

Výborná domácí paštika
Suroviny
- 400 g játra (králičí)
- 200 g vepřových jater
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- smetana ke šlehání 33%
- máslo
- olivový olej
- rybízová marmeláda
- koření - jalovec
- nové koření
- bobkový list
- tymián
- oregano
- majoránka
- provensálské koření
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a prolisovaný česnek, poté směs jater pokrájených na kousky a koření. Tuto směs dusíme cca 30 min, dokud játra nezměknou. Solíme až na konec, aby játra neztvrdla.
Poté vyndáme z pánve kuličky jalovce, nového koření a bobkové listy a k játrům přilijeme půlku smetany ke šlehání a trochu másla, aby paštika pěkně ztuhla.
Směs z pánve přendáme do misky, ve které směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Formu na paštiku vyložte potravinovou fólií, na dno dejte rybízovou marmeládu (aby marmeláda ztuhla, je dobré ji smíchat s želatinou). Na marmeládu přendáme rozmixovanou směs z jater, povrch uhladíme a zakryjeme potravinářskou fólií.
Paštiku necháme ztuhnout v lednici do druhého dne. Před servírováním vyklepneme paštiku z formy a podáváme s pečivem.
Poznámka od kuchařky
Chutná 100 % víc než kupovaná, všem přeji dobrou chuť!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Výborná domácí paštika
-
cecilka: psielam ti sz, nepatrí to k tomu receptu, ok ?
-
Tejaja, si skvelá
.
Rovnako ako tvoje recepty, ale teraz prosím daj mi taký, aby som sa konečne zbavia koložvárskej kapusty. Už nik z mojej dvojčlennej domácnosti ju nemôže ani vidieť. -
cecilka:
Tak ja som si to musela pozrieť na mape, kde to je.
-
cecilka: určitě se dá nahradit kuřecími :) a v pořádku, neurazila jste mě :)
-
Ivvetta, vôbec som ťa nechcela uraziť
, a tvoj recept určite vyskúšam, ale zajačie pečene nahradím kuracími. Dá sa to? Vieš, my zajace nechováme, kupujeme ich od susedov a aj oni, zrejme si uvedomili, čo je to trhový mechanizmus, zvýšili cenu z piatich na osem €
, ale nie za kg, ale za kus=niektorý má kilo, ďalší o 10 dg. viac, takže občas kúpim samé kosti
, ale žiadna tragédia, my aspoň nestučnieme a pes má hody
.
-
Ahojte, bývam iba pár km od slovensko-maďarských hraníc, v dedinke Demandice a emigrovala som sem asi pred desiatimi rokmi, keď mi, hoci rodenej Bratislavčanke, začalo toto mesto=BA, totálne liezť na nervy
Mám svoj vlastný domček, viem, za čo platím=žiadne vodárenské, vykurovacie a iné zdieračské firmy mi "nekecajú" do poplatkov, no prosto pohoda, mám konečne čas učiť sa variť atď.
Inak, zas nebývam až na takom príšernom konci sveta. V Leviciach máme Tesco, Billu, Kaufland a iné,a dokonca aj"nákupné mestečko", čosi podobné ako Tandorf pri Viedni.
Želám veselé vykročenie do nového týždňa, veselé predvianočné upratovanie
, veselé pečenie
a vôbec....
-
cecilka:mělo tam být: k játrům přilijeme smetanu...aby PAŠTIKA pěkně ztuhla, ostatním to snad došlo
-
cecilka:my králíky chováme, takže pro nás není problém "nasbírat" nějaký 400 g jater
-
cecilka: Neviem, kde bývaš, u nás dostať niekedy králičie pečienky v Metre, ale neviem, či ti nie je tiež od ruky.
-
No, vzhľadom k tomu, že cecilka píše slovensky, nemusí mať Alberta poruke ( neviem, kde býva, či na Slovensku, v Čechách alebo inde ).
-
Spagetka, Albert k nám ešte "neprišiel"
a v Lídli som ich skutočne ešte nikdy nevidela.
Inak, domáce paštéty robievam, aspoň vieme, čo jeme a králičiu pečeň nahradím kuracou. A tento recept s ríbezľovou marmeládou sa mi zdá zaujímavý.
Želám krásny zvyšok víkendu a "neuvar" sa do bezvedomia, tvoje recepty sú skvelé
, už som nejeden vyskúšala, hoci som ich ich nekomentovala.
-
cecilka: nemáš pravdu, běžně králičí játra kupuji v Albertu cca po 200 g, pak je mají i v Lídlu a u řezníka dostanu na objednání, kolik chci.
-
Môže to byť celkom dobrá paštéta až na to, že králičiu pečeň (játra) som ešte v žiadnom obchode nevidela a "nazbierať" 400 gramov, to musí byť riadna fuška. 1 králik má totiž pečeň "ťažkú" asi ako kurča=cca 5 g.
A mám v recepte trochu nejasno. "Poté vyndáme z pánve....... a k játrům ... aby marmeláda pěkně ztuhla."????? Tá zmes pečení (játer) sa vďaka koreninám zmení na marmeládu? -
myslím, že je zcela 1,zda tu játru osolím hned nebo potom,když se nakonec stejně rozmixuje...já osobně játru solím hned neb nemám rád když je měkká jak namočená houska...
-
Ještě nikdy jsem paštiku nedělala, ale dala bych si říct