„Šmakoun“ s citronovým pepřem a petrželkou à la bílek v přestrojení

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: s přípravou a vařením do 20 minut 120 g zhotoveného produktu Ostatní 19 názorů

Suroviny

5 syrových bílků z vajec menší velikosti
1 lžíce nasekané petržele
1/4 kávová lžička koření citronový pepř
sůl
1 lžíce oleje na vymazání hrnce
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nachystáme si 2 hrnce. Větší na vodní lázeň a menší, který vymažeme olejem.

  2. Do bílků dáme zelené bylinky, citronový pepř, sůl a vidličkou opravdu jen velice lehounce promícháme.

  3. Takto připravené bílky vlijeme do olejem vymazaného hrnce. Hrnec přikryjeme pokličkou a vložíme do většího hrnce s vroucí vodou.

  4. Ve vodní lázni slabým varem vaříme 10-15 minut, dokud bílky neztuhnou.

  5. Obracečkou vyjmeme „šmakouna“ z hrnce, podle potřeby nakrájíme na nudličky, nebo kostky a můžeme servírovat.

Poznámka

Se šmakounem jsem ještě nikdy nic nedělala.

Ze zvědavosti jsem zapátrala na internetu, kde jsem se dočetla, co to vlastně šmakoun je, kde a za kolik kč se prodává a recept na jeho domácí přípravu, na kterou přidávám odkaz.

Recept jsem si vylepšila o koření a bylinky a v konečné fázi jsem zjistila, že je to chuťově vlastně skoro stejné, jako vařené bílky v mikrotenovém sáčku.

Do pravého šmakouna to bude mít asi hodně daleko, ale pro zajímavost tady recept přidávám.

http://www.studentpoint.cz/280-jak-na-to/14034-ude...

http://www.smacker.cz/co-je-smakoun/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: „Šmakoun“ s citronovým pepřem a petrželkou à la bílek v přestrojení

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Majda Sedláčková: omlouvám se za opožděnou odpověď,delší dobu jsem tady nebyla:-(
    Majdi,nemohu odpovědět s přesností.Tento můj experiment má určitě do pravého šmakouna hodně daleko.Ale na 200g odhaduji cca10 bílků:-)

    Odpovědět

  • Majda Sedláčková Majda Sedláčková(neregistrovaný)

    muzu se zeptat koliikvajecnych bilku budu potrebovat na 200 g šmakouna ?

    Odpovědět

  • 1974andrea:Andrejko,podle fotek na které jsem se v prohlížeči dívala to vypadá jako nějak lisované bílky:-)Asi budu muset toho pravého šmakouna koupi,ať vím,jak vlastně chutná;-):-))

    magdalenka:Magdalenko,děkuji za tip na další využití zbylých bílků.Určitě také udělám:yes:Zatím jsem zbylé bílky využívala nahttp://www.toprecepty.cz/recept/33421-muffiny-bilk...

    Děkuji za zájem,komentáře a hodnocení:-K
    Komentář s odkazem na povídky z Labužníku od"casina"který nijak nesouvisel s mým receptem jsem nechala odstranit:-)

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    hosta::yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Ňufinka: Casino se jistě umí obhájit sám, nepotřebuje zastánce, určitě často někomu šlápl na malíček, protože je jízlivý provokatér;-) - ale co provedl proboha tobě, že tak dštíš síru už u druhého receptu:-D Tentokrát je to trochu mimo, ne? A když už - tak prosím bez hrubek:-));-) Pokud jsi taková(ý) kuchař(ka), proč nás o něco neobohatíš? A mj. - paní Anna určitě experimentovala, což je jí ke cti:-D

    Odpovědět

  • Ňufinka Ňufinka(neregistrovaná)

    casino:
    ty si asi hodně velký experimentátor, my jsme kuchaři/ky a myslím si že paní Anna neexperimentovala, ale zkusila recept..bohužel ty asi neumíš číst a proto nevíš co se psalo v předešlích komentářích... nedívím se že tě z labužníka vyhodily, když místo chvály jen shazuješ lidi!!!!

