Anglické koláčky k čaji o páté

Iljusa Kuchařka: Iljusa

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 46 názorů

Suroviny

500 g polohrubé mouky
1 vejce
25 g cukru moučka
špetka soli
125 g měkkého másla
2 kávové lžičky jedlé sody
275 ml podmáslí
4 lžičky vinného kamene (viz foto)
1 vejce na potření
cca 6 lžic krystalového cukru
Recept si zatím oblíbilo 44 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, cukr, sodu, sůl, vinný kámen, promícháme. Přidáme změklé máslo (lze nastrouhat), vejce, podmáslí. Vše v míse zpracujeme lehce a rychle rukou v těsto (resp. z prstů si uděláme míchátko a jen prsty mícháme - ne dlouho).

  2. Poté těsto přendáme na lehce vysypaný vál. Vyválíme placku cca 1,5 cm silnou a pomocí kulatého vykrajovátka vykrájíme koláčky.

  3. Každý koláček potřeme na vrchu vejcem a namočíme potřenou stranou do krystalového cukru. Klademe na plech, vyložený pečícím papírem.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě (220°C) cca 10 minut dozlatova. Koláček je upečený, pokud na něj zespoda poklepeme a dutě zní ;-)

  5. Po vychladnutí rozpůlíme, potřeme džemem a ušlehanou smetanou.

Poznámka

Zdroj: Rachel Allen

Tento recept najdete také na stránkách http://www.zdravavarecka.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 773 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Anglické koláčky k čaji o páté

  • Iljusa Iljusa(autorka receptu)

    brisel - dala bych jeden celý prášek do pečiva - ať se dílo podaří ;-)

    Odpovědět

  • brisel brisel

    Prosím kolik By se mělo dát kypřícího prášku Místo toho Vinného kamene? bUDU PÉCT A nechtěla bych to zkazit :-):yes:

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Ooo, děkuji za tak příjemné rady, moc jste mi pomohly ;-) Právě jsem si už koupila smetanu ke šlehání a hledala jsem nějaký milý receptík a tento vypadá dokonale, jenže u nás není tolik strávníků, takže by se nejspíš tak rychle nesnědlo a tak mám strach, aby se šlehačka nezkazila při skladování, ale pokud by se ztužovačem vydržela alespoň 2-3 dny, tak není problém :-):yes: Ještě jednou děkuji :)

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa(autorka receptu)

    Lucko - pokud chceš, aby ti šlehačka dlouho vydržela (1-2 dny) používám Rama Cremefine na šlehání (je to rostlinná šlehačka). U tohoto moučníku bych viděla spíše problém v tom, že džem jej při skladování "rozmočí" a to by nemuselo být to pravé ořechové ;-) Pokud to chceš podávat návštěvě - proč z toho neudělat "zábavu" u stolu, při kávě či čaji dej na stůl v miskách džem, šlehačku, samozřejmě nožíky a ať se návštěva obslouží sama :-)

    Odpovědět

  • isindy isindy

    lucko, pokud ji vyšleháš se ztužovačem, tak mi na buchtě vydržela v lednici i tři dny....problém nebyl ve šlehačce, ale aby to rodina nesež*la hned :-8:-D

    Odpovědět

  • lucie lucie(neregistrovaný)

    tak děkuji alespoň za odpověď, nemám moc zkušeností a tak nevím jak dlouho vyšlehaná smetana vůbec vydrží;-( musím se ještě hodně co učit

    Odpovědět

  • Iljuša Iljuša(neregistrovaná)

    Lucko - toto je moučník, který si angličané džemem a smetanou plní při konzumaci - nemám zkušenost s naplněním a uložením do lednice ;-)

    Odpovědět

  • lucie lucie(neregistrovaný)

    můžu se zeptat jak dlouho vydrží už naplněné, třeba v lednici? Děkuji a odpověď :)

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    :-O super :yes:

    Odpovědět

  • Alcakv Alcakv

    vynikající, plnila jsem pudinkovým krémem a chutnají jako větrníky, opravdu super, díky

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa(autorka receptu)

    Terezko - záleží, jak velké děláš, já jsem vykrajovala kolečka o průměru cca 7 cm - bylo jich celkem myslím 12 ks ;-)

    Odpovědět

  • Tereza Tereza(neregistrovaná)

    Chtěla bych se zeptat, na kolik kusů to asi vyjde v tomto množství surovin? Děkuji;-)

    Odpovědět

  • faraonka faraonka

    iljuso hned to vyzkouším vypadá to bezva :yes:ale ta poslední fotografie k tomu asi nepatří:-?

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa(autorka receptu)

    Bandelík - ať se dílo podaří. Každopádně NEDÁVAT ocet jako k.radulka v kombinaci se sodou či kypřícím práškem. PROČ? Jelikož kypřící prášek je soda s moukou - soda sama o sobě je složena z hydrogenuhličitanu sodného a ten sám o sobě slouží jako kypřidlo, které uvolňuje oxid uhličitý - ten v kombinaci s vodními parami a dalšími plyny v těstě jej "načechrá" A to je stručný princip funkce kypř. prášku. KDYŽ se přidá ocet, tak při zpracování těsta dojde k neutralizaci hydrogenuhličitanu sodného - díky čemuž se z něj uvolní oxid uhličitý již při přípravě a tak těsto nemá dokonalou možnost "naběhnutí" při pečení ;-)

    Odpovědět

  • bandelik bandelik

    Děkuji Iljuse za vysvětlení:-),nerada bych to zkazila.Už se na ně těším.:-))

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: anglicke susenky anglické recepty koláčky rachel allen rachel allen recepty anglické máslové sušenky anglické sušenky recept čaj o páté anglické pečivo anglický čaj koláčky recepty anglické čaje anglicke maslove susenky recept recepty rachel allen anglické moučníky recept na anglické sušenky rachel allen kuchařka anglicke cajove susenky cim nahradit vinny kamen cajove kolacky

Zapomněl/a jsem heslo