Sofrito

Drobek Kuchař: Drobek

Doba přípravy: 15 minut moc Bezmasá jídla 7 názorů

Suroviny

Pro kubánskou verzi:
2 polévkové lžíce olivového oleje
3 hrnky pokrájené cibule
3 hrnky různobarevných paprik-
červená paprika
zelená paprika
bílá paprika
oranžová paprika
dále:
1 jalapeňos paprička (nebo ne)
5 stroužků česneku
1/2 hrnku zeleného koriandru (Skvěle nahradí petrželka)
1 polévková lžíce rajského protlaku
sůl
pepř
limetková šťáva z 1 limetky
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vrazíme do mixeru a učiníme z toho pastu. Protože je toho hodně, a protože použití je opravdu všestranné, uděláme co dělají jiní, udělat v tvořítku ledu kostičky, dát zmrznout a v mrazáku v pytlíku skladovat.

  2. Ale ten mrazák není zas tak kritický, v obchodech s orientálními potravinami to vídám v kelímcích v normální lednici. A to mi říká, že sofrito používá snad celý svět, jen česká kuchyně ne.

Poznámka

Sofrito, v italské kuchyni soffrito, se používá v italské, řecké, ale i karibské a kubánské kuchyni. I Francouzská kuchyně to zná jmenuje se, vznešeně, jak jinak Miraphoix. V Itálii je to první krok při vaření rizota, omáček na špagety a ragů, polévek a vlastně skoro všude, kam patří zelenina. Základní jihoitalský recept je z olivového oleje, cibule, česneku. V severní Itálii je to hlavně cibule, řapíkatý celer a karotka, tomu všemu říkají také Trinity, podle Boží trojice, ostatně v kreolské kuchyni také. Na Kubě je základní ingredience cibule, česnek, rajčata a papriky pálivé zcela podle vás. Je to prostě základ vaření, jako v české kuchyni začínáme cibulí, tak tady je toho víc. Protože je to přídavek do vaření a taková kategorie tu není, dal jsem to do této kategorie.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy

Ohodnoťte recept: Sofrito

  • vycina vycina

    Drobku Tvoje Sofrito je určitě to správné dochucení některých jídel.:yes::yes::yes:. Vyzkouším a posílám bodík;-);-).

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    sofrito,moc mne to zaujalo to vypadá moc dobře, vyzkouším udělám
    :yes:+1;-)

    Odpovědět

  • Užasné

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    :-8 Přiznávám, že pesto nepoužívám, protože používám tohle. My se vůbec, pokud to ještě jde, vyhýbáme používání těch průmyslově připravených věcí. Takže, možná to je, možná ne. Opravdu nevím. Ale konečně, proč ne? Je to možné, Soffrit je tolik druhů, klidně to může být jeden z nich.;-)
    Jak jsem sledoval Portugalské a Kreolské vaření, tam začínají osmahnutím cibule, celerové nati a karotky, teda Trinity. Vše najednou, jako my jen tu cibuli. Jinde se přidává už do témeř hotového, takže, kdo zkusí pesto a přidá komentář?:-*

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    drobek....dakujem dakujem dakujem....a btw...ani slovenska nie;-(
    damy davam vam do velkej pozornosti...vydrzi to v chladnicke aj...no ja to tam mam urcite uz mesiac a nic tomu nie je....a pouzivam to fatk ako ochutene zdrave zahustovadlo, vsade kde dusim maso s nejakou zeleninkou, do gulasou a tak podobne.....fakt o nema chybu.
    v tej poznamke co si pisal o pouzivani v taliansku...no a nie je to vlastne pesto;-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    :-p Jojo, ono to přesně jalapeňo být nemusí, prostě jakákoli pálivá paprička. Podívej se do mé kuchařky na http://drobek.eml.cc do "Úvod do paprikologie".;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    JJ, takže takový dochucující kořenící přípravek, určitě zdravější nrž různé vegety, podrafky, bujony... vypadá to výborně. Ještě se mrknu na chytré stránky na ty jalapeňo papričky, co to přesně je. Jinak zelený koriandr mám v mrazáku, takže mám vlastně všechno :-p:yes::yes:
    A i popis, co s tím je :yes::yes:
    Jupíí už jsem papričky našla, takže tady:http://papricka-jalapeo.navajo.cz/ :yes::-K

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: tvořič ledu recept na gulášou polévku celerové pesto recke sofrito sorfito sofritto vepřové sorfito italské sofrito kreolská kuchyně recepty jidlo do mrazaku soffrito pasta sofrito kuřecí sofrito kubánská kuchyně kubánské jídlo recepty na kubansky jidlo kubánské jídla tvořič ledu do mrazáku jak udělat pastu z jalapeňos co je sufrito