    casino:

    casino:

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • radiator radiator(moderátorka)

    Drahuško, super nápad a někdy, až zbydou bílky vzykouším:yes::-K

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    casino: Už dlouho jsem se tak nenasmála;-):-D Super článek, máš talent na psaní;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    No teda, je to zajímavé Drahuško;-):yes: Já myslím, že šmakoun budou asi bílky vařené bez přidaného tuku a nějak lisované, aspoň mi to tak přijde.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Drahuška, ja bielky zvyknem aj našľahať, osoliť, na oleji opečiem tenké " palacinky", nakrájam prúžky - dávam ako vložku do polievky, napr. špenátovej, cibuľovej...
    To len tak uvádzam, keby si nevedela čo s ďalšími bielkami...:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Skvělý nápad :-p:yes:

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Anicko, diky, zkusim tu folii do hrnce, mam nejake opravdu male kastrulky. Smakoun, pro me osobne, nema tak dobrou chut jako vajecne bilky, je jim jen podobny. Urcite si tento recept vyzkousim doma, ty zloutky narvu treba do buchty nebo livancu. Asi pouziju tu metodu v sacku, o ktere pises, je jedno, jestli to bude placaty jako smakoun, nebo jinyho tvaru. Smakouna jsem koupila kvuli nizkym kaloriim a tem bilkum, ale radsi si udelam skutecne 100% bilky:-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    magdalenka:Magdalenko děkuji:-K
    Když mám přebytek bílků,tak je dám do mikrotenového sáčku,který maliko uvnitř vytřu olejem,pro pozdější snadnější vyklopení ze sáčku.Sáček pořádně zauzlíkuju a slabým varem vařím v hrnci,dokud bílky neztuhnou.Čas je různý cca 6-15minut.Záleží na počtu bílků.Pak bílky nasekám a dávám do pomazánky,nebo posypu náplň v masové roládě.Na řezu to pak vypadá velice hezky:-)
    Netušila jsem že je to něco,jako šmakoun:-))

    zuzun:Toho oleje na vytření hrnce není moc,bílky nenacucnou.Ale příště,až budu zase tohle dělat,tak raději ten hrnec vyložím mikrotenovou folíí,kterou maličko potřu olejem.Určitě to poté půjde z hrnce snadněji vyklopit.
    Tady se mi stalo,že se kousek bílku více přichytil a při vyndávání z hrnce se trošku natrhnul:-)
    Abych řekla pravdu,nevím,jak chutná kupovaný šmakoun,jen vím,že ta cena je opravu hodně vysoká:-/
    Pokud bych ho připravovala na sladko,myslím si,že by se do syrových bílků mohla lehounce vmíchat nějaká dobrá marmeláda,nebo džem,či sirup.
    Ale je potřeba,aby ten vnější hrnec byl menších rozměrů,aby měly bílky vrstvu vysokou alespoň 2-3cm;-)
    Zuzun tu pánvičku bych nedoporučovala.Myslím si,že tam by se bílky spíš"spekly".Chce to tu vodní lázeň.Tam se bílky krásně provaří a ztuhnou:yes: Zkušenosti s MWT nemám:-)

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Nacucaji ty bilky ten olej? Delat smakouna doma je urcite levnejsi, a lze si vybirat prisady; i na sladko, jsem zklamana z merunkovyho smakouna (suchy a mdle chuti). Slo by to na panvicce bez tuku a pomalu, jako omeletu? A samozrejme v mikrovlnce...:-*

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: domácí šmakoun šmakoun jak vyrobit jak vyrobit domací šmakoun jak vyrobit šmakoun jak si doma vyrobit šmakoun šmakoun z bílků jak si vyrobit šmakouna váha bílku šmakoun z bílků postupy šmakoun výroba jak vyrobit šmakouna jak vyuzit bilky vařený bílek jak vypadá šmakoun šmakoun na sladko kolik váží bílek jak si vyrobit šmakoun co s vaječným bílkem zbylé bílky co s prebytem bilu