

Jablkový koláč se švestkami
Suroviny
- 40 dkg nahrubo strouhaných jablek (sklenice zavařených strouhaných jablek)
- 20 dkg cukr krupice
- 4 vejce
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 1/2 lžičky skořice
- 15 dkg rozpuštěného zchladlého másla (hery)
- 20 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- cca 1 kg švestek (můžou být i mražené nebo okapané kompotové nebo sterilované "nasucho")
- Drobenka:
- 60 g krupicového cukru
- 70 g másla
- 80 g hrubé mouky
- 40 g kokosové moučky (nemusí být) - nedáme-li kokos, použijeme na drobenku méně másla
Postup přípravy receptu
Jablka oloupeme, nastrouháme (případně vyklopíme ze sklenice), promícháme s cukrem a rozmíchanými vejci. Necháme asi 10 minut stát. Pak přidáme rozehřátý prochladlý tuk, kakao, skořici a mouku s práškem do pečiva.
Pokud používáte sterilované švestky nebo kompot, dejte mezitím okapat na síto. Já měla "nasucho" zavařené švestky, pustily trochu šťávy, kterou jsem nalila do těsta, protože jablka, taky "nasucho", jsou opravdu dost suchá, když je používám na cokoliv, přidávám trošku vody.
Promícháme a nalijeme na papírem vyložený nebo vymaštěný a moukou vysypaný menší plech s vyšším okrajem nebo pekáč (30 x 40 cm). Uhladíme a povrch obložíme půlenými švestkami (řeznou plochou nahoru).
Z másla, mouky, cukru a kokosu (nemáme-li ho můžeme nahradit ořechy nebo nedávat vůbec) uděláme drobenku a nasypeme na švestky.
Pečeme v troubě při teplotě cca 200°C (ke konci pečení můžeme teplotu snížit). Peče se dobře i v horkovzdušné troubě cca při 170°C.
Poznámka od kuchařky
Můžeme dát i jiné ovoce, použijeme-li čerstvé meruňky, tak do drobenky dáme víc cukru nebo pod drobenku ještě meruňky posypeme krupicovým cukrem.
Zdroj: časopis Labužník
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablkový koláč se švestkami
-
Psychokiller: To jsem ráda, že vám chutná, já ji už dlouho nedělala, musím asi napravit
-
hosta: jj, dekuji, zkusila jsem špejlí za půl hodiny...a bylo hotovo
...příště tedy raději na těch 180, nechala jsem celou dobu 200...jinak moc dobrá, děkuji
-
Psychokiller: myslím, že minimálně půl hodiny na 170-180 st., zkuste špejlí - a taky podle opečených okrajů.
-
Jak dlouho se peče prosím?
-
hosta: ten výraz to přesně vystihuje
. Našla bych i méně příjemný!
-
Jana Remkova: Jani, vůbec nevadí, když jsou trochu rozblemcané - promiňte ten výraz, jiný mě nenapadá
to těsto to vsákne
-
Kompotované ne... Posledně jsem je otevřela a byla z nich marmeláda
..
, ale nějak jsem je naložřila na koláč i tak. Mražené švestky možná nějaké vyhrabu. Paráda