

Loupáčky od Hrušky
Suroviny 4 porce
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 velká lžíce cukru krupice ( já dala 2)
- 2 žloutky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1/2 kvasnic - 21gramů
- kůra z půlky citronu
- špetka soli
- 83 g másla ( rozpuštěného, lépe se pracuje)
- mák na posypání
Postup přípravy receptu
Ohřejeme si hrnek mléka. Do části mléka dáme 1 lžíci cukru a rozdrobíme půl kostky kvasnic, necháme vzejít kvásek. Do velké mísy dáme zbytek mléka, lžíci cukru, citronovou kůru, vanilkový cukr, žloutek, rozpuštěné máslo, mouku, kterou jsem si prosela, sůl a nakonec kvásek. Těsto pořádné zpracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku vykynout.
Po hodině si přendám těsto na vál a rozdělím na 10 - 11 stejných dílů. Vyválím placku ve tvaru trojúhelníčku a zabalím těsto jako rohlík. Až budu mít všechny hotové, nechám na plechu ještě 10 - 15 minut odpočinout. Potřu vajíčkem, posypu mákem a dám péct na 180 stupňů na 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Já použila 2 lžíce cukru, příště dám ještě o trošku více, máme radši sladší. Použila jsem také rozpuštěné máslo, lépe se mi s tím pracovalo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Loupáčky od Hrušky
-
Zrovna dopečeno. Jsou super.
Dělali jsme je bez máku, plněné čokoládou.
Udělali jsme z jednoho těsta 25ks a celkem velkých.
Určitě přidejte cukru. Dali jsme 2 vanilkové a 5 velkých lžic.
Příště naplníme i skořicovou náplní. -
geibri: Po troskach ho tam "zadelej", bude to jen vice paracne a nech ho vykynout, uvidis, ze se povede a nic se nestane.
-
Právě jsem dala kynout a zjistila že mám to máslo stále v mikrovlnce....no nevím jestli mám to těsto vyhodit nebo to dokončit bez tuku
Manžel chce abych je upekla, že je můžu vyhodit potom...tak dám vědět jestli to bude jedlé
-
Chci z těsta upéct jidáše
vlasta.jana@seznam.cz
-
Chci z těsta upéct jidáše
-
Právě dopečeno
....voní celý domek
!!!!!! Mám na prázdninách od sestry dcery (2) plus moje 2 děti a všem moc moc chutná!!!
Chválí a říkají, že jsou lepší než z obchodu!!!
Jednu polovinu jsem posypala klasicky mákem a druhou veselými barevnými kuličkami co se používájí při zdobení.
-
Loupáky jsem teď dopekla, jsou výborné. Doporučuji ale dát alespoň 15 dkg cukru. Množství mouky jsem převažovala na 250 ml hrnek je to přes půl kila mouky. Po přidání pouze 2 PL cukru by sladkost nebyla vůbec znát.
-
Prave jsem dopekla a s dcerkou uz mame 2 v sobe
jsou dobre,priste dam jen vic cukru
s kupovanymi se to vubec neda srovnat...diky za recept
-
Těsto výborné,jen velmi málo sladké.Jde asi o to,jak velké jsou ty "hrnky"
, příště dám tak 150 g cukru, abych pak hotové loupáky nemusela navrh cukrovat, jako dnes. Jinak vypadají nádherně a těsto je skvělé
-
naprosto skvělé!!!!!!
-
Včera 10 kousků, snězeny ještě teplé
dnes 10 kousků, odvezeny do Brna ještě horké (2 (dva) jsem si nechala)
Trošku víc jsem přisolila, chuť je výraznější
Posílám bod a přidám fotky -
Výborné
včera jsem upekla a nestihla ani vyfotit
nadýchané s opravdu velmi dobré
-
Kynou v pekárně ... ale budou bez máku, nekoupila jsem
-
Jo, jo, to je krása! V ústech se mi sbíhaj sliny, již dostávám laskominy!
-
Loupáčky jsou opravdu jak peříčko, výborné těsto, doporučuji všem