Kuřecí kung pao s rýží a salátem z pekingského zelí

honzam Kuchař: honzam

3 porce Drůbeží maso 8 názorů

Suroviny

Na marinádu:
450 g kuřecí prsa (nakrájená na 1 – 1,5 cm kostky)
1 - 2 mírně našlehané bílky
1 lžíce škrobu (kukuřičné moučky)
Na smažení:
2 lžíce olivového oleje z pokrutin
1 hrnek loupaných neslaných arašídů
1-2 zelené šalotky (nakrájené šikmo na cca 3 cm kousky)
2 lžíce čínského rýžového vína (nebo suchého sherry vína)
1-2 malé truhlíkové chilli papričky (použil jsem sušené zbavené semen a asi 2 hodiny máčené ve vodě)
1-2 lžíce silného kuřecího vývaru
1 lžíce octa z vína rýžového (vinného, nebo jablečného)
1 plná lžička pískového cukru (nebo 2 – 3 kostky hnědého cukru)
několik centimetrů zelené části pórku pokrájeného na slámu
Přílohy:
1 hrnek dlouhozrnné rýže
Na salát:
1/2 hlávky pekingského zelí
1 očištěný paprikový lusk bez semínek
1 zelená cibulka očištěná, nakrájená na souměrné nudličky
2-3 lžíce červeného vinného octa
2-3 lžíce vody
2 lžíce olivového oleje
4-5 kostek hnědého cukru
1 zarovnanou lžičku soli
špetka pepře
1/2 šálku sezamových semínek
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme kousky masa s bílkem a škrobem. Vložíme nejméně na 1/2 hodiny do lednice.

  2. Zálivku (omáčku) připravíme smícháním sójové omáčky, vína, vývaru, cukru, octa a chilli papriček.

  3. Rozehřejeme olej a osmažíme kuře po 3 – 4 minut, nebo do zhnědnutí a změknutí masa.

  4. Přidáme ořechy, nakrájenou šalotku a vše přelijeme nachystanou omáčkou a necháme vařit tak dlouho, až se většina vody vyvaří a směs masa je skoro suchá.

  5. Podáváme na misce, ozdobené rajčaty, paprikou, pórkem, zelenou šalotkou apod. podle sezóny a dostupnosti čerstvé zeleniny (ředkvičky, kedlubny, atd...) a s napařovanou rýží na misce zvlášť. Každý si rýži nabírá jídelními hůlkami podle svého gusta a libosti.

  6. Salát z pekingského zelí:pekingské zelí, paprikový lusk a zelenou cibulku očistěte, nakrájejte na souměrné nudličky, vložte do mísy a důkladně promíchejte.

  7. Na zálivku si zvlášť do mísy nalijte několik lžic červeného vinného octa, trochu vody, olivový olej, rozpusťte asi 4 -5 kostek hnědého cukru, 1 zarovnanou lžičku soli a podle chuti přisypejte pepř.

  8. Nechte pár minut odležet, aby se spojily v zálivce chutě.

  9. Těsně před podáváním salát přelijte zálivkou, důkladně promíchejte, zasypte sezamem, dozdobte petrželkou či pažitkou a podávejte.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 71 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí kung pao s rýží a salátem z pekingského zelí

  • casino casino

    honzam:
    Furt jsem čekal, kdo si první vzpomene na tuk z prasete, který číňané též často používají:yes:

    Já dělám kung pao pouze z masa, buráků a papriček. Někteří přidávají ještě česnek, zázvor, sečuánský pepř a cibulku, jak píšete. No, budu to muset taky vyzkoušet...:-)
    Ze surovin vám vypadla sojovka! Číňané by se fší pravděpodobností použili i wei-su
    Máte recht, že kung pao nemá mít šťávu:yes: I když to vaříte z kuřete, tak největší ptákovina je, maso dělat tak dlouho, až se odpaří tekutiny:-// Tak se to vážně nedělá! A z prasete by to bylo dlouhou tepelnou úpravou úplně "zvepřené" :-D

    tejaja:
    Ten váš odkaz není zrovínka dobrý příklad...
    Něco tak tendenčně napsaného jsem už dlouho nečetl:-O
    Inu, každý liška si chválí svůj ocas, že.:-D

