Jablkový koláč se švestkami

hosta Kuchařka: hosta

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 7 názorů

Suroviny

40 dkg nahrubo strouhaných jablek (sklenice zavařených strouhaných jablek)
20 dkg cukr krupice
4 vejce
2 vrchovaté lžíce kakaa
1/2 lžičky skořice
15 dkg rozpuštěného zchladlého másla (hery)
20 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
cca 1 kg švestek (můžou být i mražené nebo okapané kompotové nebo sterilované "nasucho")
Drobenka:
60 g krupicového cukru
70 g másla
80 g hrubé mouky
40 g kokosové moučky (nemusí být) - nedáme-li kokos, použijeme na drobenku méně másla
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, nastrouháme (případně vyklopíme ze sklenice), promícháme s cukrem a rozmíchanými vejci. Necháme asi 10 minut stát. Pak přidáme rozehřátý prochladlý tuk, kakao, skořici a mouku s práškem do pečiva.

  2. Pokud používáte sterilované švestky nebo kompot, dejte mezitím okapat na síto. Já měla "nasucho" zavařené švestky, pustily trochu šťávy, kterou jsem nalila do těsta, protože jablka, taky "nasucho", jsou opravdu dost suchá, když je používám na cokoliv, přidávám trošku vody.

  3. Promícháme a nalijeme na papírem vyložený nebo vymaštěný a moukou vysypaný menší plech s vyšším okrajem nebo pekáč (30 x 40 cm). Uhladíme a povrch obložíme půlenými švestkami (řeznou plochou nahoru).

  4. Z másla, mouky, cukru a kokosu (nemáme-li ho můžeme nahradit ořechy nebo nedávat vůbec) uděláme drobenku a nasypeme na švestky.

  5. Pečeme v troubě při teplotě cca 200°C (ke konci pečení můžeme teplotu snížit). Peče se dobře i v horkovzdušné troubě cca při 170°C.

Poznámka

Můžeme dát i jiné ovoce, použijeme-li čerstvé meruňky, tak do drobenky dáme víc cukru nebo pod drobenku ještě meruňky posypeme krupicovým cukrem.

Zdroj: časopis Labužník

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablkový koláč se švestkami

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Psychokiller: To jsem ráda, že vám chutná, já ji už dlouho nedělala, musím asi napravit

    Odpovědět

  • Psychokiller Psychokiller

    hosta: jj, dekuji, zkusila jsem špejlí za půl hodiny...a bylo hotovo :-D...příště tedy raději na těch 180, nechala jsem celou dobu 200...jinak moc dobrá, děkuji ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Psychokiller: myslím, že minimálně půl hodiny na 170-180 st., zkuste špejlí - a taky podle opečených okrajů.

    Odpovědět

  • Psychokiller Psychokiller

    Jak dlouho se peče prosím?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    hosta: ten výraz to přesně vystihuje;-). Našla bych i méně příjemný!:-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Jana Remkova: Jani, vůbec nevadí, když jsou trochu rozblemcané - promiňte ten výraz, jiný mě nenapadá:-D to těsto to vsákne

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Kompotované ne... Posledně jsem je otevřela a byla z nich marmeláda:-//..:-D, ale nějak jsem je naložřila na koláč i tak. Mražené švestky možná nějaké vyhrabu. Paráda;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: švestkovy kolac s jablky jablkovo svestkovy kolac švestkový koláč koláč z mražených švestek koláč se švestkami jablkovošvestkový koláč švestkoví koláč s jablky na plech recept na švestkový koláč s jablky jablko svestkovy koláč jablkový koláč mražené švestky koláč kolac jablka svestky švestkový koláče s jablky jabkovy kolac na plech švestkové koláče s jablky buchta s jablky a švestkami svestkový koláč z mražených švestek sˇvestkový koláč s jablky vrstveny svestkovy kolac jablkošvestkový koláč

Zapomněl/a jsem heslo