Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb

kaja.f Kuchař: kaja.f

1 forma na biskupský chlebíček Dietní recepty , Bezlepkové 2 názory

Suroviny

3-4 pl bezlepkového kvásku
60 g mouky Schaer B
60 g ovesné mouky
60 g kukuřičné mouky
60 g jáhlové mouky
50 g amaranthové mouky
50 g pohankové mouky
2 vrchovaté polévkové lžíce hladké sojové plnotučné mouky
2 vrchovaté polévkové lžíce maniokové mouky
1,5 lžičky soli
1 lžička kmínu
1/2 lžičky chlebového koření Alnatura (nemusí být)
drcené lněné semínko
1 lžička psyllia
voda
pohanková krupice na vysypání formy
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek, 2/3 množství mouky Schaer B, ovesné a kukuřičné mouky a celé množství jáhlové mouky a psyllium smícháme s vlažnou vodou do řidšího hladkého těsta a necháme na teplém místě 8-10 hodin kvasit (ráno zadělám a po příchodu z práce pokračuji).

  2. Přidáme zbylé mouky, lněné semínko dle chuti, sůl, koření a vlažnou vodu (podle potřeby) a důkladně proděláme, těsto bude dost lepit a nemělo by být příliš tuhé, mělo by se dát celkem snadno prodělávat.

  3. Těsto převedeme do formy na biskupský chlebíček, vymazané olejem a vysypané pohankovou krupicí (lze i jiná bezlepková krupice) a necháme 2-3 hodiny kvasit. Proces lze trochu urychlit položením formy do pekáčku s teplou vodou.

  4. Vložíme do rozpálené trouby (cca 220 °C), po čtvrt hodině pečení stáhneme teplotu na 200 °C. Pečeme zhruba 1 hodinu (při pečení raději neotvírám troubu a kontroluji proces jen "okometricky").

  5. Po upečení necháme velmi pomalu chladnout (vypnu troubu, chléb v ní nechám, po cca 20 minutách troubu otevřu a nechám dál chladnout).

  6. Z formy vyklápím až úplně vychladlý chléb.

Poznámka

Pokud zaděláme z menšího množství mouky, lze samozřejmě péct chléb i ve formičkách na muffiny.

Lze použít i menší množství druhů muk, ale protože většina bezlepkových jednodruhových muk má dost výraznou chuť, lze smícháním co nejvíce druhů docílit velmi jedlého produktu :-)Určitě bych to například nepřeháněla s množstvím pohankové mouky, chleba je pak nahořklý.

Ovesná mouka může být z hlediska bezlepkové diety problematická kvůli kontaminaci jinými obilninami a je na každém, aby zvážil, zda si ji může dovolit použít. Já nejsem celiak, ale mám intoleranci na pšenici a zatím jsem s ní neměla problém.

Lepší fotky budou po víkendu, recept jsem několikrát reprodukovala, ale s tím focením je to dost bídné :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb

  • jitkas jitkas(neregistrovaný)

    Cista ovesna mouka lepek neobsahuje. Ovsem musi byt opravdu "cista".

    Odpovědět

  • Iveta Iveta(neregistrovaná)

    Jen takovy dodatek, ovesna mouka je preci lepkova nebo se mylim?

    Odpovědět

Tématické fráze: bezlepkový chléb recept recept na bezlepkový chléb bezlepkovy chleba recept bezlepkovy chleba bezlepkovy chleb recept bezlepkový chléb bezlepkový chléb s kváskem jak se peče bezlepkový chleba jak upéct bezlepkový chleba recept bezlepkový chleba jak upéct bezlepkový chléb psyllium jako kvásek do chleba recept na bezlepkový chleba recepty na bezlepkovy chleb recepty bezlepkovy chleb recept-kvaskovy-chleba bezlepkové recepty na chleba kvásek na bezlepkový chléb bezlepkový chléb recepty chléb ze sojové mouky

Zapomněl/a jsem heslo