hlavního jídla (to prý, aby lépe klouzalo do krku ;-)) což byly většinou brambory jen tak nebo s něčím (sekaná nebo kabanos například).
    Do vody slité z uvařených brambor se přidala na troše sádla do zlatova osmažená cibulka i se sádlem a přidalo se polévkové koření (magi nebo kostička bujonu ), sůl, příp pepř.
    Dohromady to chutnalo dobře, ráda na to vzpomínám :-)

    Odpovědět

  • Pokušitel Pokušitel(neregistrovaný)

    Jj, a takové recepty se vzhledem k hospodářské situaci budou na našem jídelníčku objevovat častěji :-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: staročeský oukrop oukrop co je oukrop oukrop recept staročeský oukrop recept jídlo oukrop starodávné recepty pravý oukrop recept na oukrop uzené koleno blýzko co je to oukrop jednoduchy oukrop starodavny fotak starodavne recepty sladkych dortu jiny nazev pro brambory recept na česnečku starodávný hrnek ukrop oukrop polévky ukrop recept na česnečku po staru