Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 235 kJ / 3 641 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,82 g |
Tuky | 198,49 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 1,56 g |
Sodík | 475 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 409,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu a šleháme elektrickým šlehačem na hustou bílou hmotu. Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj po částech zašleháme zbylý cukr. Sníh pak lehce vmícháme do žloutkové hmoty plochou vařečkou. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Krok 2: Těsto nalijeme do květináče z pálené hlíny, který si nejdřív zevnitř vyložíme alobalem a pak klasicky vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Pokud chceme mít dort tmavý, pak do hnědého korpusu ještě přidáme kakao na pečení - nejlépe holandského typu. Těsta samozřejmě uděláme tolik, kolik je potřeba podle velikosti květináče.
Krok 3: Máslo nastrouháme na hrubém struhadle nebo prsty rozmělníme do mísy, jakmile je dostatečně měkké, vyšleháme ho s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Na závěr přišleháme smetanu, aroma nebo likér.
Krok 4: Krém rozdělíme na dvě části a do hnědého krému přidáme kakao. Dáme tak na 30 minut do lednice aby částečně ztuhl. Krému musíme udělat samozřejmě tolik, aby ho bylo dost na celý dort (tato dávka většinou vystačí na jeden dort o průměru kolem 20-ti cm).
Krok 5: Po upečení vyjmeme dort z květináče, odstraníme alobal a necháme vychladnout. Květináč rozřízneme natřikrát, všechny části pokropíme rumem. Jeden díl naplníme světlým krémem, druhý tmavým a třetí marmeládou.
Krok 6: Rozpustíme polevu a celý dort shora polijeme tmavou čokoládou, po všech stranách, aby to vypadalo jako glazura. Světlou polevou pak polijeme jen horní díl a na některých místech necháme ztéct i na boky květináče. Nakonec dozdobíme květy a listy.
Zveřejněno 8. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Květináč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYy6
Moje poznámka
Dort Květináč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYy6
Nejnovější recepty
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno před 6 hodinami
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno před 22 hodinami
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno 14. 5. 2025 12:59
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno 14. 5. 2025 12:27
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Luxusní jablečný koláč s karamelem
Megguse před 46 minutami
Bezlepková bábovka s vaječným likérem
HanaPokorna před 1 hodinou
Brambory s brynzou a smetanou
ZuzanaVo před 1 hodinou
Kuřecí prsa na slanině s nivovou omáčkou
Evaseb před 1 hodinou
Květákový mozeček
radekfiala před 3 hodinami
Mřížkový jablkový koláč
Evculina84 před 3 hodinami
Jablečný koláč s tvarohem
Evculina84 před 3 hodinami
Rychlá domácí pizza
anastaziesilna před 3 hodinami
Pečený bůček
BANIK9 před 4 hodinami
Karbanátky s medvědím česnekem
Jaruskaa před 5 hodinami
Tématické fráze:
recepty na dorty,
korpus na dort recept,
maslovy krem na dort recept,
dort z pálené hmoty,
recept na dort,
hlína na dort,
dorty s postupem,
recept na korpus,
jak udělat květináč,
dort hlína,
zakladni recept na dort,
tmavý korpus recept,
recepty na dort,
kulate dorty,
kulatý dort recept,
dort recept,
recept dort,
recepty dorty,
recepty do kulaté formy,
recept na kulatý dort
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
vejce,
voda,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
marmeláda,
máslo,
smetana,
likér vaječný,
aroma,
poleva čokoládová tmavá,
poleva čokoládová bílá,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
vejce,
voda,
kypřící prášek,
máslo,
cukr moučkový,
smetana,
aroma
Komentáře (3)