

Bezlepkový kvásek
Suroviny
- sušený kvásek Alnatura
- trochu žitné mouky nebo 1-2 lžíce již aktivního kvásku (od pekaře nebo od kamaráda)
- pohanková mouka nebo kukuřičná mouka
Postup přípravy receptu
Pokud vycházíme ze sušeného kvásku Alnatura: lžíci sušeného kvásku a 2-3 lžíce žitné mouky smícháme s vlažnou vodou do řídkého těstíčka (asi jako na palačinky) a necháme 24h stát na teplém místě (výborně se mi osvědčila topná podložka pro teraristy http://www.zverimex-rybarske-potreby.com/topna-podlozka-premium-heatmat-7w-21-5x22cm_id-18862.html lze sehnat i cenově přijatelnější). Kvásek během této doby nabyde a objevují se v něm bublinky.
Kdo dostal trochu kvásku od pekaře, začíná zde. Odebereme 1 lžíci kvásku a přidáme k němu 2-3 lžíce pohankové (nebo kukuřičné, ale mně se více osvědčila pohanková) mouky.
Necháme v teple opět prokvasit, po 24 hodinách odebereme 1 lžíci, přidáme k ní opět 2-3 lžíce pohankové mouky a přiměřené množství vlažné vody a necháme prokvasit (už obvykle není potřeba kvásku přitápět). Po 2-4 opakováních by mělo být množství lepku bezpečné.
Kdo nechce riskovat ani počáteční kontaminaci žitným lepkem, může zkusit pěstovat (nebo chovat??) kvásek z bezlepkových sušených kvásků, ale nemám je otestované.
Kvásek jednou denně přiměřeně přikrmujeme moukou a přidáváme vodu. Narozdíl od klasického žitného kvásku se mi neosvědčilo skladovat bezlepkový kvásek v lednici, 2-3 dny zvládl v pohodě, ale po týdnu už byl hodně "líný" a musela jsem ho složitě oživovat.
Poznámka od kuchařky
inspirace pochází odtud: http://gruntik.webnode.cz/bez-lepku/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bezlepkový kvásek
-
Nejlepší bezlepkový kvásek je Sekowa. Chleba z něj je výborný.
-
Já už založila čistě bezlepkový kvásek a funguje v pohodě a nemusím se bát jestli už ta koncentrace je přijatelná nebo ještě ne...
-
nejlepsi odkaz na domaci kukuricny kvasek: http://gruntik.webnode.cz/news/kukuricny-kvasek/
-
Lenka, Katka: jde o to, ze tak dlouho odebirate a prikrmujete bezlepkovou moukou, az koncentrace zitne (tedy lepkove) mouky klesne na bezpecnu hladinu...neni to z me hlavy, mknete na odkaz v poznamce...
-
Lenka: Nijak paní/slečno Lenko, bude pořád s obsahem lepku, takže taky nějak moc nechápu, proč autor receptu zvolil název "bezlepkový".
Hezký zbytek večera. Katka
-
Dobrý den, můžu se zeptat jak jde dohromady bezlepkový kvásek a žitná mouka???
-
pekla jsem dříve klasický žitný kváskový chléb, kvásek jsem založila podle návodu z www.varimezdrave.cz ze startovací kultury Alverde a fungoval skvele a nemel tendenci umirat..chov/pestovani kvasku je dost alchymie a co funguje jednomu, nemusi fungovat druhemu...
-
Dovolil bych si navrhnout tento link http://www.nasehobby.cz/chleb-nas-vezdejsi-2-tajem...
A podle něj si udělat základní kvásek doma. Důvodem je zkušenost, kupované zlobí. Příliš rychle mi pak umíraly. Podezírám, že tam může být ta či ona příměs a nebo jak je to neprodyšně skladováno nebo nevíme jeho stáří od oživení. Jistotu samozřejmě nemám proč to tak bylo, jen to vždy tak bylo.