Sofrito
Suroviny
Porce: moc
Nutriční hodnoty
Energie | 2 581 kJ / 617 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,83 g |
Tuky | 22,87 g |
Vláknina | 50,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 71 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 79,54 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Sofrito, v italské kuchyni soffrito, se používá v italské, řecké, ale i karibské a kubánské kuchyni. I Francouzská kuchyně to zná jmenuje se, vznešeně, jak jinak Miraphoix. V Itálii je to první krok při vaření rizota, omáček na špagety a ragů, polévek a vlastně skoro všude, kam patří zelenina. Základní jihoitalský recept je z olivového oleje, cibule, česneku. V severní Itálii je to hlavně cibule, řapíkatý celer a karotka, tomu všemu říkají také Trinity, podle Boží trojice, ostatně v kreolské kuchyni také. Na Kubě je základní ingredience cibule, česnek, rajčata a papriky pálivé zcela podle vás. Je to prostě základ vaření, jako v české kuchyni začínáme cibulí, tak tady je toho víc. Protože je to přídavek do vaření a taková kategorie tu není, dal jsem to do této kategorie.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 2. 2011 01:20
Drobku Tvoje Sofrito je určitě to správné dochucení některých jídel.. Vyzkouším a posílám bodík
.
24. 8. 2010 08:24
sofrito,moc mne to zaujalo to vypadá moc dobře, vyzkouším udělám
+1
13. 6. 2010 17:59
Užasné
24. 12. 2009 17:15
Přiznávám, že pesto nepoužívám, protože používám tohle. My se vůbec, pokud to ještě jde, vyhýbáme používání těch průmyslově připravených věcí. Takže, možná to je, možná ne. Opravdu nevím. Ale konečně, proč ne? Je to možné, Soffrit je tolik druhů, klidně to může být jeden z nich.
Jak jsem sledoval Portugalské a Kreolské vaření, tam začínají osmahnutím cibule, celerové nati a karotky, teda Trinity. Vše najednou, jako my jen tu cibuli. Jinde se přidává už do témeř hotového, takže, kdo zkusí pesto a přidá komentář?
24. 12. 2009 08:48
drobek....dakujem dakujem dakujem....a btw...ani slovenska nie
damy davam vam do velkej pozornosti...vydrzi to v chladnicke aj...no ja to tam mam urcite uz mesiac a nic tomu nie je....a pouzivam to fatk ako ochutene zdrave zahustovadlo, vsade kde dusim maso s nejakou zeleninkou, do gulasou a tak podobne.....fakt o nema chybu.
v tej poznamke co si pisal o pouzivani v taliansku...no a nie je to vlastne pesto
23. 12. 2009 23:21
Jojo, ono to přesně jalapeňo být nemusí, prostě jakákoli pálivá paprička. Podívej se do mé kuchařky na drobek.eml.cc do "Úvod do paprikologie".
23. 12. 2009 21:29
JJ, takže takový dochucující kořenící přípravek, určitě zdravější nrž různé vegety, podrafky, bujony... vypadá to výborně. Ještě se mrknu na chytré stránky na ty jalapeňo papričky, co to přesně je. Jinak zelený koriandr mám v mrazáku, takže mám vlastně všechno
A i popis, co s tím je
Jupíí už jsem papričky našla, takže tady:http://papricka-jalapeo.navajo.cz/
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rybízový koláč se sněhovou čepicí
Přidáno před 5 hodinami

Muffiny se směsí drobného ovoce
Přidáno před 15 hodinami

Kuřecí soté se zeleninou a vlašskými ořechy
Přidáno před 16 hodinami

Panenka v paprikové omáčce
Přidáno před 17 hodinami

Grilovaný rumpsteak v marinádě
Přidáno před 17 hodinami

Jednoduchý čokoládový dort s višněmi
Přidáno 1. 7. 2022 12:17
Právě bylo uvařeno:

Vláčný perník z kefíru
uvařil/a Adris
před 2 hodinami

Banánové lívance II.
uvařil/a Jan Nemec
před 3 hodinami

Mrkvové kostky-trochu zdravější
uvařil/a Jan Nemec
před 3 hodinami

Brusinky z rybízu
uvařil/a Tomybarvaa
před 4 hodinami

Buchta Rafaelo
uvařil/a icecube58
před 4 hodinami

Himaláje buchta
uvařil/a Thums
před 4 hodinami

Pečené kuře
uvařil/a Manelka
před 5 hodinami

Zapečené rolky z mletého masa s mozzarellou
uvařil/a Bohunka123
před 8 hodinami

Peřinková buchta s pudinkem
uvařil/a ZatracenaJesterice
před 8 hodinami

Camping salát
uvařil/a Ivana64
před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: tvořič ledu recept na gulášou polévku celerové pesto recke sofrito sorfito sofritto vepřové sorfito italské sofrito kreolská kuchyně recepty jidlo do mrazaku soffrito pasta sofrito kuřecí sofrito kubánská kuchyně kubánské jídlo recepty na kubansky jidlo kubánské jídla tvořič ledu do mrazáku jak udělat pastu z jalapeňos co je sufrito
Suroviny: olej olivový, cibule, paprika, paprička jalapeňos, česnek, koriandr, protlak rajský, sůl, pepř, šťáva limetková
Sofrito
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wVlM
7 názorů