

Fougasse
Suroviny
- Preferment:
- 150 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 1-2 g živého, lisovaného droždí
- Další suroviny:
- 170 ml (g) vody
- 25 ml oleje
- 2 rovné lžičky soli
- lžička cukru
- 150 g hladké mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- 8-9 g droždí
Postup přípravy receptu
10-12 hodin předem smícháme suroviny na preferment a necháme v teple kvasit. Pak přidáme zbytek surovin, vymícháme volnější těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté těsto lehce stěrkou vyhrneme z mísy na dobře pomoučený stůl a navlhčenýma rukama ho roztáhneme na výšku asi 2 cm tak, abychom z něj vymačkali co nejméně vzduchových bublin.
Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 přibližné čtverce a každý z nich nařízneme - po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak udělat po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.
Přenášením tohoto "listu" na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 15minut).
Poznámka od kuchařky
Preferment dodá pečivu trochu jinou, plnější, rozvinutější chuť. Kdo vyzkouší, pochopí...
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Ten, kdo si nechce hrát s výrobou listů, může z těsta udělat obyčejné, přesto neobyčejně chutnající, bagetky http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Fougasse
-
janek53: "fugasíčky" máš
-
Dovolil jsem si přidat fotečku(telefoní), povedlo se a chutnalo
-
Tak už sme opäť doma a môžem napísať, že boli vynikajúce
Určite som nerobila poslednýkrát
-
magdalenka, senky: Funese mám ráda, ale jeho "fugasíčky" mi nějak utekly
-
senky: pekné fugasíčky si vytvorila...aj ja počujem Funesa...
-
senky: Jani, krásné
, díky za fotky
-
Hotovo, skoro snězeno, výborné
manžel místo knedlíku k segedínu raději tyto "fugasíčky" (nemůžu si pomoct, ale slyším Funése v Četnících
) dovolím si přidat foto a velký dík
-
vypadají úžasně, Ty vždy přijdeš s něčím novým
-
A já hlásím, že mám základní kvásek připraven a kyne na zítra
sobota 7.20... zaděláno a fugasíčci kynou -
tejaja: Teri, diky za vyzkouseni i fotky
jen skoda, zes neochutnala jeden cerstvy - ty jsou nejlepsi
-
Tak hlásim, že hotovo
S cestom sa pracovalo výborne. Vyzerá to vynikajúco, aj keď som to asi málo roztiahla a nemám také medzery ako "originál"
Aké to je chuťovo, budem vedieť zajtra, ideme o chvíľu do Prahy a nesiem to so sebou. Ale určite, súdiac podľa autorky, vynikajúce. Díky cathleen
Pridávam 2 fotky ako dôkaz, že som sa snažila -
to mám radost, že se "listy" líbí....je to velice nevšední pečivo, křupkavé a pevné na povrchu s pružnou střídou, výborné -jen tak- nebo k nějaké pomazánce, salátu....
Zdobení mám odkoukané z internetu, člověk jí opravdu i očima - tak se snažím domácí pečivo tvarovat různě....
janek53: vyšší dívčí?Kdepak! Výroba těsta je snadná a s jistým dobrým výsledkem a toto tvarování je pro muže - kreativce velmi vhodné
Preferment je vlastně předkvašené těsto, které tím, že kyne delší dobu, dá lépe, více vyniknout "základní", přirozené chuti bílého pečiva. -
Pozerám, aká krása...
-
Kručiš, toto je vyšší dívčí
, ale víkend na krku, zkusím a budu vidět
-
WOW, to je kráááása