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    honzam > A kde já jsem něco psala o panenském olivovém oleji? :-D

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    BlankaZ: kde jsem něco psal o panenském olivovém oleji? Asi jiný neznáte - já jsem dal do předpisu a použil olivový olej z pokrutin, t.j. ze zbytků po vylisování panenského oleje a protože jsem neměl ani arašídový ani sezamový, použil jsem tento raději než rostlinný nebo slunečnicový náš z Ústí nad Labem. Jo, kdyby ještě vyráběly MILOzávody olej, použil bych jejich klidně i řepkový, věděl jsem, jak se u nás v Olomouci vyráběl. Od té doby, co MILOzávody jeden šmelinář a tunelář z Ústí koupil a všechny nejmodernější stroje na výrobu olejů v Evropě z Olomouce ukradl a odvezl do Ústí a bůhví kam, české oleje nekupuji.

    Ještě k tomu panenskému oliváku - každý Ital, který na něm smaží (třeba ryby atd...) ho nejdříve nechá rozpálit tak, až se z něj začne mírně kouřit - (to je bod, v němž začíná docházet k přepalování oleje a vložená potravina olej ochladí mírně stáhneme zdroj a smažíme) pak na něj rychle dává maso a jiné potraviny ke smažení. Výborná chuť, dělávali jsme v Kalábrii takhle hlavně pražmy a jiné ryby na čerstvém rozmarýnu, jehož keř jsme měli pod oknem místnosti, kde jsme byli ubytovaní. To se to smažilo....!:-D:-):-))

    A ještě něco - Číňan umí vařit ze všeho, co je momentálně k dispozici - z pampališek brouků, kopřiv atd. Kdyby neměl jiný olej doma, než olivový (ten ovšem nemá oliv nemaje) dělal by vše na něm. Bohužel má jen arašídový a sezamový (někdy i slunečnicový) tak je jeho smažení na olejí jednotvárné. Stejně na smažení je nejlepší vepřové sádlo, které se přepaluje při 280°C, zatímco většina olejů končí u 220°C

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    zizala > Přesně tak jsem to myslela,díky:-) Byla to jenom poznámka k tomu,že recept je bezvadný,ale ten olivový olej se tam moc nehodí,jinak v pohodě:-)Samo že si dám jiný olej,olivový nepoužívám stejně nikdy:-)

    Odpovědět

  • canderle canderle

    Olivový olej, zvláště panenský je vhodný k použití za studena, ale to neznamená, že se na něm nemůže smažit (snese vyšší teplotu než ostatní oleje), akorát se znehodnotí složky mající pozitivní vliv na chuť a zdraví. V Číně zřejmě není jeho použití tradiční, takže diskuze dost zbytečná jak už bývá zvykem.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    tejaja: Já myslím, že tady jde spíš o to, že na takováto jídla se většinou používá sezamový nebo arašídový olej.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    To, že olivový olej sa nehodí na vyprážanie, je mýtus. Práve naopak. ;-)http://www.vivaoliva.cz/index.php/myty-a-fakta-o-o...

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    Zajímavý recept,ale do kung-pao olivový olej? Teda krom toho,že oliv.olej není vhodný ke smažení,tak do kung-pao bych ho nedávala.Ale jinak recept vypadá chutně(sbíhají se mi sliny:-) ) a doufám,že ho někdy zkusím.

    Odpovědět

Tématické fráze: pekingske kure něco s rýží cina z pekingskeho zeli jak dlouho dělat kuřecí maso pekingské prase kung pao s pórkem zdravé kuřecí kung pao kureci kung pao podle cinana kung pao se salotkou kungpao s rýží pekinské prase kumg pao pravé kuřecí kung-pao pekingské zelí s kuřetem pekingske kuřeci kostky kureci cina s pekingského zelí jung pao se zelim kuřecí prsa s pekingským zelím a paprikou kugpao s ryzi zelí pekingské s kuřecí prsa recept