

Senzační scones
Suroviny 8 porcí
- Smíchat:
- 3 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- Přidat:
- 17 dkg másla studeného (nakrájeného na centimetrové kostičky)
- 1 hrnek sušeného ovoce (může se namočit do vody, aby zvláčnělo)
- 1 polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 1 hrnek smetany ke šlehání (30%) studené
- Na pomazání a posypání: (není nutno)
- 1 vejce
- 1 polévkovou lžící vody
- Cukr krystal nebo krupice
Postup přípravy receptu
Troubu si předehřejeme na 180°C; plech vyložíme pečicím papírem.
Ve větší míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
Přidáme máslo a ručně vpravujeme do mouky.
Přidáme ovoce a nastrouhanou kůru a promícháme.
Přilijeme smetanu a těsto spojíme. (Máslo by se nemělo zcela rozpustit).
Z těsta vytvarujeme placku o průměru asi 20 cm, nakrájíme na 8 trojúhelníků a přendáme na plech asi 6 cm od sebe (těsto se „rozjede“).
Kdo chce, může trojúhelníčky pomazat směsí vajíčka a vody a posypat cukrem.
Pečeme 25-30 minut.
Na chvilku necháme vychladnout na mřížce a podáváme ještě teplé.
Poznámka od kuchařky
1 hrnek = 225 ml
Já používám nejraději sušené brusinky nebo borůvky. Recept na „Sensational scones“ pochází z časopisu Cousine at home z června 2005.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Senzační scones
-
Midla, s tim maslem je to tak, ze kdyz jsou tam jeste mini kousky, upeceny moucnik pak "listuje" a je krehci. Kdyz je vsechno maslo totalne rozpustene, je z toho takovy tuzsi bac. To ale neznamena, ze tam zustanou centimetrove kousky masla, to zase ne. Ale milimetrove klidne.
-
-
raději bez komentáře
-
-
Právě jsem dočetla...zajímavý moučníček, pěkný fotopostup
-
To jsou přesně ty recepty, které tady já oceňuji. Prosím tě Jitko, jak mám rozumět tomu, že máslo by se nemělo zcela rozpustit? Mají tam skutečně zůstat kousky másla?
-
Zní to lákavě, vyzkouším.Bodíček je tam
-
Pěkný foto postup
určitě vyzkouším