

Chléb se sušeným kváskem
Suroviny
- 200 g kysané smetany
- 120 g jogurtu (já měla activii, proto tato gramáž)
- 180 ml mléka
- 50 ml vody
- 2 lžice oleje
- 1 lžice octa
- 2 lžičky soli
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 270 g hladké mouky
- 230 g chlebové mouky
- 1 lžička koření grilovací nebo na čínu
- 2 lžíce otrub
- 1 lžíce bramboráku v prášku
- 1 sáček sušeného kvásku
- 1 lžička chlebového koření
- 1 lžička cukru
- necelá půlka kostky droždí
Postup přípravy receptu
Suroviny dáme do pečící formy v pořadí v jakém jsou popsány.
Kvásek a chlebové koření smícháme s moukou.
Na mouce uděláme důlek, do něho dáme cukr a navrch rozdrobíme droždí.
Pečeme na program klasik, střední propečení a střední gramáž.
Poznámka od kuchařky
Vyzkoušela jsem variantu s grilovacím kořením i s kořením na čínu. Oba chleby nám chutnali.
Je potřeba těsto hlídat a popřípadě přisypat hladkou mouku. Když na těsto sáhnete při hnětení rukou, nesmí lepit.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chléb se sušeným kváskem
-
spagetka: samozrejme, je to jednodussi pro nekoho, jen me to zarazilo ze nekoho napadne si to koupit kdyz kmin ma kazdy doma a kdo ma rad fenykl a koriandr tak ho ma taky doma a kdo ne tak ho nebude chtit ani v chlebu. A v neposledni rade zaplati za 50g chleboveho koreni trojnasobnou cenu nez kdyz si ho namicha sam. Ale znovu toto mi vadi nejmene a je to kazdeho vec ale nejvic me prudi to grilovaci koreni. Ale ja to jist nebudu...... A jinak kazdy podle sveho.
-
magdalenka: ne jen je s nim chvilka prace aby fungoval jinak je jen na chut a musi se dat kvasnice. http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:oziveni_suseneho_kvasku
-
Zibiz: Máš zlé skúsenosti so sušeným kváskom? Ja som ho ešte nepoužila, preto sa pýtam. Použila som len ten "živý" kvások. Chlieb s ním je o kus lepší, je proste trochu "iný". Zrejme aj sušený sa aktivuje a nahradí čerstvý. (Aktivácia=3 dni?)
-
Zibiz:Chlebové koření se oficiálně prodává (konkrétně znám z DM drogerie), jinak ať si do toho každý dá své oblíbené přísady, ne?
-
Pardon proti vkusu nic, ale tomuhle paskvilu jeste rikate chleba tzn co dum dal. Jíma me hruza cemu jeste rikat vareni ci peceni. Grilovaci koreni?, bramborak v prasku?, kvasek a jeste drozdi (sichr je sichr), chlebove koreni? co to je? chleba je mouka voda kvasek sul popr kmin apod. ( to asi nekdo smichal kmin se soli a rika tomu chlebove koreni
) a jenom pro info to testo vykynulo jenom diky kvasnicim jelikoz ten kvasek nemel sanci se aktivovat , to trva cca tri dny v teplote od 21do max 35st. takze vyhozene penize a nemel by to byt navod pro ostatni. zmaru zdar
P.S. nez me zacnete kritizovat, tak pls nechte chvilku plynout myslenku jestli nemam trochu pravdu. diky a neber to osobne i pokus se pocita a toto je zpetna vazba a nikomu tim nic nevnucuji.
-
cathleen:Co to je ten "toulavý" kvásek jak se dělá,kde se skladuje,jak to že vydrží tři roky?????
-
Tak jsem dnes ozkoušela sušený kvásek (drogerie DM) a koření na chleba (DM drogerie). Do chleba jsem přidala houbové koření, mohu říci - vynikající. Jsem velmi překvapena - byl pěkně hutný, nemáme moc rádi "péřové chleby" + bodík
-
Chlebík moc pěkný, určo i dobrý
+
Ale sušený kvásek jsem nikdy neměla, vedu si pořád svůj. Před 3 lety mi ho kus dala kamarádka, asi po roce jsem jí službičku mohla oplatit (byla 3týdny nemocná a kvásek jí zatím umřel), odvezla si z návštěvy u nás kus svého-mého kvásku....a předevčírem, když jsme u nich byli na návštěvě, mi ho zase kousek dala (můj umřel asi před týdnem, založila jsem si jiný a tak mám teď doma 2 sklínky kvásku))- to jen tak na okraj, mě pobavil ten koloběh....
....mimochodem - pro pekařku je prý čest, když může někomu kus svého kvásku darovat -
Tak já ten kvásek taky ještě mám, jedna dobrá duše mi ho poslala,
, takže myslíš, že bych ho v drogerii dostala koupit? Určitě se zeptám!
-
Sušený kvásek můžeš vynechat a místo čerstvého droždí dej 1 lžičku nebo 1,5 lžičky sušeného droždí. Chlebík bude mít pak sice jinou chuť, ale to nevadí.
-
a kdyz suseny kvasek nema,lze jej nahradit instantnim drozdim
chlebik vypada lakave,chtela bych jej upect uz ted a ten kvasek nemam
diky za odpoved
-
Sušený kvasek a sušené droždí není totéž ,já sušený kvasek kupuji v obchodech se zdravou výživou ,vždycky je lepší se zeptat když si člověk není jistý
-
Boubelindo, díky za recept, kvásek mám zakoupený, ale ještě jsem se neodhodlala ho použít,teď to zkusím podle Tebe
-
Ne ne není to instantní droždí. Já jsem tento kvásek objevila v drogerii dm. Je to podobné jako tento kvásek, http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/, ale je sušený. Chléb má potom jinou chuť.
-
jsem novacek v peceni v dom.pekarne
mam asi hloupy dotaz-suseny kvasek je instantni drozdi