Dort Květináč

Eivlys Kuchařka: Eivlys

Dorty 3 názory

Suroviny

polohrubá mouka
moučkový cukr
vejce
horká voda
kypřící prášek do pečiva
kakao
marmeláda
máslo
smetana
vaječný likér nebo rum
může být i cukrářské aroma
čokoládová poleva tmavá
čokoládová poleva bílá
umělé květy a listy na ozdobu
Korpus:
150 g polohrubé mouky
140 g moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce horké vody
1/2 sáčku kypřícího prášku
Krém:
200 g másla
150 g moučkového cukru
1 lžíce smetany
podle chuti aroma nebo rum nebo vaječný likér
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu a šleháme elektrickým šlehačem na hustou bílou hmotu. Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj po částech zašleháme zbylý cukr. Sníh pak lehce vmícháme do žloutkové hmoty plochou vařečkou. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  2. Těsto nalijeme do květináče z pálené hlíny, který si nejdřív zevnitř vyložíme alobalem a pak klasicky vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Pokud chceme mít dort tmavý, pak do hnědého korpusu ještě přidáme kakao na pečení - nejlépe holandského typu. Těsta samozřejmě uděláme tolik, kolik je potřeba podle velikosti květináče.

  3. Máslo nastrouháme na hrubém struhadle nebo prsty rozmělníme do mísy, jakmile je dostatečně měkké, vyšleháme ho s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Na závěr přišleháme smetanu, aroma nebo likér.

  4. Krém rozdělíme na dvě části a do hnědého krému přidáme kakao. Dáme tak na 30 minut do lednice aby částečně ztuhl. Krému musíme udělat samozřejmě tolik, aby ho bylo dost na celý dort (tato dávka většinou vystačí na jeden dort o průměru kolem 20-ti cm).

  5. Po upečení vyjmeme dort z květináče, odstraníme alobal a necháme vychladnout. Květináč rozřízneme natřikrát, všechny části pokropíme rumem. Jeden díl naplníme světlým krémem, druhý tmavým a třetí marmeládou.

  6. Rozpustíme polevu a celý dort shora polijeme tmavou čokoládou, po všech stranách, aby to vypadalo jako glazura. Světlou polevou pak polijeme jen horní díl a na některých místech necháme ztéct i na boky květináče. Nakonec dozdobíme květy a listy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort Květináč

  • happy.lenulka happy.lenulka

    je to dobrý nápad... frajeřinka by to byla, kdyby květy byly z marcipánu :-)

    Odpovědět

  • jajine jajine

    dort se mi moc líbí a nebála bych se naaranžovat tam nějakým způsobem živé květy:-Ka dávám bod:-)):-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nádhera!!! Ovšem ne pro každého;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty na dorty korpus na dort recept maslovy krem na dort recept dort z pálené hmoty recept na dort hlína na dort dorty s postupem recept na korpus jak udělat květináč dort hlína zakladni recept na dort tmavý korpus recept recepty na dort kulate dorty kulatý dort recept dort recept recept dort recepty dorty recepty do kulaté formy recept na kulatý dort

Zapomněl/a jsem heslo