Skořicové scones

chute-sveta.cz Kuchařka: chute-sveta.cz

Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 15 minut VAŘENÍ: 20 minut 8 porcí Moučníky , Drobné pečivo 16 názorů

Suroviny

Těsto:
8 polévkových lžic(113 g) másla zmrazeného
1/2 hrnku (120 ml) mléka
1/2 hrnku (120 ml) bílého jogurtu
140 g hladké mouky plus na posypání válu
140 g celozrnné pšeničné mouky
1/2 hrnku (113 g) krupicového cukru plus navíc na posypání
2 čajové lžičky prášku do pečiva
1/4 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli
2 polévkové lžíce másla rozpuštěného
Náplň:
mléko nebo smetana na pomazání
3 polévkové lžíce krupicového cukru
3/4 čajové lžičky skořice mleté ​​
2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
Na polevu:
1 hrnek (125 g) moučkového cukru
2 polévkové lžíce mléka
1 čajová lžička vanilkového extraktu
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 230°C a plech vyložíme pečicím papírem.

  2. Máslo nastrouháme na struhadle nahrubo.

  3. Ve středně velké míse smícháme mléko a jogurt, a odložíme do lednice, dokud je nebudeme potřebovat.

  4. V další míse smícháme mouku, ½ hrnku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidáme nastrouhané máslo a promícháme tak, aby bylo máslo moukou obalené.

  5. Přidáme jogurt s mlékem a vařečkou promícháme. Těsto přendáme na velkoryse pomoučněný vál. Ručně uhněteme, ale promícháme a otočíme jen 6 - 8 krát, dokud nejsou přísady ve většině spojeny.

  6. Těsto vyválíme na čtverec velikosti 30 x 30 cm.

  7. Těsto přeložíme na třetiny jako bychom skládali obchodní dopis do obálky.

  8. Potom přeložíme kratší konce do středu tak, abychom získali čtverec velikosti 10 x 10 cm.

  9. Těsto přeneseme na pomoučněný talíř a dáme vychladit na 5 minut do mrazáku.

  10. 7. Těsto vyndáme z mrazáku a vyválíme ho na vále na čtverec velikosti 25 x 25 cm. Lehce ho potřeme mlékem nebo smetanou.

  11. V misce smícháme cukr a skořici a rovnoměrně posypeme na těsto. Dále posypeme ořechy.

  12. Těsto pevně srolujeme a přendáme ho na prkénko. Ostrým nožem nakrájíme 8 stejně širokých plátků, které dáme na připravený plech.

  13. Každou scones potřeme rozpuštěným máslem a lehce posypeme cukrem.

  14. Pečeme dozlatova, asi 16-20 minut.Po upečení necháme lehce vychladnout, asi 10 minut a pak je polijeme cukrovou polevou.

  15. V malé misce smícháme moučkový cukr, vanilku a mléko a vyšleháme do hladka.

  16. Podáváme teplé.

Poznámka

Scone (čte se skoun) je tradiční malé skotské pečivo. Jsou to takové malé buchtičky, nebo můžeme říct, že koláčky. Jsou jen lehce slazené, kypřené práškem do pečiva a s máslem. Na povrchu lehce křupavé, uvnitř měkké a vláčné.

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Skořicové scones

  • Lalina Lalina

    A čo napr. brownie, cookies a pizza? Tie nevadia?

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jak je vidno u podobných receptů, nikdy cizí název "scones" nevadil, až nyní. Některé názvy se prostě nepřekládají, s tím se budou muset jazykoví puristé smířit. Osobně mi spíš vadí komolení českých slov než pár těch cizích tam, kde je to oprávněné ;-):-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Jitkas, spagetka - komenty byly přesunuty do diskze, určitě si spousta lidí ráda přečte o rozdílu mezi rizotem a risottem;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    spagetka: Taky bych byla pro anglický název s přidáním vysvětlujícího názvu v češtině. ;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    spagetka:Laďko, přesně, divné máme jedince. Nějak se rozum ztrácí.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maiva: ivo, to není přesný překlad, to udělal strejda guglík - ono to nejde přesně přeložit, ale já ten výraz bochánek znám od své kamarádky, která žije spoustu let v Anglii a i ona prostě řekne, upečeme moje (myslí anglické) bochánky). Dělají se i naslano, ne jen nasladko. Jinak ale souhlas, proč za každou cenu používat jen anglické, či jiné názvy, když jsme v Čechách. Všude ve světě si bráněj své vyjadřování, svou mluvu, tak proč ne my? Jasně, že něco nejde říci přesně česky. Ale proč za každou cenu psát např. beefsteak, když libozvučnější je obyčejný biftek, nebo risotto, když jsme vyrůstali na rizotu.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    spagetka: Špagetko, nevím, zda jsi název přeložila OK. Ale pořád si myslím, že jsme ještě v České rep. a i název "Anglický čajový bochánek" by mě byl milejší, než uváděné extra názvy této autorky.
    Nějak nechápu;-)co tím sleduje.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    klokan: žeby som prepísala všetky svoje názvy na slovenské? :-O Chytrejším sa človek stáva inými vecami ako používaním cudzojazyčných názvov.;-)

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    spagetka::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    spagetka::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    klokan: když někdo vůbec nezná význam slova scones, tak těžko bude vědět, o co se jedná. Ale existuje hezké vysvětlující spojení - anglický čajový bochánek. Ten vlastně krásně vysvětlí, odkud jídlo pochází, a co si pod tím mohu představit.

    Odpovědět

  • klokan klokan

    Náhodou, proč by se měl originální recept z cizí země pojmenovavat českými ekvivalenty? Alespoň budu chytřejší a,třeba v restauraci, budu vědět oč jde.;-):yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    chute-sveta.cz: Bohužel:-!:-//

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dopísaná poznámka bola pred chvíľou, pri vložení receptu to tam chýbalo. ;-) A keď je aj český ekvivalent, prečo nie je použitý v názve? ;-)

    Odpovědět

  • mimosa: v poznámce je vždy dopsáno, co to znamená a co si pod tím představit. Jsou názvy zahraničních jídel, které se uchytily už i v češtině a není třeba je vždy překládat. Můžu jich tu určitě několik desítek vyjmenovat. :-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: scones skořicové bochánky čajové koláčky scones scone recepty skoricove buchticky scones česky kolacky scones scones recept scones recept originální scones recept scone skotské buchtičky scone recept skořicový bochánek anglicky scone tvarohovo skořicové květy čajové bochánky skořicoví sneci obyčejné těsto recept anglické skořicové koláčkz scone rcepty

Zapomněl/a jsem heslo