Brambory na paprice (tchýniny)

cathleen Kuchařka: cathleen

Omáčky 5 názorů

Suroviny

3 velké špekáčky
8 (i více) brambor
2 střední cibule
asi lžíce sádla
mletá sladká paprika
chilli nebo feferonkové floky
mletý pepř
bobkový list
nové koření (používám mleté)
vývar
na zahuštění mléko
polohrubá mouka
ocet
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle osmahneme cibuli a kostičky špekáčků (i ty pustí tuk, tak to se sádlem nepřehánět), pak přidáme papriku, necháme ji jen pustit barvu a hned zalijeme vývarem nebo vodou (popř. přidáme masox).

  2. Přihodíme brambory, pokrájené na kostky a spolu s kořením a solí necháme povařit.

  3. Zahustíme moukou, rozšlehanou v mléku, 20 minut povaříme, dosolíme a lehce okyselíme - opravdu lehce, vrátit už to nijak nejde. I když - tchýně, od které mám recept, jak jde čas, tyhle brambory miluje stále více kyselkavé.

Poznámka

Zalévám vývarem z vepřové kosti, ale měla jsem i vývar z masoxu a - dá sa :-)

Množství surovin je spíš orientační, tato omáčka u nás patří k velmi oblíbeným, tak ji vařím v sedmilitrovém hrnci.

Špekáčky ze zdejšího řeznictví se jmenují domácí, jsou opravdu výborné (s kostičkami špeku) a hlavně veliké, delší oproti jiným krátkým buřtíkům.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Brambory na paprice (tchýniny)

  • Jindra Jindra(neregistrovaná)

    Dělám stejně, jen přidám kmín a trochu pepře a nezahušťuji moukou, pouze přistrouhám jednu bramboru na jemném struhadle. Chutnají i pokud neni vývar, protože dobrý buřt dobře ochutí. Nedávám ocet.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Ivusa: dík, Ivi. U nás to opravdu chutná moc, mně to zas připomíná vaření slepice na paprice:-D (až na ty brambory)

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    To by mi chutnalo....trošku mi to připomíná valašskou kyselicu bez zelí ....:yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Petra: u nás doma se tyto brambory od buřtguláše odlišují právě tím, že jsou zadělány mlékem a ochuceny do kyselkava (plus jiné koření) :-p

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Hezký buřtguláš :)

    Odpovědět

Tématické fráze: brambory na paprice recept brambory na paprice buřty na paprice brambor na paprice brambory s octem na paprice brambory na paprice a sadle vepřové na paprice brambory brambory na paprice recept top recepty brambory na paprice jak se jmenují listy z brambor recepty brambory na paprice 5 brambory na paprice buřty na paprice s bramborama recepty z brambor burtgulas recept polevka brambory na paprice tchynina kuchařka pecene brambory na paprice recept na brambory na paprice se smetanou recept- brambory na paprice