Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Metyja

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

25. 6. 2013 17:33

Suroviny

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Coleta

25. 6. 2013 21:20

zizala: Žížalko, ty jsi z Humpolecka? Neznáš tu úpravu z bramborového těsta s jablky?

zizala zizala (moderátorka)

25. 6. 2013 21:03

Metyja je zřejmě někým špatně přepsaný název, škubánkům se říkávalo netyja. Slovo metyja se ve staročeské kuchyni, pokud vím, nevyskytovalo. A škubánky s povidly a navrch ještě mák - to je "lepiduša" :-) Máš je správně vydatně zalité máslem:yes:, netyja by se neměla jíst suchá :-)
Jako malá holka jsem četla pověst od nás z Humpolecka a v té se v době hladu a bídy lidem na jedné vsi neustále zjevovala netyja, nejčastěji u obecní studny, kam chodily hospodyně pro vodu. Až jedna děvečka sebrala odvahu a zeptala se netyji, co si přeje a ona vykřikla: "Omastit!" Od té doby už se nezjevila, ale asi to bylo i tím, že ji lidé přece jen začali víc mastit ;-)

maris maris

25. 6. 2013 20:09

Máš to krásné:-p:-):yes:
Jitko, já jsem si tvořítka koupila v Tchibu - v akci, ale měla jsem a ještě mám - ustřihnuté z Pet-lahví. Můžeš si ustřihnout různé průměry, výšky a úplně to stačí;-):-)

magdalenka magdalenka

25. 6. 2013 19:46

Krásny recept, milujem takéto staré klasické veci.

ivulinka ivulinka

25. 6. 2013 19:12

Můj dědeček chtěl po babičce bramborovou kaši s mákem, tento název se u nás nepoužíval, akorát se ta bramborová kaše v hrnci zasypávala moukou a babička ji jakoby odpalovala ode dna a my jako malí se hádali, kdo bude vyškrabovat ze dna škraloupky:-*

cathleen cathleen (moderátorka)

25. 6. 2013 19:09

:-)) za mě taky plusko :yes: podobné "škubánkovité" těsto, rozetřené po talíři, pomazané povidly, sypané mákem s cukrem a polité máslem, miloval můj dědeček - a říkal tomu netyja ;-)

Péťa

25. 6. 2013 18:52

Jestli můžu, poradit, budu rád. My jsme si objednali tvořítka přes PC. zkuste Gastro super - tvořítka.

ivulinka ivulinka

25. 6. 2013 18:40

Hosti, ta mouka se tepelně neupravuje?

Coleta

25. 6. 2013 18:34

Hodnotím plusovým bodem, děláme trochu podobný recept. Uděláme těsto na bramborové knedlíky, to se rozválí a skleničkou vykrájí. Pak se placičky upečou na oleji na to se dají rozdušená jablka se skořicí a cukrem a vrch se posype rozemletým mákem s cukrem. Je to recept z Vysočiny a i když nejím sladké, tak tomuto neodolám :-)

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

25. 6. 2013 18:26

:-p:-p:-p:-p:-K:yes: krása

hosta hosta

25. 6. 2013 18:12

yanull: no to asi bude ono - v podstatě je to jen kucmoch:-D:-D, ostatní je dekorace:-D

yanull yanull

25. 6. 2013 18:10

Tak Hosti, toto vidím poprvé, ale moje tchýňka dělala škubánky a říkala jim pro změnu "netyja". Věřím, že obojí je moc dobré, +5:-p:-):-K:yes:

Simona Skolakova Simona Skolakova

25. 6. 2013 18:00

Tak to je rychlovka a vypadá to velmi dobře:-p;-):yes:

senky senky

25. 6. 2013 17:38

:yes::yes: Návrat do dětství a vzpomínka na nocování u babičky a dědy, ovšem v luxusním vydání:-K:-K
(Jen jsme říkali "kucy/ija, ale proč, to nevím:-D:-D)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: netyja netyje metyj kucmoch s jablky recept metija bramborová metyje netyja z brambor netyja recept bramborová metyja bramborová netyja jídlo metyja staré jídlo z brambor- metija hrušková povidla krajové názvy jídel metija recept slané vdolky sypané mákem kucmoch s jablky recepty.cz bramborová metyje netyje recept lepiduša

Suroviny: brambory, povidla hrušková, mák mletý, cukr moučkový, máslo, mléko, mouka hrubá

TopRecepty.cz

Metyja

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PKx2