Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veganský jogurt

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

veganotic veganotic

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 868 kJ /
1 164 kcal
Bílkoviny57,25 g
Tuky79,50 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 529 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy52,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kokosové mléko vyndejte z lednice, na spodní straně udělejte nožem dva otvory a vylijte vodu (pokud by tekla hustší bílá tekutina, vraťte mléko do lednice, ještě není ztuhlé). Otevřete konzervu a ztuhlou kokosovou smetanu (celou či polovinu, viz úvod) přendejte do mixéru. Krok 2: Přidejte (slité) kešu oříšky a trochu mléka a rozmixujte dohladka. Směs musí být opravdu hladká, jinak by v jogurtu byly hrudky. Krok 3: Směs společně se zbytkem mléka přendejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k bodu varu. Nechte velmi slabě vařit a často míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Nechte zredukovat asi na 4/5 původního obsahu (20 - 40 minut). Čím hustší směs bude, tím hustší bude jogurt. Poprvé jsem jogurt zkoušela bez svaření a byl dobrý, ale bohužel příliš řídký. Krok 4: Stáhněte z ohně a nechte mléko chladnout, dokud nedosáhne teploty 43°C. Ideální je pořídit si kuchyňský teploměr, jinak se teplota špatně odhaduje. Pokud přidáte jogurt do příliš teplé směsi, zabijete bakterie. Pokud bude směs naopak příliš studená, bakterie se nevyvinou a jogurt nebude kysat. Krok 5: Když je tedy teplota kolem 40°C, přidejte tři vrchovaté lžíce hotového jogurtu a dobře prošlehejte metličkou. Krok 6: Přelijte do vhodné nádoby (nebo nechte v hrnci), zabalte do ručníku a dejte na teplé místo. Já mám na troubě funkci vyhřívání na 35°C (na kynutí těsta), která je dostatečná, myslím, že ji má většina novějších trub. Někdo píše, že stačí jogurt zahrabat do peřin, ale ozkoušené to nemám. Kažopádně je nutné, aby teplota byla stabilní a neklesala pod zmíněných 35°C (30°C min). Krok 7: Jogurt nechávám kysat cca 8 hodin (ne déle nebo by se mohl separovat). Obvykle mléko připravím večer a nechám ho v troubě přes noc. Po osmi hodinách je jogurt klasicky kyselý (kysaný), pokud byste ho chtěli kysaný méně, nechte ho v teple cca 6 hodin. Krok 8: Poté už jen přendám jogurt do čistých připravených skleniček (stačí je jen vylít vařící vodou) a dám vychladit do lednice. Jogurt během chladnutí ještě trochu zhoustne. Krok 9: Takto připravený jogurt vydrží v ledničce až týden. Nezapomeňte si jednu porcičku nechat pro přípravu další várky jogurtu!

Zveřejněno 29. 9. 2015

Poznámka autorky veganotic

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veganský jogurt

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LwvA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veganský jogurt

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LwvA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
jogurt z kokosového mléka, rostlinný jogurt, domácí kokosový jogurt, domácí rostlinný jogurt, jogurt z rostlinného mléka, rostlinný jogurt recept, domácí veganský jogurt, domácí jogurt z kokosového mléka, jogurt z kokosového mléka recept, rostlinný kokosový jogurt, jogurty z rostlinneho mléka, jogurty z kokosového mléka, roztlinny jogurt, rostlinny jogurt recepty, bílý jogurt z domácího kokosového mléka, domácí jogurt z rostlinného mléka, recept na rostlinny jogurtu, bílý jogurt z kokosového mléka, domácí kokosový jogurt recept, domácí jogurt z rostliného mléka

Suroviny:
mléko sojové, oříšky kešu, mléko kokosové, jogurt sojový

Přidat fotografie receptu