Králík pečený na bůčku s bramboráčky

spagetka Kuchařka: spagetka

Jiné maso 4 názory

Suroviny

1 králík (lze i porce např. hřbet a stehna apod.)
500 g prorostlého bůčku
česneková sůl
koření Piri Piri (já mám od f.Kotanyi z Alberta)
Na bramboráčky - klasika
brambor
hl.mouka
vejce
sůl
česnek
majoránka - kořeníme méně výrazně než na samotné bramboráky
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Králíka nebo porce z něj očistíme,a prosypeme poměrně hodně, ale zase to nepřesolit - česnekovou solí a pro zvýraznění chuti Piri Piri kořením (tím méně, je ostré).

  2. Bůček nakrájíme na silnější pláty nebo kostky.

  3. Do pekáče na dno vložíme nakrájený bůček, na něj okořeněného králíka a v otevřeném pekáči péci asi 25 min. na cca 200°C do zhnědnutí a vytvoření kůrky.(já použila dolní a horní ohřev bez horkovzduchu).

  4. Po vytvoření kůrčičky, maso vyndáme a přehodíme - t.zn.na dno králík druhou stranou a na něj bůček, pečeme při 180°C asi 20 minut.

  5. Po této době podlejeme horkou vodou - jen malinko,asi 1dcl, seškrábneme stěny s vypečenou šťávou a pekáč přikryjeme.

  6. Necháme při vypnuté troubě dojít cca 15 minut. Jako přílohu usmažíme z uvedených surovin klasické bramboráčky o průměru asi 10 cm. Jako oblohu lze výborně použít Moravanku nebo jiný podobný salát.

Poznámka

Bramboráčky děláme, jak jsme zvyklí, jen menší a ne tak kořeněné, aby nepřehlušili maso.Přílohy lze samozřejmě změnit, oblohu pak zvolíme dle chuti. Jiný tuk než ten z bůčku se nedává.

Tenhle recept vytvořil manžel, ale nerad se zviditelňuje, tak ho prý mám vydávat za svůj - takže aspoň takto to uvádím na pravou míru.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 78 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Králík pečený na bůčku s bramboráčky

  • Merylas Merylas

    Bude to dobrota :-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Môžem potvrdiť, že Janka má pravdu, Béřovický králik je bomba :yes::yes::-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Papriko, s těma bramborákama to musí být super, taky hned dávám za jedna, ale slyšela jsi někdy o Béřovickém králíkovi? Z mého pohledu je to ten nejlepší králík, jakého jsem kdy jedla:-p

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Recept z králíka - to beru všemi 10. Peču ho vždycky stejně česnek/worchester a už mně to nebaví.:-// Zkusím toto od PANA ŠPAGETKY. Ď ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty pečený králík s bramborem pečený králík králik recepty králík na bučku králík bůček kralik peceny nejlepsi peceny kralik králík a bůček pečený králík recept recept na králíka raznici z kralika bramboráčky receptyzkralika peceny bucek králík recept pečeny kralik na bucku pečený králík recepty pečený králík s bramborem králik recepty na králíka